ΓΔ: 865.68 -0.16% Τζίρος: 12.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:43:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Μικρές φούσκες σε αγορές - ακίνητα απειλούν την οικονομική ανάκαμψη

Ανησυχία για τη διόγκωση των τιμών σε αρκετές αγορές ακινήτων αλλά και την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου από επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των τραπεζών, εκφράζει η ΕΚΤ.

Η διόγκωση στις τιμές ακινήτων αλλά και η συνεχιζόμενη άνοδος στις αγορές, σε συνδυασμό με τη διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου από τις επιχειρήσεις (εξαιρουμένων των τραπεζών) και την αύξηση του δανεισμού αποτελούν τις τέσσερις βασικές αιτίες που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«Υπάρχουν ανησυχίες για «μικρές φούσκες» σε πιστώσεις, περιουσιακά στοιχεία και αγορές κατοικιών, καθώς και για τα υψηλότερα επίπεδα χρέους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των κρατών. Πρόκειται για στοιχεία που αφήνει πίσω της η πανδημία», σημειώνεται στην έκθεση της τράπεζας. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι ενδεχόμενη «φούσκα» στις αγορές ακινήτων αφορά χώρες στις οποίες καταγράφονταν σημαντική αύξηση των τιμών και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, κάτι το οποίο εξ ορισμού αποκλείει την Ελλάδα, με δεδομένη την 10ετή κρίση που προηγήθηκε και το ουσιαστικό πάγωμα της αγοράς ακινήτων που είχε καταγραφεί. 

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημάνουν ότι αρκετές αγορές είναι «πολύ πιθανό να εισέλθουν σε φάση διόρθωσης» και προειδοποιεί επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία να είναι περισσότερο προσεκτικά στις επενδύσεις τους εάν δεν θέλουν «να υποστούν σημαντικές απώλειες ιδιαίτερα εάν υπάρξουν προβλήματα στις αποπληρωμές ορισμένου τύπου δανείων».

«Οι αγορές μετοχών και ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων διατήρησαν την εντυπωσιακή τους άνοδο, καθιστώντας τις πιο επιρρεπείς σε διορθώσεις», τονίζει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, ενώ σημειώνει ότι η επέκταση της αγοράς ακινήτων στην ευρωζώνη δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν έχει καταστεί σαφές εάν «τα πρότυπα  δανεισμού έχουν καταστεί πιο αυστηρά».

Η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία θεωρείται ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας, ενώ την ίδια ώρα το γεγονός ότι τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα περιορίζει τις ανησυχίες για αθετήσεις πληρωμής δανείων κυρίως από επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δημιουργία νέων προβλημάτων στις τράπεζες της ευρωζώνης. 

Όμως τα προβλήματα στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού και η επιβολή ορισμένων νέων lockdown αποτελούν νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Η πανδημία εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη», ξεκαθαρίζει η τράπεζα. 

Εκτός Ευρώπης οι αβεβαιότητες περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο μίας επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, έστω και εάν τα προβλήματα της εταιρείας Evergrande είχαν, μέχρι στιγμής, περιορισμένες επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, όμως και εντός ευρωζώνης υπάρχει μία μικρή υποχώρηση της δυναμικής, με την παραγωγή πιθανόν να κατορθώσει να επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2021, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει μία δύσκολη προς αντιμετώπιση περίπτωση. 

«Εάν τα επίμονα σημεία συμφόρησης οδηγήσουν σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών ή η οικονομία επιστρέψει πιο γρήγορα σε πλήρη δυναμικότητα, οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να γίνουν ισχυρότερες», ανέφερε η ΕΚΤ. «Ένα πιο επίμονο σενάριο υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια άκαιρη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, επιβαρύνοντας την οικονομική ανάκαμψη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτική πίεση στην ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι

Τη «χρυσή» ισορροπία καλείται να βρει η Κριστίν Λαγκάρντ για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός χωρίς να πληγεί η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Υπέρ της γρήγορης αύξησης επιτοκίων τάσσονται τραπεζίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aγωνία για τις κρίσιμες αποφάσεις της EKT για την ποσοτική χαλάρωση

Στις 16 Δεκεμβρίου οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα διακοπεί μετά τον Μάρτιο 2022 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έσωσε την οικονομία της ευρωζώνης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μετρητά εξακολουθούν... να βασιλεύουν κόντρα στις ψηφιακές πληρωμές

Μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων στην ευρωζώνη διαπίστωσε η ΕΚΤ το 2020: παρότι μειώνεται η χρήση τους για πληρωμές, χρησιμοποιούνται για αποταμίευση. Στα 32,6 δισ. η κυκλοφορία μετρητών στην Ελλάδα.
Lagarde, EKT, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιούλιο η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, τι δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του γ' τριμήνου προανήγγειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, με την τράπεζα να βρίσκεται εν μέσω πιέσεων για να αλλάξει νομισματική πολιτική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το καλοκαίρι ζητά ο Όλι Ρεν

Ο μετριοπαθής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας σημείωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.