ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόταση δέσμης μέτρων για τη διανομή Τύπου

Η Επιτροπή θέτει υπό δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της έως και τις 8 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι αυτές γίνονται ώστε να «δημιουργηθούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού».

Δεύτερη δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2021, ξεκίνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά τη δημοσίευση των δεύτερων απόψεων της, στο πλαίσιο κανονιστικής παρέμβασης στη διανομή Τύπου.

Η Επιτροπή προτείνει «δέσμη μέτρων, η οποία θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και τα μέτρα αυτά να ανταποκρίνονται στην ανάγκη βιώσιμότητας της διανομής τύπου, στο πλαίσιο τεχνολογικών αλλαγών, αλλά και γενικότερα του κλάδου». Καλεί, λοιπόν, κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να εκθέσει τα σχόλια, τις θέσεις και τις παρατηρήσεις του αναφορικά με τα προτεινόμενα μέτρα. 

Ρύθμιση του ιδιωτικού φυσικού μονοπωλίου

Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού φυσικού μονοπωλίου, όπως αναφέρεται, η πιο άμεση μορφή κρατικής παρέμβασης είναι όταν το μονοπώλιο μετατρέπεται σε δημόσια επιχείρηση, αλλά το μέτρο αυτό επηρεάζει υπέρμετρα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των μετόχων της 'Αργος και δεν μπορεί να κριθεί αναλογικό.

Προτείνεται η ρύθμιση του μονοπωλίου, όσον αφορά τις τιμές ή/και την ποιότητα των υπηρεσιών διανομής, από εξειδικευμένη ρυθμιστική Αρχή, τουλάχιστον για την περίοδο που θα χρειαστούν οι εκδοτικές επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν την μετάβαση τους σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα ψηφιακής οικονομίας.

Όπως προτάθηκε και από τη γνωμοδότηση, «συνεπώς, θα μπορούσε να συσταθεί νομοθετικά μία Αρχή Εποπτείας και Ρύθμισης Πρακτόρευσης Έντυπου Τύπου, στις αρμοδιότητες της οποίας να περιλαμβάνεται ο έλεγχος, η εποπτεία και η ρύθμιση της υπό κρίση αγοράς και η διασφάλιση της διαφάνειας στη διανομή έντυπου τύπου, ενδεχομένως παράλληλα/συμπληρωματικά προς τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που προβλέπονται στην ΥΑ 613/2018, πλην βεβαίως των θεμάτων τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού …. Εναλλακτικά, οι ανωτέρω αρμοδιότητες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT)».

Σε περίπτωση εφαρμογής αυτής της επιλογής, δεν κρίνονται απαραίτητα άλλα μέτρα. Μέχρι να επιλεχθεί όμως αυτό το μέτρο από το νομοθέτη, κρίνεται απαραίτητο, προς αποφυγή αντιανταγωνιστικών αποτελεσμάτων, και με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, να εφαρμοστεί μία δέσμη μέτρων.

Το κείμενο των δεύτερων απόψεων της επιτροπής εξετάζει τα ακόλουθα μέτρα: 

  • Αλλαγή Εταιρικής Διακυβέρνησης
  • Σινικά Τείχη (για την αποφυγή ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών και γενικότερο περιορισμού των αντι-ανταγωνιστικών αποτελεσμάτων της κάθετης κοινής ιδιοκτησίας σε επίπεδο διοίκησης)
  • Εκπόνηση Πολιτικής Ουδετερότητας
  • Συμβουλευτική Επιτροπή
  • Πρότερη γνωστοποίηση μεταβολών μετοχικής σύνθεσης του Πρακτορείου διανομής
  • Κώδικα Συμπεριφοράς
  • Ορισμός Εντολοδόχου
  • Συλλογικές Διαπραγματεύσεις μεταξύ εκδοτικών επιχειρήσεων και Πρακτορείου διανομής ή/και μεταξύ τελικών σημείων πώλησης και Πρακτορείου διανομής
  •  Δημιουργίας κοινής επιχείρησης (JV)
  • Ρύθμιση Φυσικού Μονοπωλίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Νέα τηλε-διαβούλευση για τον κλάδο ηλεκτρονικού εμπορίου

Η δεύτερη τηλε-διαβούλευση θα διενεργηθεί σε συνέχεια της δημοσίευσης της ενδιάμεσης έκθεσης επί της κλαδικής έρευνας, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο άνω των 5,7 εκατ. στον Σύνδεσμο Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τονίζει στην απόφασή της ότι ο Σύνδεσμος οφείλει να προχωρήσει σε μία σειρά συγκεκριμένων κινήσεων προκειμένου να μη συνεχιστεί η παραβίαση των κανόνων.
adonis-georgiadis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Διευρύνουμε τα όρια της ανεξαρτησίας της Επ. Ανταγωνισμού

«Θα είμαστε αδυσώπητοι σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μετά την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού στην ψηφιακή εποχή».