ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διπλάσιο κόστος θέρμανσης με αέριο, υπό εξέταση ειδικό επίδομα

Το ξέφρενο ράλι των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανεβάσει στα 80 ευρώ τον μήνα το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών και οδηγεί την κυβέρνηση σε σκέψεις για έκτακτη επιδότησή τους.

«Βαρύς» θα είναι ο χειμώνας για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών καθώς η διεθνής έκρηξη των τιμών του αναμένεται να φανεί σύντομα και στα τιμολόγια που θα λάβουν. Με τις αυξήσεις που αναμένεται να δουν να ξεπερνούν ενδεχομένως και το 100%, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικών μέτρων υποστήριξης των καταναλωτών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδικό, έκτακτο επίδομα για το φυσικό αέριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον σε σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όμως, όπως σημείωσε, «δεν το έκλεισα». Ο κ. Σταϊκούρας παρέπεμψε στη δυναμική της οικονομίας και σε πρόσθετες παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν, εάν χρειαστεί.

«Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των εξελίξεων στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις ανατιμήσεις φυσικού αερίου να είναι σε ποσοστιαίους όρους, ειδικά στην Ευρώπη, πολύ μεγαλύτερες από αυτές του πετρελαίου», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού ιστορικά η διακύμανση των τιμών φυσικού αερίου ακολουθούσε μεν, ήταν πάντοτε μικρότερη αυτής των τιμών πετρελαίου. «Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις τιμών στον τομέα της ενέργειας καταδεικνύουν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, αλλά και της σημασίας της στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρώπης στον κρίσιμο αυτόν τομέα», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας που ανέφερε ότι όντως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, τονίζοντας ότι εάν παρατηρηθεί πως οι εξαιρετικά αυξημένες τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτους τους Έλληνες πολίτες, ενώ υπενθύμισε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί 20% αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (το οποίο λαμβάνουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο), καθώς και επιδότηση 9 ευρώ στον λογαριασμό του ρεύματος για κατανάλωση έως 300 ΜWh. 

Ειδικότερα, για το επίδομα θέρμανσης, σε αυτή τη φάση θα υπάρξει η παραπάνω αύξηση χωρίς να αλλάξουν όσα γνωρίζουμε για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και τον αριθμό των δικαιούχων. Με αυτόν τον τρόπο το επίδομα θα κινηθεί από 96 έως 780 ευρώ από 80-650 που ήταν πέρυσι.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το πλαίσιο της υποστήριξης που θα προκρίνουν ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ για τα 500.000 νοικοκυριά που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο. Ήδη για τον επόμενο μήνα οι αυξήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 100% συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει πόσο μπορεί ακόμα να αυξηθούν. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, εκτίμησε χθες ότι αυτές οι συνθήκες θα διατηρηθούν όλο τον χειμώνα, δηλαδή τουλάχιστον ως το τέλη Μαρτίου. Με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό στην Αθήνα καταναλώνει 1 θερμική MWh το μήνα και έως πέρυσι θα πλήρωνε περίπου 40 ευρώ ενώ φέτος θα πληρώσει πάνω από 80 ευρώ ανά μήνα.

Οι ανατιμήσεις που περιμένουν τους καταναλωτές φυσικού αερίου οφείλονται στην έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί στρεβλώσεις στις τιμές, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν αυξάνει την τροφοδοσία όσο χρειάζεται για να αναπληρωθούν τα αποθέματα για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες της πολιτικής της (επιτάχυνση της έγκρισης λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, παράκαμψη της Ουκρανίας).

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του προθεσμιακού συμβολαίου φυσικού αερίου στο Dutch TTF, την αγορά αναφοράς (benchmark) για την Ευρώπη, το οποίο έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 79 ευρώ/MWh στα μέσα της εβδομάδας και έχει εκτοξευθεί κατά 250% από τον Ιανουάριο. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται στα αντίστοιχα συμβόλαια που διαπραγματεύονται στις αγορές Γαλλίας και Γερμανίας όπου οι τιμές έχουν διπλασιαστεί. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio-gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποσό ρεκόρ για το επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Στόχος της κυβέρνησης να καλυφθούν από το επίδομα περισσότερα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πλήττονται από μεγάλες ανατιμήσεις. Σε δεύτερο χρόνο η απευθείας επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου.
Fysiko Aerio, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασταμάτητο το ράλι του φυσικού αερίου, ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις

Αύξηση 20% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένει για όλη τη Γηραιά Ήπειρο η Citigroup, με την τιμή του φυσικού αερίου να «χτυπά κόκκινο» και τις κυβερνήσεις να σπεύδουν να λάβουν μέτρα στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιδιώτες αναθέτει η ΔΕΔΑ την επίβλεψη μεγάλων έργων φυσικού αερίου

Με δύο μεγάλους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου θα επιλέξει ιδιώτες συμβούλους που θα παρακολουθούν την εξέλιξη διαγωνισμός σε Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.