ΓΔ: 953.14 0.16% Τζίρος: 27.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:53:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pitsilis, AADE
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σχέδιο Πιτσιλή για απλούστευση της φορολογικής ενημερότητας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αρχίζει δημόσια διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αλλαγή διαδικασιών έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης φορολογικής ενημερότητας οι οποίες προκαλούν πολλούς πονοκεφάλους στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων αναλαμβάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο να γίνουν αλλαγές στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής μιλώντας στο Thessaloniki Summit σε συζήτηση με τον διευθυντή του Business Daily Γ. Παπαδογιάννη, η ΑΑΔΕ αρχίζει το αμέσως επόμενο διάστημα δημόσια διαβούλευση για το θέμα των διαδικασιών έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και θα καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους θεσμικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσα από δομημένα ερωτηματολόγια. Η διαδικασία αυτή, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και αμέσως μετά θα γίνουν οι αλλαγές με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, την ολοκλήρωσή τους με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς επίσκεψη σε εφορία.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη με το MyData και την καθιέρωση ηλεκτρονικών τιμολογίων σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, τονίζοντας ότι θα διευκολυνθούν σημαντικά οι συναλλαγές των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές όπως για παράδειγμα με την κατάργηση της συγκεντρωτικής κατάστασης προμηθευτών-πελατών και σε επόμενο στάδιο με την αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που διασυνδέει όλες τις επιχειρήσεις με την τεχνολογική υποδομή των φορολογικών αρχών θα επιτρέψει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή καθώς όπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής, οι αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα των συναλλαγών στην αγορά σε πραγματικό χρόνο. 

Σχετικά με την ανταλλαγή στοιχείων με ξένες φορολογικές αρχές, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ήδη εντοπιστεί με την συνδρομή ξένων φορολογικών αρχών περιπτώσεις υπόχρεων σε φόρο στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα από το εξωτερικό. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των φορολογούμενων, ο κ. Πιτσιλής επιβεβαίωσε ότι δεν είναι πολύ μακριά η εποχή όπου οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τις εφορίες για τις συναλλαγές τους και σημείωσε ότι η νέα διαδικτυακή πύλη myAADE έχει τεθεί σε λειτουργία αντικαθιστώντας το Taxisnet και προσφέροντας μεγάλο εύρος υπηρεσιών με νέα εικόνα και αίσθηση στη χρήση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινήσεις από την ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση χρεών πανδημίας σε δόσεις

Παρέχονται διευκρινήσεις για τις οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση, τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, καθώς και τα προνόμια με τα οποία επωφελούνται οι φορολογούμενοι που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν νέες φορολοταρίες με έπαθλα από 1.000 έως 100.000 ευρώ

Για τη συμμετοχή σε κάθε μηνιαία κλήρωση, λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή την λήψη υπηρεσιών, τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ στην ΑΑΔΕ για τον ΑΦΜ διαχειρίσεων πολυκατοικιών

Με την επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ΑΦΜ και από την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυωρόφων κτιρίων χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Χωρίς γραφειοκρατία η απόδοση ΑΦΜ και η έναρξη - μεταβολή επιχείρησης

Περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, βελτιώνεται δραστικά η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και μειώνoνται οι επισκέψεις στις ΔΟΥ, τονίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.