ΓΔ: 882.38 0.79% Τζίρος: 3.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Νέα στήριξη στα νοικοκυριά με 500 εκατ. για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα

Τα πρόσθετα κονδύλια θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2022 και φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τον σχεδιασμό για ελαφρύνσεις φόρων. Στα 17,4 δισ. ευρώ ανέρχεται φέτος όλων των μέτρων στήριξης.

Νέες πιέσεις στα κρατικά ταμεία ασκεί το διογκούμενο κύμα της ενεργειακής ακρίβειας υποχρεώνοντας το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό του νέου προϋπολογισμού με την ενσωμάτωση νέου πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κείμενο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει πρόσθετες δαπάνες για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στα εισοδήματα, πράγμα που θα ανεβάσει το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 υψηλότερα από το 0,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο.

Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος της επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης, αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για ενισχύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

Με βάση το σενάριο αυτό, ο λογαριασμός για μέτρα στήριξης θα αυξηθεί το 2022 στα 3,4 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ πηγές στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω διόγκωσής του καθώς όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στην πληθωριστική φωτιά νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους.

Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη κατά της ακρίβειας, θεωρώντας ότι λόγω των ισχυρών κραδασμών που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις οικονομίες θα υπάρξουν δραστικότερες παρεμβάσεις με αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων και των κρατικών ενισχύσεων. Το καυτό θέμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη.

Πάντως, έντονος είναι ο προβληματισμός στη κυβέρνηση, καθώς η δυναμική της κρίσης επιβάλλει αναδιάταξη των προτεραιοτήτων και των κινήσεων στην οικονομική πολιτική με το κέντρο βάρους να πέφτει στις παρεμβάσεις για την αποτροπή των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα και στο κόστος των επιχειρήσεων.

Σε αυτή τη φάση και μέχρι νεωτέρας έχει φύγει από το τραπέζι το σενάριο για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις και όπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναζητούμε εναγωνίως ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση της δύναμης πυρόσβεσης ενάντια στην φωτιά των ανατιμήσεων, σημειώνοντας ότι τα περιθώρια του προϋπολογισμού για φέτος έχουν ήδη εξαντληθεί.

Βέβαια υπάρχει το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 39 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση το «διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού» καθώς αποτελεί ασφάλιστρο κινδύνου για τις αγορές, διατηρώντας το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο σε χαμηλά επίπεδα.

Στο υπουργείο Οικονομικών «στέκονται μακριά» από νέες κρατικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς καθώς ο λογαριασμός έχει ήδη φθάσει στα 17,4 δισ. ευρώ μετά τα πακέτα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας που κόστισαν 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Στο Γενικό Λογιστήριο επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω «ξεχείλωμα», δεδομένου ότι  ο προϋπολογισμός κινείται στην κόψη του ξυραφιού με το πρωτογενές έλλειμμα να έχει εκτιναχθεί στο 7,4% του ΑΕΠ από το 7,1% που ήταν η τελευταία επί τα χείρω αναθεώρηση και το έλλειμμα με βάση τους όρους ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι θεσμοί οδηγείται και φέτος σε νέο ρεκόρ στην περιοχή του 7,7% του ΑΕΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για την αίτηση για επιδότηση παγίων δαπανών

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν οριστική αίτηση με την οποία θα δηλώσουν το ποσό της ενίσχυσης που θα χρησιμοποιήσουν για έκπτωση από φορολογικές οφειλές και πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση δαπανών: Έντονες αντιδράσεις και διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ

Η δημοσιευμένη υπουργική απόφαση υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έως τις 17 Ιουνίου, κάτι που θεωρείται αδύνατο. Θα χρειαστεί μόνο το Ε3, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ το υπουργείο.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα: Τα «600 ευρώ» που δεν ήλθαν και τα... αρνητικά ποσά

Σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού του power pass: η διαφορά ανάμεσα στα «600 ευρώ» και στο «έως 600 ευρώ». Μυστήριο με εκκαθαρίσεις που οδηγούσαν σε αρνητικά (!) ποσά επιδότησης. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπληξη στην εξόφληση της επιστρεπτέας: Χιλιάδες πληρώνουν εφάπαξ

Μέχρι στιγμής περίπου 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν αποπληρώσει σε μία δόση τις οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχοντας καταβάλει περίπου 100 εκατ. ευρώ. Κέρδισαν έκπτωση 15%.