ΓΔ: 956.49 0.51% Τζίρος: 2.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» κατανάλωσης 15,3% και μείωση αποταμίευσης στο β' τρίμηνο

Σημαντική ήταν η ενίσχυση και του εισοδήματος που έφθασε στο 7%, ενώ τα νοικοκυριά και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μείωσαν το ποσοστό αποταμίευσης στο 3,8% από 10,7% το β' τρίμηνο του 2020.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε σημαντική αύξηση τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών, τα οποία παράλληλα φρόντισαν να μειώσουν και μέρος της αποταμίευσής τους κατά το β' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 

Βάσει αυτών στο β' τρίμηνο του έτους η τελική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, τα οποία εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΙΚΙΕΝ), αυξήθηκε κατά 15,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου επίσης δεν υπήρχαν μέτρα περιορισμού, και έφθασε στα 31,8 δισ. ευρώ από 27,6 δισ. ευρώ. 

 

Σημαντική, όμως, ήταν και η ενίσχυση του εισοδήματος νοικοκυριών και ΜΙΚΙΕΝ, καθώς διαμορφώθηκε στο 7% και έφθασε στα 33,04 δισ. ευρώ από 30,89 δισ. στο αντίστοιχο διάτημα του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα το ποσοστό αποταμίευσης νοικοκυριών και ΜΙΚΙΕΝ, το οποίο ορίζεται, όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, υποχώρησε στο 3,8% από 10,7% που ήταν στο β' τρίμηνο του 2020. 

 

 

Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσ ότι στο β' τρίμηνο καταγράφηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών 4,52 δισ. ευρώ,  έναντι ελλείμματος 3,15 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το β' τρίμηνο του 2020, ενώ καταγράφηκε πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, τρεχουσών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων 1,39 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 0,35 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η συνολική οικονομία (S.1) παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 3,13 δισ. ευρώ κατά το β' τρίμηνο από 2,81 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

 

Επίσης στο β' τρίμηνο οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών (S.11), ανήλθαν στο ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 20,3% το β' τρίμηνο φέτος από 19,7% το β' τρίμηνο πέρυσι. 

Ο τομέας της Γενικής Κυβέρνησης (S.13) κατά το β' τρίμηνο φέτος παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 4,0 δισ. ευρώ, ενώ στο β' τρίμηνο του 2020 η καθαρή λήψη δανείων ήταν 5,7 δισ. ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Άλμα 8,9% για το ΑΕΠ 9μήνου, ανάκτηση του χαμένου εδάφους

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Alpha σημειώνει ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται με ισχυρούς ρυθμούς, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σε ετήσια βάση και, για πέμπτο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση.