ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
taytotites
Πηγή: Shutterstock

Σκληρές «μάχες» σε δύο μέτωπα για τις νέες ταυτότητες των 515 εκατ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον επόμενο μήνα, η αντιπαράθεση των τριών ισχυρών κοινοπραξιών που έχουν καταθέσει προσφυγές. Διπλωματικές πιέσεις για την ακύρωση της αρχικής αξιολόγησης.

Εντείνεται η διαμάχη που δίνουν σε δύο μέτωπα οι κοινοπραξίες που διεκδικούν το μεγάλο έργο για τα νέα έντυπα ασφαλείας (ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης, κ.λπ.) προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ. Για το έργο, που προωθείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μέτωπα, που έχουν ήδη οδηγήσει σε καθυστερήσεις παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί «διαγωνισμού – αστραπή».

Στο πρώτο μέτωπο, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από το σύνολο των υποψηφίων κοινοπραξιών αναμένεται να εκδικαστούν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στόχος όλων των κοινοπραξιών είναι να απορριφθούν για τεχνικούς λόγους οι προσφορές των αντιπάλων τους πριν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Και αυτό γιατί φοβούνται πως κάποιος από τους ανταγωνιστές τους θα είναι φθηνότερος και θα επικρατήσει στην περίπτωση που περάσει τον πήχη των αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών. 

Στην αγορά τεχνολογίας κυκλοφορεί ήδη το όνομα μιας κοινοπραξίας που φημολογείται πως έχει καταθέσει ελκυστική οικονομική προσφορά και θα επικρατήσει αν περάσει οριστικά –δηλαδή μετά την εκδίκαση των προσφυγών - στην τεχνική αξιολόγηση.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου είχε ανακοινωθεί πως την τεχνική αξιολόγηση είχαν περάσει τρεις από τις πέντε κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον:

  • Η κοινοπραξία της γαλλικής Thales (ελέγχει την Gemalto) με τον όμιλο Quest (Unisystems) αλλά και την ιαπωνική Toppan Printing που διαχειρίζεται σήμερα το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων,
  • η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos (που διατηρεί μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας στη χώρα μας μέσω της Veridos Matsoukis) με τον ΟΤΕ και την Byte και
  • η κοινοπραξία των Βέλγων της Zetes (ελέγχει την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech που διαχειρίζεται το σύστημα εντύπων ασφαλείας του Ισραήλ) με την Space Hellas.

Στο δεύτερο μέτωπο, κάποιες από τις κοινοπραξίες που αποκλείστηκαν και κυρίως η αμερικανικών συμφερόντων Idemia (γαλλική εταιρεία που είχε εξαγοραστεί από την αμερικανική Advent International), πιέζουν με κάθε τρόπο ώστε να ανατρέψουν την απόφαση της επιτροπής και να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρές πιέσεις που έχουν λάβει και διπλωματικό χαρακτήρα

Αρχικός στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εμπλέκεται για την ψηφιακή ταυτοποίηση, ήταν να εκδοθούν οι πρώτες ταυτότητες στο πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που πλέον φαντάζει απίθανο. Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου.

Επειδή θα υποστηρίζουν το τεχνολογικό πρότυπο eIDAS, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και ως «κλειδιά» για συναλλαγές μέσω Διαδικτύου με τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, γι' αυτό και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν το κλειδί για την ψηφιακή μετάβαση.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού δεν θα αναλάβει να εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας, από διπλώματα οδήγησης μέχρι ειδικές κάρτες για τους μετανάστες, κ.λπ. Πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και για την εγκατάσταση των απομακρυσμένων μηχανημάτων έκδοσης εντύπων ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, υπουργεία (για τα διπλώματα), κ.α.

Το κόστος του παραβόλου που θα πληρώνουν οι πολίτες για τη νέα ταυτότητα έχει οριστεί σε 10 ευρώ. Το τελικό κόστος του παραβόλου μπορεί να είναι μικρότερο, εάν ο ανάδοχος προσφέρει έκπτωση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η σύμβαση θα είναι δεκαετής, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε έτη, με τον ανάδοχο να χρηματοδοτεί αρχικά την εγκατάσταση των υποδομών και στη συνέχεια να εισπράττει το παράβολο από την έκδοση νέων εντύπων ασφαλείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για την προκήρυξη δεκάδων έργων πληροφορικής το 2022

Το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς να αναθέσει πλήθος συμβάσεων μεγάλων έργων πληροφορικής, προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνική αξιολόγηση προσφορών για τις ταυτότητες των 500 εκατ. ευρώ

Εντός των ημερών κρίνονται οι τεχνικές παράμετροι των προσφορών από πέντε ισχυρές κοινοπραξίες, ακολουθεί το άνοιγμα οικονομικών προσφορών. Θα πληρώνουμε παράβολο 10 ευρώ με έξτρα χρέωση των φωτογραφιών.