ΓΔ: 944.46 -1.24% Τζίρος: 17.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:54:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Χρ. Δήμας: Θα δοθούν πάνω από 500 εκ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα υστερούμε στην ιδιωτική χρηματοδότηση στον τομέα δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Σημαντική η παρουσία των Microsoft, Pfizer, Amazon στη χώρα.

Το γεγονός πως η Ελλάδα υστερεί στην ιδιωτική χρηματοδότηση στον τομέα δαπανών έρευνας και ανάπτυξης σημείωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας κάνοντας αναφορά στα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες για να αυξηθούν τα κίνητρα για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, δήλωσε πως «τα χρήματα του ΕΣΠΑ, οι δράσεις «Ερευνώ- Δημιουργώ - Καινοτομώ», τα Κέντρα Ικανοτήτων, τα Γραφεία Μεταφοράς - Τεχνολογίας αλλά και τα 500 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν για έρευνα και ανάπτυξη στα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Θα θέλαμε αυτή τη στιγμή να είχαμε ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από τις τράπεζες αλλά και από το σύνολο της οικονομίας. Ωστόσο με τις κινήσεις που ήδη έχουμε ξεκινήσει ως υπουργείο, θα πετύχουμε πολλούς από τους στόχους μας, μεταξύ των οποίων είναι και η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υστερούμε στην ιδιωτική χρηματοδότηση στον τομέα δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και τόνισε: «έχουμε πάρει πρωτοβουλίες να αυξήσουμε τα κίνητρα για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η αύξηση των δαπανών από το 130% στο 200% καθιστά την Ελλάδα μία από τις ελκυστικότερες χώρες για επενδύσεις. Παράλληλα θέλουμε να δώσουμε ώθηση σε επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους, γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται  νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο χρονικό διάστημα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, επιχειρήσεις, όπως η Microsoft, Pfizer, Amazon, οι οποίες έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης παγκοσμίως» επεσήμανε ο κ. Δήμας.

Τέλος ερωτηθείς για την πρόταση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την αγορά ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας είπε ότι υπάρχει μία κοινή πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη λόγω της παγκόσμιας ανατίμησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής δεν είναι τόσο ευέλικτη, στα ζητήματα όπου υπάρχουν κοινά οικονομικά προβλήματα έχει βρει σημαντικές λύσεις, όπως το ταμείο ανάκαμψης και στο ζήτημα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Πιστεύω ότι και στο θέμα της ενέργειας υπάρχει θέληση να βρεθεί ένας τρόπος να διαχειριστούμε την ανατίμηση των προϊόντων με μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» κατέληξε ο υφυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pfizer-kentro-thessaloniki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντάσσεται στις στρατηγικές επενδύσεις το κέντρο έρευνας της Pfizer

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, οι νέες επενδύσεις που εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, αναμένεται να δημιουργήσουν 550 νέες θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Στήριξη των ελληνικών startups με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι 1,26 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Αναμένεται εκτίναξη των επενδύσεων στην Ελλάδα το 2022

Όπως τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκτίμησε ότι οι επενδύσεις το επόμενο έτος θα είναι οι υψηλότερες 27 ετών.