ΓΔ: 1012.16 0.81% Τζίρος: 31.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:50:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vamvaki-bambaki
Φώτο: Shutterstock

Δράσεις σε βάθος πενταετίας για την αναβάθμιση της καλλιέργειας βαμβακιού

Το πενταετές πρόγραμμα που «τρέχει» ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις όπου και θα εξεταστούν διαφορετικές μέθοδοι για την βελτιστοποίηση των καλλιεργειών. Σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν οι πιλοτικοί αγροί.

Εν κινήσει βρίσκεται το πενταετές πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) που στόχο έχει να βοηθήσει την ελληνική παραγωγή βάμβακος να αλλάξει σελίδα, μέσα από την βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών και την αύξηση των εσόδων των αγροτών.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από την ΔΟΒ και ιδιώτες χορηγούς χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του δημοσίου, με το ποσό που αναμένεται να δαπανηθεί να μην έχει υπολογιστεί ακόμα. 

Ο Μωχάμεντ Νταράουσε προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα λήξει τον Απρίλιο του 2022 όπου εκεί θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες προκαταρκτικές εργασίες που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης. 

Οι πέντε πρώτοι πιλοτικοί αγροί, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων ο καθένας, που θα φιλοξενήσουν δράσεις έχουν ήδη επιλεγεί και βρίσκονται στις περιοχές της Λάρισας, στην Καρδίτσα, στη Λαμία, στα Τρίκαλα Ημαθίας και στην Κομοτηνή. Εκεί θα εφαρμοστούν διαφορετικές μέθοδοι για άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία.

Η δεύτερη φάση του έργου θα έχει διάρκεια πέντε έτη, διάστημα κατά το οποίο θα επιλεγούν άλλοι πέντε πιλοτικοί αγροί των 200 στρεμμάτων έκαστος σε πέντε περιοχές που καλλιεργείται το βαμβάκι σε μεγάλη έκταση, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αγροτεμαχίων στα δέκα, όπου και θα γίνει μόνο εφαρμογή γεωργίας ακριβείας. Κάθε αγροτεμάχιο των 100 στρεμμάτων που θα επιλεγεί, θα χωριστεί σε δυο τεμάχια των 50 στρεμμάτων. Στο ένα τεμάχιο, η διαχείριση της καλλιέργειας θα γίνει αποκλειστικά από τον παραγωγό, σύμφωνα με την εμπειρία που ακολουθεί μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο τεμάχιο, η διαχείριση της καλλιέργειας θα γίνει με τις προτεινόμενες μεθοδολογίες του έργου, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης για τα οφέλη για τον παραγωγό και την ποιότητα.

«Σκοπός του έργου» σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε είναι «η αξιολόγηση και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στη διαχείριση της καλλιέργειας, με στόχο τη μείωση εισροών, κυρίως της χρήσης του νερού άρδευσης και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την προσαρμογή του συστήματος παραγωγής στις νέες απαιτήσεις της Νέα ΚΑΠ, δηλαδή την μετάβαση σε πιο αειφόρα συστήματα παραγωγής βαμβακιού».

Οι κύριες δράσεις

Συνολικά πέντε δράσεις θα γίνουν προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη μελλοντική καλλιέργεια του «λευκού χρυσού» στη χώρα μας. Αρχικά η άρδευση, η εκτίμηση της οποίας θα γίνει με δυο μεθοδολογίες. Η μία αφορά τη χρήση της γεωργίας ακριβείας και η άλλη την υπολογισμένη άρδευση που εφαρμόζεται χρόνια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Δύο είναι οι μεθοδολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της ανάγκης σε λίπανση. Συγκεκριμένα η μια αφορά στη χρήση της γεωργίας ακριβείας και βασίζεται στη διαμόρφωση διαχειριστικών ζωνών σε κάθε αγρό, οι οποίες διαχωρίζονται με επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ευκρίνειας (10 μ) από προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους. Κάθε ζώνη αναμένεται να έχει μέγεθος περί τα 10-15 στρέμματα. Με βάση τη μέθοδο της ζωνοποίησης θα γίνει ανάπτυξη οδηγίας λίπανσης που θα ενσωματωθεί σε μια πλατφόρμα. Η δεύτερη θα γίνει με την κλασική μεθοδολογία της υπολογισμένης λίπανσης.

Σε ό,τι αφορά τη φυτοπροστασια, θα είναι ίδια σε όλους τους αγρούς και θα γίνει με τις συμβουλές των ειδικών που συμμετέχουν στην επιστημονική ομάδα του έργου από το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή από άλλους φορείς, οι οποίοι θα επισκέπτονται τους αγρούς όταν προκύπτει πρόβλημα και θα δίνουν οδηγίες για την αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών και ασθενειών.

Παράλληλα, με τις δράσεις των πιλοτικών αγρών θα ξεκινήσουν και οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παραγωγών. Για την εκπαίδευση θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης, το πρακτικό μέρος της οποίας θα διεξάγεται στους πιλοτικούς αγρούς, ενώ το θεωρητικό θα γίνει στα Κέντρα Εκπαίδευσης Αγροτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Η εκπαίδευση των παραγωγών

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος 200-300 παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, για να αποτελέσουν και έναν «πυρήνα» για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας στους υπόλοιπους παραγωγούς σε κάθε περιοχή.

Σε ένα τμήμα του αγρού οι αγρότες βαμβακοκαλλιεργητές θα διαχειρίζονται την καλλιέργεια σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία, ενώ συγχρόνως στο άλλο τμήμα του ίδιου πολιτικού αγρού ο παραγωγός θα πρέπει να παρακολουθεί τις δράσεις που εφαρμόζει η επιστημονική ομάδα, έτσι ώστε να έχει το μέτρο σύγκρισης μεταξύ αυτού που κάνει μέχρι σήμερα και αυτού που προτείνεται από το έργο.

Παράλληλα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος «οι βαμβακοπαραγωγοί θα συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στον αγρό και στα Κέντρα Εκπαίδευσης Αγροτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ». Κάτι που είναι όπως ανέφερε «ένας από τους στόχους του προγράμματος για τη σύνδεση έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και η άμεση μεταφορά γνώσης από τους ειδικούς στους χώρο της παραγωγής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

athinaiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άλλες τρεις Δράσεις, που αφορούν στη «Γενετική Βελτίωση Ζώων», στην «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» και στην «Ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών», η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι αποζημιώσεις καλλιεργειών λόγω των έντονων βροχών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε θα υπάρξει αποζημίωση για τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα. Σε τι ύψος θα φτάσουν οι αποζημιώσεις ανά στρέμμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εξαγωγών για την ελληνική επιτραπέζια ελιά καταγράφηκε το 2022

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά διαχειριστικά στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), από Ιανουάριο έως Οκτώβριο του 2022, οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών, έφτασαν σε αξία τα 565 εκατ. ευρώ και σε ποσότητα τους 193.000.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 13,4 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στους αγρότες μέχρι το 2027

Η νέα ΚΑΠ έχει πιο «πράσινο» πρόσημο, εστιάζοντας στην υιοθέτηση νέων και περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών δεσμεύσεων και γεωργικών πρακτικών δίνοντας υψηλότερα ποσά ενίσχυσης στις εστιασμένες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις.