ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

«Στέρεψαν» οι ανανεώσιμες τον Αύγουστο, διπλάσια παραγωγή από λιγνίτη

Εκτινάχθηκε στο 12% τον Αύγουστο το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού, εν μέσω άπνοιας και μεγάλης αύξησης της ζήτησης. «Σκιές» στο σχέδιο γρήγορης απολιγνιτοποίησης.

Παρά τη στροφή στις ΑΠΕ και την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την ταχύτερη απολιγνιτοποίηση στην ΕΕ, ο λιγνίτης και φυσικό αέριο στήριξαν το σύστημα ενέργειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών όταν παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση ενέργειας τον Αύγουστο σημείωσε ρεκόρ με αύξηση 14,2% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020. Μάλιστα τον Ιούλιο η ζήτηση ήταν ακόμα πιο αυξημένη κατά 14,4%. Για τους πρώτους οχτώ μήνες της χρονιάς η αύξηση της ζήτησης συγκριτικά με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά ήταν 4,5%.

Τόσο η άπνοια που παρατηρήθηκε εντός των καλοκαιρινών μηνών, όσο και η αυξημένη ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των πυρκαγιών, οδήγησαν στην κάλυψη της παραγωγής κατά 12% από λιγνίτη –παράχθηκαν δηλαδή 622 GWh, διπλάσια ποσότητα από τον περασμένο Αύγουστο όταν η παραγωγή ήταν 331 GWh. Αντίστοιχα, και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έφτασε σε υψηλά, καθώς έφθασε στις 2.254 GWh, όταν πέρυσι έφθανε στις 1.860. Το φυσικό αέριο κάλυψε τη ζήτηση κατά 42%. Σε επίπεδο 8μήνου το φυσικό αέριο έφθασε στο 37%. Στον αντίποδα, οι ΑΠΕ κάλυψαν μόλις το 13% της ζήτησης τον Αύγουστο, ενώ στο οχτάμηνο οι ΑΠΕ κάλυψαν το 18%.

admie

Στην «ανασφάλεια» από τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης και τη στροφή στις ΑΠΕ αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Ευ. Μυτιληναίοςπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos. Όπως υποστήριξε, η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη, ενώ δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού.

Σχετικά με τις ΑΠΕ σημείωσε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα, ενώ για τις υπεράκτιες (offshore) μονάδες ΑΠΕ επεσήμανε ότι απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη, μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται και στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς η αντίστοιχη τεχνολογία. Ως εκ τούτου, επεσήμανε ο κ. Μυτιληναίος, το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι η μόνη τεχνολογία αποθήκευσης, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΑΠΕ. 

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι οι ΑΠΕ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης ούτε και για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Μάλιστα αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 19% στη χονδρική τιμή ρεύματος, «ηλεκτροπληξία» στους καταναλωτές

Συνεχής η αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος από την αρχή του έτους, επιβάρυνση τον Μάιο και από τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Ενεργοποιούνται οι σχετικές ρήτρες και «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει ο «πόλεμος» για το ρεύμα: Το πρωτοφανές πρόστιμο από ΡΑΕ

«Κορυφή του παγόβουνου» το πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για την αδυναμία ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο. Πολλά και σοβαρά τα ανοικτά μέτωπα για ενεργειακή ασφάλεια και τιμές.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η τιμή του ρεύματος και το '22: Προειδοποίηση από τις εταιρείες

Πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα εκτιμούν οι κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης ότι θα διατηρηθεί η χονδρική τιμή. Τι λένε σε επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. Οι προτάσεις Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Όφελος 4,5 δισ. ευρώ από τις νησιωτικές διασυνδέσεις, πέφτουν οι ΥΚΩ

Από φέτος ο λογαριασμός των ΥΚΩ ελαφρύνεται σημαντικά, κατά 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, καθώς από τις 3 Ιουλίου τέθηκε σε λειτουργία η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά - Πελοπόννησος).
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» τα έργα οδοφωτισμού αλλά με «σκιές» στους διαγωνισμούς

Έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Αθήνα και άλλους δήμους προκηρύχθηκαν σε λίγες ημέρες. Προηγήθηκαν διαγωνισμοί όπου επικράτησε ο ίδιος ανάδοχος, εν μέσω καταγγελιών για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.