ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Τρεις ταχύτητες στον φετινό ΕΝΦΙΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι ιδιοκτήτες

Μειωμένο κατά 50% φόρο για τα ακίνητά τους, ή ακόμη και μηδενικό, θα πληρώσουν όσοι εντάσσονται στους πληγέντες από την πανδημία και είχαν μεγάλη μείωση εισοδημάτων.

ΕΝΦΙΑ τριών ταχυτήτων για 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα που ανάρτησε η ΑΑΔΕ. Για αρκετούς ο «λογαριασμός» είναι βαρύτερος σε σχέση με πέρυσι, οι περισσότεροι θα καταβάλλουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2020, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και κατά 100% λόγω της πτώσης των εισοδημάτων από την πανδημία.

Ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, τους ίδιους συντελεστές και τις ίδιες εκπτώσεις, αλλά το ύψος του φόρου είναι διαφορετικό για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Ειδικότερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι: 

1.  «Φουσκωμένα» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2020:

  • Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.
  • Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων, όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο  Ε9.
  • Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Όσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

2. «Παγωμένα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Σημειώνεται ότι πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, καθώς η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν  ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.  Για τα φυσικά πρόσωπα ισχύουν και  φέτος οι  μειώσεις 10% - 30% στο φόρο ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους και ειδικότερα:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000  μέχρι 70.000 ευρώ.
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000  μέχρι 80.000 ευρώ.
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000  μέχρι 1.000.000 ευρώ.
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

3. «Κουρεμένα» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν το 2020 καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά στις επιχειρήσεις τους, ή εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Η πανδημία «έριξε» τα εισοδήματα πολλών ιδιοκτητών ακινήτων κάτω από τα όρια που προβλέπονται για την έκπτωση  50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να πληρώνουν φέτος μισό φόρο για τα ακίνητά τους ή και να απαλλαγούν πλήρως, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 1,3  εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ, ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός.

Ο βεβαιωμένος συνολικός φόρος ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν δυνατότητα να καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Βέβαια υπάρχει και η εναλλακτική η οφειλή να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθεί σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο 5,32% για τις 12 δόσεις και 6,82% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κάποια δόση της οφειλής, ενώ η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω ειδικής εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του και τα στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στα δηλωμένα στοιχεία ακινήτων

Ως τις 29 Οκτωβρίου μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους για να αποφύγουν επιβαρύνσεις. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης της περιουσίας των Ελλήνων και πόσα πληρώσαμε για ΕΝΦΙΑ

Παρά τις ελαφρύνσεις, το συνολικό ποσό του φόρου είναι φέτος αυξημένο, λόγω αδήλωτων τετραγωνικών και αναγνώρισης αυθαιρέτων. Οι φτωχοί με περιουσία έως 60.000 και οι πλούσιοι με ακίνητα άνω του 1 εκατ.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτρεξαν να πληρώσουν φόρους οι Έλληνες κόντρα στο lockdown του Μαρτίου

Ρεκόρ στην εισπραξιμότητα των φόρων, που ξεπέρασε το 90% και έφθασε σχεδόν στο 92% για τον ΦΠΑ. Το μικρό... θαύμα αποδίδεται από αρμόδια στελέχη στα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά.