ΓΔ: 945.95 -1.08% Τζίρος: 27.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:04:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έρχονται χιλιάδες σημειώματα της εφορίας για επιβολή φόρων και προστίμων

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σπεύδουν να προλάβουν την προθεσμία παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους.

Η κινητοποίηση έρχεται μετά και τις «φωτιές που άναψε» η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που, εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή, δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στο κίνδυνο μαζικών παραγραφών η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες να ανεβάσουν ταχύτητα για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων με παραβάσεις, προχωρώντας στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις «άφεσης αμαρτιών» και σημαντικές απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία.   

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν οι ακόλουθες περιπτώσεις υποθέσεων που παραγράφονται έως τις 31-12-2021:

  1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  2. Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
  3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31-12-2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31-12-2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
  4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2010 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η-12-2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης
  5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 και λήγει στις 31-12-2021.

Η απόφαση του ΣτΕ

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με τη νόμιμη κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης στο φορολογούμενο και όχι με μόνη την έκδοση της πράξης αυτής.

Η αντίθετη διάταξη του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η οποία ορίζει ότι η σχετική προθεσμία διακόπτεται μόνο με την έκδοση της πράξης, χωρίς να απαιτείται και η κοινοποίησή της για το σκοπό αυτό, κρίθηκε ανίσχυρη και άρα μη εφαρμοστέα, ως αντισυνταγματική. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραβιάζονταν οι αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας δικαίου, καθώς η διακοπή της παραγραφής θα συνδεόταν με χρονικό σημείο άγνωστο στο φορολογούμενο.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ «έσβησε» φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 13.000 ευρώ για αναδρομικά του 2013 από συντάξεις που θα έπρεπε να δηλωθούν το 2014 μετά από προσφυγή του φορολογούμενου με την οποία ζητούσε παραγραφή της υπόθεσης και ακύρωση της φορολογίας, καθώς η εφορία εξέδωσε τη πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου στο τέλος του 2019 οπότε έληγε η προθεσμία για την μη παραγραφή της υπόθεσης αλλά την κοινοποίησε το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο ευκαιρίας μέχρι Μάρτιο για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, έρχονται πρόστιμα

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην πλατφόρμα MyData της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Μαρτίου κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Οι 27.500 έλεγχοι του 2022 με τρεις τεχνολογικές καινοτομίες

Με τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζονται υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τάμπλετ θα γίνονται οι επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις, ενώ το πληροφοριακό σύστημα Eispraxis θα εντοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο της ΑΑΔΕ για απλούστευση έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας

Άρχισε διαβούλευση με 35 ερωτήσεις για τη φορολογική ενημερότητα και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Στόχος, να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2022 μεγάλες αλλαγές που θα απλουστεύσουν τις διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι αγοραστές ακινήτων απειλούνται με «φουσκωμένο» λογαριασμό φόρων

Ακόμη και 229% μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι αγοραστές ακινήτων σε 2.000 περιοχές που εντάσσονται πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, εάν δεν ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ως το τέλος Δεκεμβρίου.