ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biomixania-reuma
Φώτο: Shutterstock

Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 19,9% οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%. 

Πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 19,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%

Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9% έπαιξε ρόλο η άνοδος κατά 120% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η αύξηση 84,6% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Κατά 25,9% έγινε πιο ακριβή η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και 22,6% η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Για την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3% συνέβαλε η αύξηση κατά 70,2% της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, η άνοδος κατά 35,4% της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη καθώς και η μεταβολή 21% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.  Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κατά 16,1% των τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία

Η αύξηση κατά 18,4% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως η μεταβολή των ομάδων δημητριακά και σπόροι, και βιομηχανικά φυτά, οδήγησαν στην άνοδο των τιμών εκροών στη γεωργία και κτηνοτροφία.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 25% των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία το Νοέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην άνοδο του δείκτη συνέβαλε η αύξηση 85,3% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, και η άνοδος 64% της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης το λιανεμπόριο, κάλυψε όλη τη ζημιά της πανδημίας

Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και ηλεκτρονικές πωλήσεις δίνουν ισχυρή ώθηση στο εμπόριο, όπως τονίζει η Eurobank. Πλην των κατηγοριών των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων και των πολυκαταστημάτων, στις υπόλοιπες καταγράφηκε αύξηση του τζίρου σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.