ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η νέα απειλή από τον πληθωρισμό και η ανάγκη αύξησης των μισθών

Στο φαινόμενο της νέας έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων και στις πιθανές επιπτώσεις για το κόστος χρήματος και τους μισθούς αναφέρθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση Μπ. Παπαδημητρίου, Ηλίας Λεκκός και Γ. Παπαδογιάννης.

Το κύμα ανατιμήσεων, το φάσμα του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης του βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου με τον επικεφαλής Οικονομικών Μελετών Επενδυτικής Στρατηγικής στην Τρ. Πειραιώς, Ηλία Λεκκό  και τον Γιάννη Παπαδογιάννη, επικεφαλής του Business Daily.

 

Ο κ. Λεκκός σημείωσε ότι το ζήτημα του πληθωρισμού αποτελεί εστία ανησυχίας, ωστόσο, σε ότι αφορά την Ελλάδα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα: «μπορεί ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο να αυξήθηκε στο 2,2% όμως αν εξεταστεί η εξέλιξη των τιμών στο εννεάμηνο σε σχέση με το 2020, ο πληθωρισμός είναι στο 0,1%», ανέφερε και σημείωσε πως ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρώντας τις τιμές των καυσίμων και κάποιων νωπών προϊόντων που είναι ευμετάβλητες λόγω του καιρού, είναι στο -1,1% με αποτέλεσμα οι τιμές των βασικών αγαθών να είναι χαμηλότερες τους πρώτους εννέα μήνες».

Ο ίδιος επισήμανε πως το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο και μεγάλο μέρος του προκύπτει από τη ζήτηση που ξεπερνά τις παραγωγικές δυνατότητες της παγκόσμιας οικονομίας. «Αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι η εξάρθρωση της σχέσης ζήτησης και προσφοράς εξαιτίας όσων έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, λόγω του κορονοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως με την εξάπλωση της πανδημίας υπήρξε μια τεράστια κατάρρευση της ζήτησης που οδήγησε σε αντιπληθωρισμό.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου σημείωσε πως οι κυβερνήσεις έβαλαν χρήματα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους αλλά και να προστατέψουν την ισορροπία που χρειάζεται μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαδογιάννης σημείωσε πως η πανδημία προκάλεσε δομική αλλαγή στη στάση και τις πολιτικές των κρατών, και οδήγησε σε δυναμική κρατική παρέμβαση, ξεπερνώντας ταμπού δεκαετιών με την εφαρμογή πολιτικών που πριν την πανδημία θα ήταν αδιανόητες. 

Κίνδυνος για πιο ακριβό χρήμα

Για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να στείλει μήνυμα στις κεντρικές τράπεζες που έχουν ρίξει φθηνό χρήμα στην αγορά να σφίξουν την νομισματική τους πολιτική και να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Λεκκός τόνισε πως η άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην τρέχουσα συγκυρία, ειδικά στην ευρωζώνη, αποτελεί μια δύσκολη άσκηση. Αν παρατηρήσει κανείς την οικονομία των ΗΠΑ, από τα πολύ υψηλά επίπεδα που βρισκόταν έχει αρχίσει να επιβραδύνει με την Fed να βρίσκεται σε δίλημμα για το αν θα προβεί σε άμεσες αυξήσεις επιτοκίων. Σημείωσε πως την ίδια στιγμή στην ΕΚΤ συγκρούονται δυο αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις. Η άποψη των Βορειοευρωπαίων που επιθυμούν πιο γρήγορο περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και επιστροφή σε υψηλότερα επιτόκια και από την άλλη όλων των υπολοίπων, που θεωρούν ότι η οικονομία της ευρωζώνης απολαμβάνει μια πρόσκαιρη ανάκαμψη μετά την μεγάλη πτώση του 2020.

Για τον φόβο αύξησης των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και το ενδεχόμενο να γίνει πιο δύσκολη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Λεκκός ανέφερε πως η χώρα μας μπορεί να ευνοηθεί από την Ιταλία. Σημείωσε πως το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι το ελληνικό χρέος, αλλά το ιταλικό το οποίο είναι τεράστιο και ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει ουσιαστικά το 160%, καθώς πλησιάζει τα 2,5 τρισ. ευρώ. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει η Ευρώπη και η ΕΚΤ», τόνισε ο κ. Λεκκός, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη θα προσέξει να μην αυξηθεί πολύ το κόστος του ιταλικού χρέους, κάτι που θα έκανε πολύ δύσκολα τα πράγματα στη διαχείριση του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει η χώρα να μην εξαιρεθεί πάλι μετά το πέρας του Μαρτίου του 2022 από οποιοδήποτε ευνοϊκό μέτρο και πολιτική της ΕΚΤ.

