ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ εξετάζει τη συνέχιση αγορών ελληνικών ομολόγων

Ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, υπογράμμισε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να προεξοφλούν πρόωρη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο πρόωρης αύξησης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg. 

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να προετοιμάζονται για πρόωρη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, την ίδια περίοδο που η τράπεζα πραγματοποιεί τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να εξέλθει από το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μη υπάρξει πλήγμα στην οικονομία. 

Παράλληλα αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει κατά πόσο αυτά θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την ολοκλήρωση του ΡΕΡΡ. Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τον όρο της πιστοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να γίνουν «δεκτά» στο τακτικό πρόγραμμα ΑΡΡ της τράπεζας.  

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τον απαραίτητο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν δεν είχε συμβεί η πανδημία η χώρα θα είχε αποκτήσει το επίπεδο του investment grade», επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Η ΕΚΤ και ο στασιμοπληθωρισμός 

Αναφερόμενος στα επιτόκια ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων στα μέσα του 2023 «δεν είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ».  Σημείωση ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος ΡΕΡΡ θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρξει αναταραχή στις αγορές ομολόγων ιδιαίτερα χωρών με υψηλό χρέος. 

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων βοήθησαν στη δημιουργία θετικών συνθηκών χρηματοδότησης αλλά και στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής ώστε να μη υπάρξει κάποιος κατακερματισμός στις αγορές της ευρωζώνης», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. 

Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου αναφορικά με τη διαφοροποίηση της ΕΚΤ από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δύο κεντρικές τράπεζες που εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης σχεδόν άμεσα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι πιο ήπιες για την ευρωζώνη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και Βρετανία. Είναι φυσικό να βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση νομισματικής πολιτικής».

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε εν τω μέσω μίας τέλειας καταιγίδας. Δεν θα βιαζόμουν να μιλήσω για στασιμοπληθωρισμό». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σοβαρή απειλή η καθυστέρηση έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφορμή το μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει στο Bloomberg ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε ανάκαμψη μέσα στο 2021.