ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Ελαφρύνσεις και παροχές στο κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης - Θεσμών

Συμφωνία με τους επικεφαλής των Θεσμών για νέα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από την ακρίβεια, έκτακτο μέρισμα τον Δεκέμβριο και αλλαγή του καθεστώτος του ΕΝΦΙΑ επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο.

«Καυτά» θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα των αυριανών διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών με κυρίαρχο, για την ελληνική πλευρά, την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση πρόσθετων αντισταθμιστικών μέτρων για την ακρίβεια και τη χορήγηση έκτακτου αναπτυξιακού μερίσματος έως το τέλος του έτους σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν τα σχέδια για τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, η πρόοδος στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών συντάξεων, καθώς και η εκπλήρωση προαπαιτούμενων που αφορούν στις μεταρρυθμίζεις στον δημόσιο τομέα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπό τη σκιά των εξελίξεων στο μέτωπο των τιμών, το οικονομικό επιτελείο ρίχνει όλο το βάρος στην ενίσχυση του χρηματοδοτικού οπλοστασίου για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας, ποντάροντας στη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης και των θετικών επιδόσεων του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι ο ρυθμός ανάκαμψης για το τρέχον έτος θα είναι τουλάχιστον 6,5% και με προοπτικές να ανέβει ακόμα πιο ψηλά, πράγμα που αυτόματα θα απελευθερώσει πόρους για πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων.

Πέραν της χρονικής επέκτασης και του εμπλουτισμού του πακέτου για την ανάσχεση των επιπτώσεων του ανατιμητικού ρεύματος στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να εξασφαλίσει πόρους για την χορήγηση έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη με τον κορονοϊό.

Φλέγον θέμα στις διαπραγματεύσεις είναι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες, εξακολουθεί να κινείται με βραδείς ρυθμούς. Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι τα κρατικά «φέσια» δεν θα  ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω και της πανδημίας οι οφειλές μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ  στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Οξύ είναι το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις που περιλαμβάνονται στην λίστα με τα ληξιπρόθεσμα, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν στην ουρά έως και πέντε χρόνια για την απονομή της οριστικής σύνταξης με το ποσό που χρωστά το κράτος να ανέρχεται σε 359 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο της φορολογίας, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους Θεσμούς τα σχέδια για τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από το 2022 με την εφαρμογή νέας ενιαίας κλίμακας για τον κύριο και συμπληρωματικό φόρο και με περισσότερους συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Με το νέο σύστημα ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται ξεχωριστά ανά δικαίωμα και ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται όταν ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως ισχύει σήμερα.

Επίσης στο τραπέζι θα βρεθούν και μια σειρά από δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. Σε πολλούς τομείς η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις ήταν ισχνή, πράγμα που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας στην διαπραγμάτευση, αν και αρμόδιες πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αναπτυξιακό άλμα της οικονομίας θέτει υπό έλεγχο και το δημόσιο χρέος

Η θεαματική άνοδος του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, σε συνδυασμό και με την ενίσχυση του πληθωρισμού επιταχύνουν τη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank. Στις επενδύσεις θα στηριχθεί η ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 852 φοροαπαλλαγές 9 δισ. ευρώ ο νέος κρατικός προϋπολογισμός

Διατηρούνται και στον νέο προϋπολογισμό μεγάλες απαλλαγές και εκπτώσεις. Κόστος 4,3 δισ. ευρώ από τις απαλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, 1,3 δισ. στους φόρους κατανάλωσης και 2 δισ. στον φόρο εισοδήματος.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Ράλι... ανάπτυξης με ρυθμό 7,4% φέτος και 5,4% το 2022

Αναθεωρήσεις για ανάπτυξη και έλλειμμα στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. «Κλειστά χαρτιά» για το κοινωνικό μέρισμα, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στον Δεκέμβριο.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή απειλή στον προϋπολογισμό από την πανδημία και τον πληθωρισμό

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την έξαρση της πανδημίας και το κύμα ακρίβειας. Πιθανό να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που το έλλειμμα βρίσκεται στο «κόκκινο».
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ο πληθωρισμός Οκτωβρίου: Ρεκόρ 10ετίας με άνοδο στο 3%

Πολύ υψηλότερα από το 2,2% του Σεπτεμβρίου κινήθηκε ο τιμάριθμος τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ. Πάνω από 24% η ετήσια αύξηση της βενζίνης. Νέα αντισταθμιστικά μέτρα εξετάζει το υπ. Οικονομικών.