Πάντως οι επιχειρήσεις δεν δείχνουν να ανησυχούν για το κόστος του χρήματος, καθώς έρχονται και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που απαντούν σε αυτό το πρόβλημα, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια και θα υπάρξουν πόροι για τις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις σε πολύ ελκυστικό κόστος, σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η αισιοδοξία στην αγορά έχει υποχωρήσει από τον Απρίλιο, καθώς έχουν αυξηθεί οι προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με το θέμα της ακρίβειας, της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.α..

Αυξήσεις μισθών

Ο βουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε πως οι αυξήσεις μισθών πρέπει να γίνουν και έχουν προγραμματιστεί και ότι θα πρέπει ο κατώτατος μισθός να ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, όμως υπήρξε μια απρόσμενη αύξηση του ΑΕΠ. Αν υπάρχει αύξηση στο κόστος παραγωγής, ο πληθωρισμός μπορεί να γίνει μόνιμο φαινόμενο και να αποτελέσει μια τεράστια απειλή και γι' αυτό οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν περισσότερους λόγους για να αυξήσουν το κόστος του χρήματος.

Ο κ. Λεκκός τόνισε πως το τελευταίο επεισόδιο έξαρσης του πληθωρισμού είναι πολύ πρόσφατο και πρέπει να το δούμε πως εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, αναφέροντας πως από το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα δούμε να αποκλιμακώνεται το φαινόμενο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις, για να μην είναι πληθωριστικές, θα πρέπει να συνδέονται όχι τόσο με την αύξηση του ΑΕΠ που μπορεί να επηρεάζεται από μια σειρά και στατιστικών παραγόντων αλλά και από την αύξηση της παραγωγικότητας. «Όσο οι μισθοί ακολουθούν την μεταβολή της παραγωγικότητας, αυτό δίνει ένα έξτρα εισόδημα στον κάθε εργαζόμενο που έχει πιεστεί πολύ τα τελευταία χρόνια, χωρίς να δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις» σημείωσε.

Την ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πιο παραγωγική περίοδο και φάση ανάπτυξης τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης, αναφέροντας πως μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση και αποπληθωρισμό που κράτησαν τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα θα πρέπει να υπάρχουν αυξήσεις ώστε οι επιχειρήσεις να προσελκύσουν και τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα αποτελεί μια ειδική περίπτωση και βρίσκεται σε μια ισορροπία όπως έχει διαμορφωθεί μετά από μια παρατεταμένη, μεγάλη κρίση.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συζήτηση εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Plithorismos, Agores, markets
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός, οι κεντρικές τράπεζες και ο φόβος για τις γκάφες της ΕΚΤ

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο είναι έτοιμη να αυξήσουν τα επιτόκια για να χτυπήσουν τον πληθωρισμό, αλλά θέλουν να αποφύγουν τα λάθη της ΕΚΤ στη μεγάλη κρίση, όταν οι πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων συνέβαλαν στην ύφεση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπήκε σε «πόλεμο» η ΕΚΤ με την αγορά για πληθωρισμό και επιτόκια

Επιμένει η αγορά χρήματος της ευρωζώνης να αμφισβητεί τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και τις διαβεβαιώσεις για τα επιτόκια. Γιατί δεν έπεισαν οι χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιστροφή του πληθωρισμού και πόσο απειλεί τις οικονομίες και την ανάπτυξη

Όπως τονίζει η Alpha Bank, δεν μπορεί να αγνοηθεί η πιθανότητα διατήρησης των διαταραχών για διάστημα μεγαλύτερο του αναμενόμενου, κάτι που θα υπονόμευε την αναπτυξιακή διαδικασία.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέκαμψε η οικονομία και κάλυψε ήδη το 82% των απωλειών της πανδημίας

Τρία διαδοχικά τρίμηνα ανόδου του ΑΕΠ επέτρεψαν να καλυφθούν σε μεγάλο μεγάλο βαθμό οι απώλειες από τη «βουτιά» του δεύτερου τριμήνου 2020. Χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ο πληθωρισμός για 48 μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης: Διάσταση απόψεων μεταξύ αγορών και FED για πληθωρισμό

Τον αντίκτυπο που έχει στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και τους κινδύνους για την Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στην απόκλιση των απόψεων μεταξύ FED και αγορών.