ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ «απλούστερων δημοσιονομικών κανόνων», ενώ αναμένει και τις προτάσεις των κρατών - μελών, προκειμένου να υπάρξει αναθέωρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ μετά την ανάληψη δανείων ρεκόρ κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Σήμερα Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την επίσημη συζήτηση των μεταρρυθμίσεων επί του θέματος με ένα έγγραφο θέσεων.

Σε προσχέδιο του εγγράφου το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ «απλούστερων δημοσιονομικών κανόνων» και μιας «καλύτερης εφαρμογής» τους. Αρκετές χώρες της ΕΕ είχαν προηγουμένως ζητήσει μια πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών απαιτήσεων.

«Η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων επέτρεψε μια έγκαιρη και στοχευμένη απάντηση προσαρμοσμένη στην κρίση του κορονοϊού», αναφέρει στο προσχέδιό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έδειξε» με συνέντευξή του στο «Spiegel» ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι αν και είχαν νόημα οι κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος, σήμερα είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν, καθώς έχουν αλλάξει πολλά στην ευρωζώνη. Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν οι κανόνες να χάσουν όλη την αξιοπιστία τους εάν αναθεωρηθούν, ο Ρέγκλινγκ δίνει μια απάντηση που δείχνει καθαρά την κατεύθυνση των αλλαγών που θα γίνουν: «Μπορείς να χάσεις την αξιοπιστία σου επιμένοντας σε κανόνες που έχουν γίνει παράλογοι από οικονομική άποψη».

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη πέρυσι καθώς οι χώρες έπρεπε να δανειστούν τεράστια ποσά για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

«Η Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου αναφορά που θα αξιολογεί τον αντίκτυπο της κρίσης και τις επιπτώσεις της στην αναθεώρηση του οικονομικού πλαισίου», δήλωσε ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου. «Μια ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς δέσμευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη συναίνεση για την πορεία προς το 2023», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των κανόνων που ισχύουν αυτή τη στιγμή ορίζουν ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Εάν το χρέος είναι υψηλό, θα πρέπει να μειώνεται κατά 1/20 άνω του 60% κάθε χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ypourgeio-agrotikis-anaptyxhs
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

To ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο, που ακολουθεί το κοινό για όλα τα κράτη μέλη υπόδειγμα περιεχομένου και δομής, όπως ανέφερε το υπουργείο, υπεβλήθη προς έγκριση στις 30 Δεκεμβρίου στην Κομισιόν.
European Commision-Eurostat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ενέκρινε τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων 2022-2027 για την Ελλάδα

Ο περιφερειακός χάρτης της Ελλάδας καθορίζει τις ελληνικές περιφέρειες που είναι επιλέξιμες για περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις. Ο χάρτης καθορίζει επίσης τις μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης στις επιλέξιμες περιφέρειες.