ΓΔ: 1421.95 -0.15% Τζίρος: 2.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:33:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
Φωτο: Ελλάκτωρ

«Τρέχουν» τα έργα οδοφωτισμού αλλά με «σκιές» στους διαγωνισμούς

Έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Αθήνα και άλλους δήμους προκηρύχθηκαν σε λίγες ημέρες. Προηγήθηκαν διαγωνισμοί όπου επικράτησε ο ίδιος ανάδοχος, εν μέσω καταγγελιών για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.

Μέσα σε λίγες ημέρες προκηρύχθηκαν έργα οδοφωτισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ με τα μισά να αφορούν τον δήμο Αθηναίων και τα υπόλοιπα τους δήμους Σαλαμίνας, Μυτιλήνης και Βόρειας Λέσβου.

Όμως στην αγορά κατασκευών και ενέργειας εξακολουθούν να συζητούν την υπόθεση περίπου 10 δήμων, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό επέλεξαν τον ίδιο μελετητή για να προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Και, κατά σύμπτωση, σε όλους τους διαγωνισμούς επικράτησε ο ίδιος ανάδοχος εν μέσω καταγγελιών για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις οι οποίες, όμως, δεν συγκίνησαν κανέναν.

Ο πίνακας από τον οποίο προκύπτει πως σε πλήθος διαγωνισμών που προετοίμασε ο συγκεκριμένος σύμβουλος επικράτησε ο ίδιος ανάδοχος έφτασε μέχρι τη Βουλή. Αλλά στη σχετική συζήτηση ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παν. Σκουρλέτης «αρπάχτηκε» με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης επειδή δήθεν ιδιωτικοποιούν τον οδοφωτισμό! Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν πάντως οι διαγωνισμοί οδοφωτισμού με συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ) ή ως παραδοσιακές εργολαβίες. Και από τότε υπάρχουν καταγγελίες για «φωτογραφικούς» όρους προς όφελος συγκεκριμένων αναδόχων.

Δεν είναι τυχαίο πως πριν από λίγες εβδομάδες κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν εφόδους στις εγκαταστάσεις εταιρειών που συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στους διαγωνισμούς οδοφωτισμού. Το πόρισμα της Επιτροπής θα χρειαστεί χρόνια και στην αγορά υποστηρίζουν πως κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να φύγει η «ρετσινιά». Πάντως εξακολουθούν να βγαίνουν τα... μεγάλα μαχαίρια, καθώς πρόσφατα μετά από προσφυγές της Globiled ακυρώθηκε διαγωνισμός που προωθούσε η περιφέρεια Ηπείρου, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για τον οδοφωτισμό της πόλης των Ιωαννίνων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα σχήματα που θα εμφανιστούν στις 9 Νοεμβρίου, αν δεν υπάρξει παράταση, στο μεγαλύτερο διαγωνισμού οδοφωτισμού, ύψους 53,6 εκατ. ευρώ, που προωθεί ο δήμος Αθηναίων. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και συντήρηση περίπου 44.000 φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, ενώ ο ανάδοχος θα εγκαταστήσει και θα λειτουργήσει σύστημα τηλεδιαχείρισης του φωτισμού στους δρόμους της πόλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος εργοληπτών - κυβέρνησης για τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

Η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τους προϋπολογισμούς των έργων και οι τεχνικές εταιρείες απειλούν με προσφυγές, ακύρωση συμβάσεων ή και αποχώρηση από τα εργοτάξια. Τι λέει ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργολάβοι προς Μητσοτάκη: «Όχι» σε ενιαία αρχή για δημόσιες συμβάσεις

Συντονισμένα προσέφυγαν στον πρωθυπουργό οι οργανώσεις του κατασκευαστικού κλάδου, αντιδρώντας στο σχέδιο συγχώνευσης των δύο αρχών που εποπτεύουν τους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πνίγουν» τις κατασκευαστικές εταιρείες οι μεγάλες αυξήσεις στα υλικά

Αυξήσεις έως και 75% των τιμών των υλικών απειλούν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στις εταιρείες που εκτελούν δημόσια έργα. Ζητούν την αναθεώρηση των προϋπολογισμών για να καλυφθεί το κόστος.