ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Δεν ξέρουν αν μπαίνουν στις 120 δόσεις πάνω από 100.000 ασφαλισμένοι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Για περισσότερους από 100.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους που έχουν κάνει αιτήσεις για τις 120 δόσεις, ο ΕΦΚΑ δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσα χρωστούν και οι αιτήσεις τους μένουν μετέωρες.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων, μπορεί να «μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» πριν από 40 ημέρες, δηλαδή στις 7 Οκτωβρίου, όμως τα πεπραγμένα της θα μας απασχολούν για καιρό. Όσο πλησιάζει το τέλος του έτους, τόσο κορυφώνεται η αγωνία για πάνω από 100.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους, που έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα καρπωθούν τις ευεργετικές επιδράσεις της! Αιτία, το γεγονός ότι δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος του «παλαιού ασφαλιστικού χρέους» για όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Η ευθύνη βαραίνει τα Ταμεία που είχαν αναλάβει στο παρελθόν τη συγκέντρωση του χρέους των ασφαλισμένων τους. Τώρα πια που υπάρχει μόνο ο ΕΦΚΑ, προκύπτει πρακτική αδυναμία εύρεσης του χρέους για κάποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων. Συνεπώς, δεν μπορεί το χρέος να βεβαιωθεί, άρα ούτε και να ρυθμιστεί.

Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) γνωρίζουν το πρόβλημα και γι’ αυτό έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας αρχικά να αποδεχτεί τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ακόμα και χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το χρέος. Δόθηκε μάλιστα και το χρονικό περιθώριο έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, για να διορθωθεί το πρόβλημα. Τώρα κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο και είναι πιθανό να υπάρξει και νέα παράταση έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2020.

Βέβαια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ασφαλισμένοι – οφειλέτες, πρακτικά δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις που τους αναλογούν, έτσι ώστε να μειώσουν σιγά – σιγά το χρέος τους. Το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να καρπώνονται την αναστολή χρήσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος τους. Μια διαδικασία, που σε διαφορετική περίπτωση, θα τους προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα, αφού θα κινδύνευαν με απώλεια μέρους ή του συνόλου της κινητής ή της ακίνητης περιουσίας τους.

Στον αντίποδα, ο ΕΦΚΑ χάνει σε πρώτη φάση το δικαίωμα να καρπωθεί το έσοδο, από αυτές τις χιλιάδες μηνιαίες εισφορές που δεν καταβάλλονται. Όμως εάν τελικά καταφέρουν οι υπηρεσίες του να υπολογίσουν με ακρίβεια το χρέος αυτών των ασφαλισμένων, έχει την ελπίδα ότι στη συνέχεια, μόλις ξεμπλοκάρει η διαδικασία, θα αυξήσει τα έσοδά του, κάτι που θα αποτυπωθεί θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έργο - μαμούθ σε 14 φορείς για την ψηφιοποίηση αρχείων

Ανασύρονται 10,7 εκατομμύρια φάκελοι ασφαλισμένων σε ταμεία που απορρόφησε ο ΕΦΚΑ για να μετατραπούν σε ψηφιακά αρχεία και να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων. Στα 15 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακά η έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση της οργανωτικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Επικουρικό Ταμείο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου θα δώσει τέλος στην καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έμφραγμα» στην εξυπηρέτηση από το γηρασμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ

Πάνω από 40 ετών είναι το 80% των υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας κάτω των 30. Τεράστιες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση πελατών και στην αφομοίωση των νέων τεχνολογιών.