ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Enterprise Greece

Στην Αθήνα το 61ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Οργανισμών Προώθησης Εξαγωγών

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε από την Enterprise Greece, με τον επικεφαλής της να τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ως προς την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αφρική».

Το 61ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Προώθησης Εξαγωγών (ΕΤΡΟ) με θέμα «Connecting Europe with Africa: promoting economic collaboration and dialogue», φιλοξένησε στην Αθήνα η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), στις 21-22 Οκτωβρίου 2021.

Στο υβριδικό συνέδριο συμμετείχαν ανώτερα και ανώτατα διοικητικά στελέχη Ευρωπαϊκών Οργανισμών Προώθησης Εξαγωγών, εκπρόσωποι Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών Οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και ο ΟΟΣΑ, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών και αφρικανικών εταιρειών στους τομείς ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Προώθησης Εξαγωγών στην παρούσα συγκυρία, ειδικά μετά τη διεθνή κρίση της πανδημίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιόπουλος: «Η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ως προς την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αφρική. Το γεγονός ότι στο πλαίσιο του Νέου Σχεδίου Εξωστρέφειας δημιουργήθηκε πρόσφατα ελληνική Πρεσβεία στη Σενεγάλη, δίνει το έναυσμα στους Έλληνες επιχειρηματίες να δρομολογήσουν νέες επιχειρηματικές αποστολές στη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 61ο υβριδικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Προώθησης Εξαγωγών συνέπεσε χρονικά με την ευρύτερη πολιτική προσέγγισης της Υποσαχάριας Αφρικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Αφρικής, σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στόχος του ήταν να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός ευρύτερο διαλόγου πολιτικής ενόψει της επερχόμενης Διάσκεψης Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης, τον Φεβρουάριο 2022, με έμφαση σε θέματα όπως:

  • Η διττή οικολογική και ψηφιακή μετάβαση
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία
  • Η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη

Στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία, το εμπόριο πρόκειται να αποτελέσει βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Η Αφρική με τις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές, αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης κερδοφορίας για πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Γι΄ αυτό και ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Προώθησης Εξαγωγών είναι σημαντικός, καθώς καλούνται να υποστηρίξουν ενεργά την προσπάθεια εξωστρέφειας των ευρωπαϊκών εξαγωγικών επιχειρήσεων και να κάνουν τη διαφορά.

Η Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ACFTA) ανοίγει το πεδίο προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί ιστορικά τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι προοπτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες που διαφαίνονται για την Αφρική, προσφέρουν νέες ευκαιρίες για την Ευρώπη κυρίως σε τομείς βιώσιμης ανάπτυξης, πράσινης ενέργειας και ψηφιακής σύγκλισης, ενώ η μακροπρόθεσμη στρατηγική προβλέπει στενότερη συνεργασία έργων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες

Πρόκειται για δύο εκθεσιακά events, με την πρώτη να διαμορφώνει τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο παγκοσμίως και τη δεύτερη, να θεωρείται η πιο σημαντική διεθνής, εμπορική έκθεση, στον κλάδο τροφίμων και ποτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα προώθησης κατεψυγμένων αλιευμάτων

Στόχος του προγράμματος της Enterprise είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης και των εξαγωγών των ελληνικών κατεψυγμένων  αλιευμάτων μέσα από ένα καινοτόμο προωθητικό πρόγραμμα στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΞ μεταξύ Enterprise Greece και ΟΑΕΠ

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Σμυρλής ανέλυσε τη σημασία της εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο εποπτευόμενων φορέων, η οποία έχει ως απώτερο στόχο την στήριξη των Ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise Greece: Ποιες αλλαγές έφερε στο διεθνές εμπόριο η πανδημία

Τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο εμπόριο και τις εξαγωγές διερεύνησε η διαδικτυακή συζήτηση (webinar) με θέμα: «O προστατευτισμός στο διεθνές εμπόριο στη μετά COVID-19 εποχή» που διοργάνωσε η Enterprise Greece.