ΓΔ: 1430.94 0.48% Τζίρος: 36.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:49:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντιμέτωποι με άτυπη στάση πληρωμών οι εργολήπτες δημοσίων έργων

H Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Δημοσίων Έργων δέχεται συνεχείς καταγγελίες για έλλειψη χρηματοδότησης έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν περαιωθεί. Τι ζητά με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία.

Αντιμέτωποι με άτυπη στάση πληρωμών βρίσκονται οι εργολήπτες δημοσίων έργων τόσο σε έργα που έχουν περαιωθεί, όσο και σε εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Το σημαντικό αυτό ζήτημα για τον κλάδο έθεσε σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Δημοσίων Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), Μαρία Τσιομπάνου ζητώντας να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. 

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η ΠΕΣΕΔΕ είναι αποδέκτης συνεχούς αυξανόμενου αριθμού καταγγελιών για έλλειψη χρηματοδότησης έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν περαιωθεί. Η στάση πληρωμών αφορά έργα που εξελίσσονται σε όλη την χώρα, έργα που είναι ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και που υλοποιούνται με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο έναντι σε προμηθευτές και σε εργαζόμενους, όσο και έναντι της πολιτείας, (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις). 

Η κ. Τσιομπάνου σημειώνει ότι οι εργολήπτες δημοσίων έργων στήριξαν έμπρακτα την χώρα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και είναι αδιανόητο, «να εισπράττουν ως «ανταμοιβή» μία άτυπη στάση πληρωμών και να αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και συμβατικές τους υποχρεώσεις, με ότι συνεπάγεται αυτό» και ζητά την επίλυση του ζωτικού ζητήματος της χρηματοδότησης των έργων και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών σε εργοληπτικές επιχειρήσεις. «Οι ανάδοχοι των έργων ζητάνε ενημέρωση και διευκρινίσεις για τις αιτίες της έλλειψης χρηματοδότησης και ιδιαίτερα για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιφυλάσσονται  για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους» καταλήγει η επιστολή.

Παρατίθεται αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ο Κατασκευαστικός Κλάδος σε όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στήριξε έμπρακτα την εθνική οικονομία λειτουργώντας τα εργοτάξια όλης της χώρας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.  Όμως, παρόλη την στήριξη, που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην λειτουργία της Ελληνικής Οικονομίας, η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στους Αναδόχους των έργων. 

Η Ομοσπονδία μας έχει γίνει αποδέκτης συνεχώς αυξανόμενου αριθμού καταγγελιών για έλλειψη χρηματοδότησης έργων, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν περαιωθεί. Η στάση  πληρωμών αφορά έργα που εξελίσσονται σε όλη την χώρα, έργα που είναι ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και που, όπως γνωρίζετε, υλοποιούνται με την συνδρομή σημαντικών πόρων, που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ).

Οι  Εργοληπτικές Επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο έναντι των προμηθευτών και των εργαζομένων, όσο και έναντι της Πολιτείας (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις). 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Είναι αδιανόητο στην εποχή της υγειονομικής κρίσης, που οι Εργολήπτες Δημοσίων Έργων στήριξαν έμπρακτα την χώρα, να εισπράττουν ως «ανταμοιβή» μία άτυπη στάση πληρωμών και να αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και συμβατικές τους υποχρεώσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

Η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ζητεί την επίλυση του ζωτικού ζητήματος της χρηματοδότησης των έργων και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών σε εργοληπτικές επιχειρήσεις. Οι Ανάδοχοι των έργων ζητούν ενημέρωση και διευκρινίσεις για τις αιτίες της έλλειψης χρηματοδότησης και ιδιαίτερα για τα έργα, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και επιφυλάσσονται  για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η «ιπτάμενη» περιφερειακή οδός στη Θεσσαλονίκη

Η νέα Ανατολική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης (Flyover) θα αποτελεί τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος έργου 13 χιλιόμετρα. Κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές και για το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στασινός: Ώρα να αναστρέψουμε το brain drain στον κλάδο κατασκευών

Τα μεγάλα έργα των επόμενων ετών δίνουν ιστορική ευκαιρία για επιστροφή στην Ελλάδα εργαζομένων που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ αυξήσεων στα υλικά κατασκευής, καθυστερεί η ρύθμιση Καραμανλή

Η έκρηξη τιμών στα υλικά επηρεάζει το σύνολο των διαγωνισμών που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, αλλά και τον σχεδιασμό των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή εργολάβων σε Κ. Μητσοτάκη: «Όχι» σε ενιαία αρχή για τα έργα

Την αντίθεσή του στην ενοποίηση των αρχών για τις δημόσιες συμβάσεις εκφράζουν τέσσερις ενώσεις του κατασκευαστικού τομέα, προειδοποιώντας για οπισθοδρόμηση σε εποχές αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας.