ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να επιστρέψουν αποζημιώσεις

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ όσοι εκμισθωτές έλαβαν αποζημιώσεις για «κουρεμένα» ενοίκια χωρίς να υποβάλουν δηλώσεις Covid ή πήραν μεγαλύτερα ποσά από όσα δικαιούνταν.

Κλήσεις για επιστροφή των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια σε χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων που μετά από ελέγχους εντοπίσθηκαν να έχουν εισπράξει παράνομα τα ποσά ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά από τις διασταυρώσεις στοιχείων αποδείχθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή ότι η αποζημίωση ήταν υψηλότερη από αυτή που δικαιούνταν.  

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το ύψος των χρημάτων που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 οι κρατικές ενισχύσεις για τα μειωμένα ενοίκια με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και με καταβολές χρηματικών αποζημιώσεων υπερβαίνουν τα 770 εκατ. ευρώ και αφορούν πάνω από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών, ενώ με απόφαση των Χρ. Σταϊκούρα, Θ.Σκυλακάκη και Απ. Βεσυρόπουλου καθορίζεται η  διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης σε εκμισθωτές για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφθανε στο 80% του ποσού του ενοικίου.

Με την υπουργική απόφαση δρομολογείται η αναζήτηση των συγκεκριμένων ποσών από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, για την επιστροφή των κρατικών αποζημιώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ακολουθείται η εξής διαδικασία:

  • Η ΑΑΔΕ δημιουργεί και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ)  του υπουργείου Οικονομικών:

- αναλυτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε ένα από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού, καθώς και

- συγκεντρωτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των ως άνω υπόχρεων επιστροφής, με το συνολικό για το ως άνω χρονικό διάστημα αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

Οι καταστάσεις είναι σε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία των υπόχρεων επιστροφής (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας/έδρας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος) και το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς.

  • Βάσει της συγκεντρωτικής κατάστασης η ΓΔΟΥ αναζητεί την αποζημίωση που έχει καταβληθεί αχρεώστητα, εκδίδοντας καταλογιστική πράξη με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό συνολικά.
  • Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α' 90) Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδου (Α.Λ.Ε.) 1590789001 «Λοιπές Επιστροφές Ποσών». Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, το προς ανάκτηση ποσό επιβαρύνεται επιπλέον με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 48 δόσεις θα πληρώνονται και τα χρέη όσων δέχονται φορολογικό έλεγχο

Διευκολύνσεις από την ΑΑΔΕ και σε όσους λαμβάνουν εντολή ελέγχου και σπεύδουν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση. Στις 48 δόσεις από τις 24 θα μπορούν να μεταπηδούν και όσοι έχουν ήδη κάνει ρυθμίσεις.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι της εφορίας σε χιλιάδες υποθέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Αυστηρές οδηγίες Πιτσιλή για έλεγχο τουλάχιστον δέκα υποθέσεων από κάθε υπάλληλο για να αποφευχθεί η παραγραφή. Ποιες είναι οι 15 κατηγορίες φορολογικών υποθέσεων που θα «κυνηγήσει» η ΑΑΔΕ.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γονικές παροχές και δωρεές με ένα «κλικ» χωρίς επίσκεψη στην εφορία

Μέσα στον Δεκέμβριο ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty για να ολοκληρώνονται γονικές δωρεές και παροχές από το γραφείο του συμβολαιογράφου. Διευκρινιστική εγκύκλιος για τα προβλήματα του νέου νόμου.
taxes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες στα «δίχτυα» της εφορίας με αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού

Αποδίδει η ανταλλαγή στοιχείων με ξένες φορολογικές αρχές, τονίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. Οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν έχουν ήδη κληθεί για συμπληρωματική φορολογική δήλωση.