ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Για ποιους καταργούνται τα τέλη κινητής, πότε θα δοθούν τα δωρεάν data

Από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στα τέλη κινητής τηλεφωνίας που θα ανακουφίσουν μεγάλο μέρος των πολιτών. Ποια θα είναι η διαδικασία για να λάβουν τα δωρεάν 50GB data οι νέοι 15-17 ετών που έχουν το Freedom Pass.

Ευχάριστα τα νέα για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων και δικαιούχων του Freedom Pass, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, θα υπάρξει μείωση ή κατάργηση των τελών κινητής, ενώ από 11 Οκτωβρίου όσοι ηλικίας 15-17 ετών έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να κάνουν αίτηση να λάβουν τα 50 GB δωρεάν data.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, από την 1η Ιανουαρίου 2022, προβλέπεται κατάργηση των τελών κινητής για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και θα διαμορφωθούν στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών. Το όφελος του μέτρου αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό και για όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι η δράση αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε δηλαδή πρόκειται για συμβόλαια, είτε πρόκειται για καρτοκινητά.

Για την κατάργηση των τελών κινητής στις ηλικίες 15-29 θα απαιτείται εγγραφή στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του δικαιούχου ή του γονέα/έχοντα τη γονική μέριμνα όταν πρόκειται για ανήλικο.

Για κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώνεται ένας μόνο αριθμός τηλεφώνου και η έκπτωση θα μεταφέρεται στον επόμενο πάροχο σε περίπτωση φορητότητας. Για τους άνω των 30 ετών η έκπτωση θα γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς τους.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το Freedom Pass data

Στις 11 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα που θα δεχτεί τις αιτήσεις των δικαιούχων για το πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου που έχουν εμβολιαστεί, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το Freedom Pass data είναι ένα πακέτο των 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου, απευθύνεται σε κάθε πολίτη ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου. Θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίηση του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου θα γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα και θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο., με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας να γίνεται την επόμενη ημέρα. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα γίνει από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για την ηλεκτρονική υποβολή απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Στα ΚΕΠ θα χρειαστεί η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Ο δικαιούχος θα λάβει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS και το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που δηλώθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

optiki-tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα κτίρια που θα επιδοτηθούν για την εγκατάσταση οπτικών ινών

Στο πλαίσιο του έργου επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια... ακρίβειας η Ελλάδα στις τιμές των δεδομένων κινητής

Νέα μελέτη της Rewheel αναδεικνύει την Ελλάδα ως ακριβότερη χώρα στο μέσο κόστος ανά GB σε πακέτα με χρόνο ομιλίας 1.000 λεπτών. Ανεπαρκής ο ανταγωνισμός και υψηλές τιμές στις αγορές με μόνο τρεις παρόχους.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία υποδομών για υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών στην Κρήτη

Ο καλωδιακός σταθμός θα αναπτυχθεί από την Grid Telecom στο πλαίσιο της κατασκευής ενός νέου data center που θα αναγερθεί από την Quadrivium Digital, με την Ελλάδα να παίζει κεντρικό ρόλο ως κόμβος διασύνδεσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Politico: Έρευνα σε 10 εταιρείες για κονδύλια 2,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζουν το ενδεχόμενο απάτης για κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις έρευνες να αφορούν και τους τρεις κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Πλεύρης: Παραμένει πρόκληση το κόστος για τις συνδέσεις οπτικής ίνας

Ο διευθυντής δικτύου της Vodafone σημείωσε πως η ζήτηση ευρυζωνικών ταχυτήτων στη σταθερή κρατήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα της προσφοράς, και υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων προγραμμάτων επιδότησης.