ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς. Πηγή: Delphi Forum

ΓΣΕΒΕΕ: Να μην απομειωθεί η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στη ΔΕΗ

«Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές που παραχωρούν δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια και το νερό. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μόνο προβλήματα δημιουργεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.

Η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της προσπάθειας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να μην απομειωθεί η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία. Αυτό υπογραμμίστηκε στη συνάντηση που είχε, σήμερα, με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ και στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την οργάνωση και τον προγραμματισμό του αγώνα της ενάντια στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, απευθύνοντας πρόσκληση για συστράτευση προς τη ΓΣΕΒΕΕ και για την συμμετοχή των εκπροσώπων της σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 15 Οκτωβρίου  2021, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και η  κεντρική κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαρακτήρισε την απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με τη μη συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου ως καταστροφική και έκανε λόγο για αιφνιδιασμό από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας και ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί η όλη διαδικασία δημιουργεί ερωτηματικά. Εκτενής ήταν η αναφορά τους σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της αύξησης του κόστους της ενέργειας το επόμενο διάστημα, αλλά και το ζήτημα της απολιγνητοποίησης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σήμερα έχει το ακριβότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ. Όπως είπε, «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια επιχείρηση με δημόσιο χαρακτήρα θα μπορούσε να συγκρατήσει».

Παράλληλα, εξέφρασε και  την ανησυχία του για την τύχη μελλοντικά του ποσοστού που θα απομείνει στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. «Ο αγώνας μας δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα. Έχει στόχο την διάσωση της ΔΕΗ και του δημοσίου χαρακτήρα της και για το λόγο αυτό ζητούμε τη συστράτευση των φορέων της αγοράς, των καταναλωτικών οργανώσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι  η συνομοσπονδία έχει εδώ και πολλούς μήνες επισημάνει τα προβλήματα στον κλάδο της ενέργειας που οδήγησαν στις υπέρογκες αυξήσεις, που περνούν στα τιμολόγια ρεύματος, με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και τα νοικοκυριά και τις οποίες έχει αναδείξει και με μελέτες που πραγματοποίησε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.

«Η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της προσπάθειας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που έχει σαν στόχο να μην απομειωθεί η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία. Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές που παραχωρούν δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια και το νερό. Η αύξησή  του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με ταυτόχρονη απαγόρευση συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου εκτιμούμε ότι μόνο προβλήματα δημιουργεί στην ίδια την εταιρεία και κατ' επέκταση στην αγορά της ενέργειας και στις μικρές επιχειρήσεις που εμείς εκπροσωπούμε. Συστρατευόμαστε στον αγώνα σας για να μην χαθεί το «Δ» της ΔΕΗ» δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

Στη διάρκεια της συνάντησης, από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ παρών ήταν και ο  Β' αναπληρωτής γραμματέας, Αντώνης Αναγνώστου, ενώ από τη πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ τα επιστημονικά στελέχη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, Λεωνίδας Βατικώτης και Σταμάτης Βαρδαρός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις των προμηθευτών για τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Οκτωβρίου

Η διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αφορά το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου οπότε θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στάσσης: Eνέργεια και αποανθρακοποίηση απαιτούν τεράστιες αλλαγές

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε πως για να αναπτυχθούν οι καθαρές τεχνολογίες που απαιτούνται χρειάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και εκσυγχρονισμός των δικτύων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη

Η δράση, προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, δίνει λύση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά την κατασκευή αγωγών διασύνδεσης τηλεθέρμανσης και λοιπά έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου.
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών

Οι προτάσεις, στοχεύουν να αποτραπεί η οικονομική ερημοποίηση της Μεγαλόπολης και η αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί το εργατικό δυναμικό και τους αυτοαπασχολούμενους είτε με φτωχοποίηση είτε με μετανάστευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, άγονος ο διαγωνισμός της ΡΑΕ

Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Στον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών περνάει η υπηρεσία Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας.