ΓΔ: 1065.88 0.14% Τζίρος: 3.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι δικαιούνται αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ

Για γονική παροχή ή δωρεά που θα ξεπερνά τα 800.000 ευρώ συνεχίζει να ισχύει η επιβολή φόρου 10%. Στην τελική ευθεία και η επιδότηση για την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Απαλλάσσονται του φόρου από σήμερα 1η Οκτωβρίου οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ, ανά γονέα από 150.000 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, με τη σχετική ρύθμιση να κατατίθεται χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 και θα είναι αφορολόγητες έως και 800.000 ευρώ, αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:

  1. Σύζυγο του κληρονομούμενου.
  2. Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.
  3. Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
  4. Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).
  5. Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Μερικά παραδείγματα για το όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι από αύριο θα κάνουν γονική παροχή η δωρεά στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους:

  1. Για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.
  2. Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ και πλέον μηδενίζεται
  3. Για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός.

Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε, δηλαδή φόρος 10%.

Επίσης, στην τελική ευθεία βρίσκεται η χορήγηση επιδότησης για την κατανάλωση φυσικού, αερίου αφού περιλαμβάνεται στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή για τη δημιουργία του «Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Στόχος δεν είναι άλλος από την άμβλυνση των επιπτώσεων που προκαλεί η αύξηση της τιμής τους στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση, πέρα από την έκπτωση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα στην ηλεκτρική ενέργεια, θα καταβάλλεται και επιδότηση για την κατανάλωση φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου. Το ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι συναντήσεις για την κατασκευή του ελληνικού drone «Γρύπας»

Το καινούργιο εγχείρημα αξιοποιεί τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας», καθώς η Ελλάδα επιταχύνει στην κούρσα των drones. Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του νέου προγράμματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Νίγηρα ο Κ. Φραγκογιάννης για την υπουργική επίσκεψη της «Team Europe»

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Νίγηρα, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Hassoumi Massoudou, τον υπουργό Εμπορίου Alkache Alhada και τον υπουργό Σχεδιασμού υπεύθυνο για έργα υποδομών Dr. Abdou Rabiou.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Είμαστε κοντά στο κλείσιμο συμφωνιών με ιαπωνικούς κολοσσούς

Τονίζει ότι «το γεγονός ότι οι Ιάπωνες μας υποδέχθηκαν ως αξιόπιστους συνομιλητές και ως φερέγγυους οικονομικούς εταίρους, ήταν το αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας και συστηματικής δουλειάς».