ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Θ. Καράογλου: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω μείωσης φόρων

Την άποψη ότι η στοχευμένη μείωση της φορολογίας θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της φοροδιαφυγής διατύπωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θ. Καράογλου, από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum.

Την αισιοδοξία του ότι «η στοχευμένη μείωση της φορολογίας θα οδηγήσει και σε μείωση της φοροδιαφυγής», εξέφρασε ο Θεόδωρος Καράογλου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) προχώρησε σε αυτή τη δήλωση μιλώντας από το βήμα του 11ου Thessaloniki Tax Forum που διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικο Εμπορικό Επιμελητήριο, με τίτλο «Φορολογία και Οικονομική Ανάπτυξη, με κλειδί την ψηφιακή ωριμότητα».

«Το στοιχείο που με κάνει ακόμα πιο αισιόδοξο, ότι θα αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση, είναι ότι από εδώ και στο εξής κάθε συμπατριώτης μας συνειδητοποιεί ότι πλέον οι φόροι που καταβάλλει, βασίζονται στην αρχή της ανταποδοτικότητας», ανέφερε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας «δεν είναι μια 'τιμωρία' την οποία επιβάλλει το κράτος, αλλά η εγγύηση της λειτουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου στην πατρίδα μας».

Επαναλαμβάνοντας ότι κεντρικός στρατηγικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υγιή δημόσια οικονομικά, ο κ. Καράογλου σημείωσε πως «επέλεξα συνειδητά τη λέξη υγιή, διότι είθισται να λέμε ότι η φοροδιαφυγή είναι το εθνικό μας άθλημα. Μέχρι σήμερα (λέγαμε) ότι το φορολογικό μας σύστημα πάσχει. Με τις αλλαγές που σχεδιάζουμε, αυτό αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ Καράογλου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, μειώνει αισθητά τους φόρους εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι της μεσαίας τάξης θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ και οι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έως και 1.300 ευρώ.

Ο κ Καράογλου αναφέρθηκε στην καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9%, από 22% που είναι σήμερα, για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους και στη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής αναπηρίας, μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13% και μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη μοτοσυκλετών καθώς και για τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας από το 28% που είναι σήμερα στο 24% και ταυτόχρονα μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%, καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα και δίνονται φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, σημείωσε ότι οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και υπογράμμισε τον «πολλαπλό στόχο» που θα επιτευχθεί με την φορολογική ομαλοποίηση, όπως την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος, κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό, λέγοντας ότι με αυτήν την εξέλιξη θα βελτιωθεί η λειτουργία του δημοσίου, θα μειωθούν τα κόστη για τις επιχειρήσεις, θα δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα, θα καταστεί πιο ελκυστικό για τους επενδυτές να επιχειρήσουν στη χώρα μας και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Την επισήμανση «για κρίσιμη πολιτική εστίαση στο αναγκαίο έναντι του εφικτού, ειδικότερα την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε» διατύπωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας. Τόνισε ότι «για να κερδηθεί το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, χρειάζονται άλματα» και σημείωσε πως για να επιτευχθεί φορολογική ομαλοποίηση «χρειάζονται σταθερά βήματα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ενίσχυση 110 εκατ. σε δήμους και περιφέρειες ενέκρινε ο Στ. Πέτσας

Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών ενέκρινε νέα έκτακτη επιχορήγηση προς τους δήμους για να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, την υλοποίηση έργων, καθώς και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων ή εκκρεμών υποχρεώσεων.
Petsas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Έκτακτη χρηματοδότηση 15,94 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα

Η χρηματοδότηση αφορά σε επείγουσες εργασίες, μελέτες και εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και καθαρισμού ρεμάτων, καθώς και σε εργασίες αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, σε πληγείσες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου περιοχές.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στοχεύουμε σε ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ για περισσότερους το 2022

Ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε ότι σε μια περίοδο σημαντικών και ανοδικών αβεβαιοτήτων και κινδύνων δεν μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο εν είδει κοινωνικού «μερίσματος ανάπτυξης».