ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εργάνη 2: ο Μεγάλος Αδελφός για τα ωράρια εργασίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι επιχειρήσεις θα καταχωρούν ηλεκτρονικά στην Εργάνη 2 τα ωράρια των εργαζόμενων, ενώ οι εργαζόμενοι θα καταγράφουν μέσω Ηλεκτρονικής Κάρτας τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Με την κωδική ονομασία «Εργάνη 2», πρόκειται να κατατεθεί ακόμα και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους σχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει κρίσιμες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά και να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και να μπει φραγμός στο πρόβλημα που δημιουργείται από την αλματώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Στα κυριότερα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι το μοντέλο της Ηλεκτρονικής Κάρτας εργασίας για μεγάλες επιχειρήσεις πιλοτικά από την αρχή της νέας χρονιάς, καθώς και η διαδικασία του ψηφιακού ωραρίου.

Ειδικά το τελευταίο αποτελεί μια καινοτομία, αφού στο εξής όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά στο σύστημα Εργάνη τα ωράρια των εργαζομένων τους. Έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις, μιας και υποβάλλονται καθημερινά κείμενα ή αρχεία σε μορφή pdf. 

Εκτιμάται ότι με τον νέο τρόπο θα απλοποιηθεί σημαντικά και το έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε να μπορεί πιο εύκολα και σε «πραγματικό χρόνο» να πραγματοποιεί τους ελέγχους του. Σημειώνεται πως στο υπουργείο Εργασίας έχουν αντιληφθεί ότι μόνο όταν υπάρχει η καλύτερη δυνατή διασταύρωση στοιχείων, μπορούν οι Επιθεωρητές να αποδίδουν τα μέγιστα στους ελέγχους τους και να επιβάλλουν τα πρόστιμα που προβλέπονται.

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα συνδέεται, επίσης σε «πραγματικό χρόνο» με το σύστημα Εργάνη 2. Θα καταγράφεται η είσοδος και η αποχώρηση του κάθε εργαζόμενου και θα μπορούν να διασταυρωθούν τόσο οι υπερωρίες που θα αναγράφονται, όσο και οι περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Σε πρώτη φάση την εν λόγω κάρτα θα την αποκτήσουν οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Στόχος είναι έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, το μέτρο να έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό «μάτι» στην αγορά εργασίας με ψηφιακή κάρτα και Εργάνη ΙΙ

Σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των ωρών εργασίας κάθε απασχολούμενου, βαριά πρόστιμα ή και λουκέτο σε εργοδότες χωρίς ψηφιακή κάρτα. Αναβαθμίζεται το σύστημα Εργάνη, μητρώο για καλούς εργοδότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εικονική ημερομηνία η αναστολή χιλιάδων συμβάσεων εργασίας

Το σύστημα Εργάνη δεν επιτρέπει δήλωση της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής συμβάσεων και οι εργοδότες θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για λύση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απλήρωτοι συνταξιούχοι του νόμου Κατρούγκαλου

Εργαζόμενοι από νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης των 500 ευρώ από μια παράξενη νομοτεχνική αστοχία. Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια κατηγορία ασφαλισμένων θα έχει αύξηση συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό αναπλήρωσης για όσους πληρώνουν μεγάλες εισφορές μετά την εικοσαετία ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου «τρώει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ.