ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Για ποιους καταργούνται τα τέλη κινητής, πότε θα δοθούν τα δωρεάν data

Από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στα τέλη κινητής τηλεφωνίας που θα ανακουφίσουν μεγάλο μέρος των πολιτών. Ποια θα είναι η διαδικασία για να λάβουν τα δωρεάν 50GB data οι νέοι 15-17 ετών που έχουν το Freedom Pass.

Ευχάριστα τα νέα για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων και δικαιούχων του Freedom Pass, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, θα υπάρξει μείωση ή κατάργηση των τελών κινητής, ενώ από 11 Οκτωβρίου όσοι ηλικίας 15-17 ετών έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να κάνουν αίτηση να λάβουν τα 50 GB δωρεάν data.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, από την 1η Ιανουαρίου 2022, προβλέπεται κατάργηση των τελών κινητής για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και θα διαμορφωθούν στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών. Το όφελος του μέτρου αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό και για όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι η δράση αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε δηλαδή πρόκειται για συμβόλαια, είτε πρόκειται για καρτοκινητά.

Για την κατάργηση των τελών κινητής στις ηλικίες 15-29 θα απαιτείται εγγραφή στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του δικαιούχου ή του γονέα/έχοντα τη γονική μέριμνα όταν πρόκειται για ανήλικο.

Για κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώνεται ένας μόνο αριθμός τηλεφώνου και η έκπτωση θα μεταφέρεται στον επόμενο πάροχο σε περίπτωση φορητότητας. Για τους άνω των 30 ετών η έκπτωση θα γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς τους.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το Freedom Pass data

Στις 11 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα που θα δεχτεί τις αιτήσεις των δικαιούχων για το πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου που έχουν εμβολιαστεί, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το Freedom Pass data είναι ένα πακέτο των 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου, απευθύνεται σε κάθε πολίτη ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου. Θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίηση του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου θα γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα και θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο., με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας να γίνεται την επόμενη ημέρα. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα γίνει από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για την ηλεκτρονική υποβολή απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Στα ΚΕΠ θα χρειαστεί η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Ο δικαιούχος θα λάβει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS και το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που δηλώθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές προκλήσεις για την αγορά τηλεπικοινωνιών το 2023

Ανεπαρκής ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου κόστους ζωής και η υποτίμηση των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων ως προς την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις σύμφωνα με την ΕΥ.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ραγδαία η ανάπτυξη του 5G, θα φτάσει το 1 δισ. συνδρομητές το 2028

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, περιλαμβάνουν την έγκαιρη διαθεσιμότητα συσκευών από πολλούς προμηθευτές, με τις τιμές τους να πέφτουν ταχύτερα σε σύγκριση με το 4G.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγροτικές περιοχές μπαίνουν στη ψηφιακή εποχή με λύσεις συνδεσιμότητας

Το έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και είναι ύψους 4,88 εκατ. ευρώ, στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών αναπτύσσοντας ψηφιακές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης οι επενδύσεις 2 δισ. ευρώ της Nova

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το 2022 θα σημειωθεί ρεκόρ στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας και της οικονομίας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
optiki-tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών

Ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθανάσιος Στάβερης υπογράμμισε πως θα ενταθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των υποδομών οπτικών ινών προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα.