ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Έκκληση για διαφάνεια στις επενδυτικές συστάσεις στα ΜΜΕ

Οι επενδυτικές συστάσεις πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο — και διαφανή — τρόπο, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να γνωρίζουν και να αξιολογούν την αξιοπιστία της σύστασης, όπως επισημαίνεται.

Στην κοινοποίηση της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών σχετικά με τις επενδυτικές συστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στη δήλωση παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνονται και να προβάλλονται από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης οι επενδυτικές συστάσεις στους επενδυτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής:

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ήθελε να εφιστήσει την προσοχή των ενδιαφερόμενων μερών στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ/ESMA) ημερομηνίας 28 Οκτωβρίου 2021, σχετικά με τις Επενδυτικές Συστάσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (η «Δήλωση»).

Με τη Δήλωση αυτή, η ΕΑΚΑΑ εξηγεί τους κανόνες που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος, εγκατεστημένος εντός ή εκτός της ΕΕ, διαδίδει πληροφορίες που προτείνουν μια επενδυτική απόφαση σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα της ΕΕ (π.χ. μετοχές ή ομόλογα), οι οποίες απευθύνονται σε ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, η διάδοση πληροφοριών μπορεί να περιλαμβάνει την διατύπωση απόψεων σχετικά με την τρέχουσα ή μελλοντική τιμή μιας συγκεκριμένης μετοχής. Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ ως επενδυτική σύσταση ορίζεται κάθε πληροφορία που συνιστά ή προτείνει μια επενδυτική στρατηγική, ρητά ή έμμεσα, όσον αφορά ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα ή τους εκδότες, συμπεριλαμβανομένης κάθε γνώμης σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία ή τιμή των μέσων αυτών, οι οποίες προορίζονται για διαύλους επικοινωνίας ή για το κοινό.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας μπορεί να είναι εκθέσεις αναλυτών, άρθρα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επενδυτικές συστάσεις πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο — και διαφανή — τρόπο, ώστε οι επενδυτές, προτού λάβουν οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση, να μπορούν να γνωρίζουν και να αξιολογούν την αξιοπιστία της σύστασης και κατά πόσο αυτή είναι αντικειμενική, καθώς και τυχόν συμφέροντα όσων προβαίνουν σε συστάσεις. Για το πλήρες κείμενο της Δήλωσης ακολουθήστε το σύνδεσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Άλμπερτ Μπουλά επισήμανε πως είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Pfizer για την δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη. Οι ελπίδες για να αντιστραφεί το ελληνικό brain drain.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία Μητρώου Αξιολογητών για τα επενδυτικά σχέδια του «Ελλάδα 2.0»

Οι αξιολογητές θα συνεργάζονται με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα εντάσσονται στο «Ελλάδα 2.0», προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση.
Pfizer-kentro-thessaloniki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντάσσεται στις στρατηγικές επενδύσεις το κέντρο έρευνας της Pfizer

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, οι νέες επενδύσεις που εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, αναμένεται να δημιουργήσουν 550 νέες θέσεις εργασίας.