ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πιθανές οι ανατιμήσεις για είδη ένδυσης και υπόδησης το επόμενο διάστημα

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), το μεταφορικό κόστος από τις περιοχές της Ασίας έχει σχεδόν επταπλασιαστεί, ενώ και το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί έως και 40%, σε κάποιες κατηγορίες.

Μείωση κατά 9,9% κατέγραψε το 2020 η συνολική μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σύμφωνα  με την έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), συμπαρασύροντας και τις πωλήσεις ενδυμάτων στην χώρα μας. 

Ειδικότερα, η μέση μηνιαία δαπάνη το 2020 υποχώρησε σε 1.332 ευρώ από 1.478 ευρώ το 2019, ενώ η κατανάλωση ενδυμάτων – υποδημάτων υποχώρησε το 2020 εξ' αιτίας της πανδημίας κατά 27,4%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μετά τον τουρισμό και την εστίαση. Μάλιστα, η μέση ετήσια δαπάνη ανά άτομο στην Ελλάδα για είδη ένδυσης – υπόδησης υποχώρησε σε 295 ευρώ από 403 ευρώ το 2019, ενώ η συνολική ετήσια κατανάλωση για την ένδυση - υπόδηση ανήλθε στην χώρα μας σε 3,1 δις το 2020, έναντι 4,2 δισ ευρώ το 2019.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών κατέλαβαν τα είδη διατροφής των οποίων το ποσοστό ανέβηκε σε 23,1% από 20% το 2019. Ακολουθούν οι δαπάνες στέγασης με 15,3%, οι μεταφορές με 13,4%, η υγεία με 8%,η εστίαση με 8% και στην 6η θέση οι δαπάνες ένδυσης- υπόδησης με 4,7%.

Σύμφωνα πάντως με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), δεν αποκλείεται να δούμε ανατιμήσεις στα είδη ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας το επόμενο διάστημα, και στην χώρα μας, με δεδομένο ότι το μεταφορικό κόστος από τις περιοχές της Ασίας έχει σχεδόν επταπλασιαστεί, ενώ και το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί έως και 40%, σε κάποιες κατηγορίες. Με αυτά τα δεδομένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης θα δυσκολευτούν να απορροφήσουν τα επιπρόσθετα κόστη, με το ενδεχόμενο των ανατιμήσεων, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΠΕΕ, να είναι αρκετά ισχυρό. Το ύψος τους δε εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 15%, αναλόγως του είδους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη φορά πάνω από το 1 δισ. ευρώ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ρούχων

Από τα 350 εκατ. ευρώ το 2018, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ειδών μόδας εκτοξεύθηκαν το 2021 στα 1,09 δισ. ευρώ. Παραμένουν καχύποπτοι στις συναλλαγές τους οι Έλληνες καταναλωτές, λίγοι προτιμούν τις online πληρωμές.
Endysi, Rouxa, Lianiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάκαμψη στην ένδυση με αύξηση εξαγωγών 23%

Σημαντική ανάκαμψη για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος να αναφέρει πως οι εξαγωγές ενδυμάτων έφτασαν τα 780 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκαν και οι λιανικές πωλήσεις εντός των τειχών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πανδημία δίνει χρυσή ευκαιρία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Αναβαθμίζεται ο κλάδος από την ΕΕ στους 14 σημαντικότερους, ενώ οι Ευρωπαίοι retailers αλλάζουν πολιτική προμηθειών και απομακρύνονται από την Ασία. Δυναμική ανάκαμψη στο 5μηνο με μεγάλη αύξηση εξαγωγών.