ΓΔ: 1009.68 0.57% Τζίρος: 1.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Γ. Στουρνάρας: Διαχειρίσιμο το χρέος, κίνδυνος η κλιματική αλλαγή

Όπως τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά εκφράζει ανησυχίες για παγκόσμια αδράνεια έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Βέβαιος ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμα εμφανίζεται σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. 

Όπως σημειώνει οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας δεν ξεπερνούν το 3% ετησίως, με δεδομένο ότι το μέσο επιτόκιο αναχρηματοδότησης φθάνει στο 1,5%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ξεπερνά σημαντικά αυτό το επίπεδο και ως εκ τούτου το χρέος μπορεί να καλυφθεί χωρίς πρόβλημα. 

Αυτό, όμως, που ανησυχεί τον κ. Στουρνάρα είναι ότι δεν έχουν γίνει αρκετά – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο – για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είναι κάτι θεωρητικό ή ένα ακαδημαϊκό ζήτημα. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή και φοβάμαι ότι η υφήλιος δεν έχει κάνει αρκετά. Ο ορίζοντας μοιάζει να είναι μακρινός αλλά πρέπει να  λάβουμε μέτρα τώρα προκειμένου να λύσουμε προβλήματα που μπορεί να ενταθούν σε 50 χρόνια», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας πραγματοποίησε τις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο ενός δημοσιεύματος του Reuters για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία, με το πρακτορείο να τονίζει ότι η χώρα μας είναι εξ αυτών που δέχονται σημαντική απειλή, με δεδομένη και τη μεγάλη εξάρτησή της από τον τουρισμό. 

Όπως αναφέρει οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή – ακραίες καιρικές συνθήκες, πλημμύρες, «καυτά» καλοκαίρια και μείωση των βροχοπτώσεων – μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Σύμφωνα, δε, με έρευνα της Τράπεζα της Ελλάδος αλλά του 2009, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος τότε αυτό θα έχει επίπτωση ύψους 700 δισ. ευρώ έως το 2100, δηλαδή πτώση κατά 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση έως εκείνο το έτος. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για την ανάσχεση της ακρίβειας

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν βλέπει διψήφιο πληθωρισμό στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι οι υψηλές καταθέσεις λειτουργούν ως ασπίδα. Τι είπε για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την επενδυτική βαθμίδα και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Μεγάλη βελτίωση αναπτυξιακών προοπτικών για την Ελλάδα

Δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2% βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και εξηγεί τους τρεις λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Προτρέπει για σύνεση στη διανομή μερισμάτων από τράπεζες

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν σαφώς πιο βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με το παρελθόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται υλοποίηση πρόσθετων ενεργειών ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταρχικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα, συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο προσωπικό της Τράπεζας αναφέρθηκε στον υψηλό πληθωρισμό που πλήττει όλους τους πολίτες και περισσότερο τους ευάλωτους.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Εθνικός στόχος η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Όπως εξηγεί ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτος προσανατολισμός της οικονομικής και ιδιαίτερα της δημοσιονομικής πολιτικής προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.