ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λογότυπο Enterprise Greece

Enterprise Greece: Ισχυρές οι προοπτικές εμπορικών σχέσεων με την Ιταλία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία ξεπέρασε το 2020 το επίπεδο των τριών δισ. ευρώ, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμη πιο θετικές.

Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών τους σχέσεων, παρουσιάστηκαν στο webinar: «Doing Business in Italy  – COVID 19 Challenges and Opportunities», το οποίο διοργάνωσε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως οι εμπορικές συναλλαγές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2020, να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών. Τα βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα είναι, το ελαιόλαδο, οι μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, τα ιχθυηρά, το αλουμίνιο και τα φαρμακευτικά.

Ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και τεράστιες ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (ITC), η ευκαιρία ανάπτυξης των εξαγωγών μας προς την Ιταλία, μπορεί να αυξηθεί κατά 1 δισ. δολάρια εστιάζοντας και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι, τα φαρμακευτικά, τα αλιεύματα, τα τυριά, οι ελιές, το αλουμίνιο, ο χαλκός και τα παρασκευάσματα τροφίμων.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, συμμετείχαν με  μεγάλο ενδιαφέρον στο διάλογο και αντάλλαξαν απόψεις, προτάσεις και βέλτιστες πρακτικές, για την είσοδο και την εδραίωση των ελληνικών προϊόντων στην ιταλική αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια του webinar, στο πόσο απαιτητική είναι η αγορά της Ιταλίας, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς.  Παρατηρείται πάντως σημαντική διεισδυτικότητα των ελληνικών προϊόντων στα ιταλικά supermarkets, με τους συμμετέχοντες να αναφέρονται και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ειδικά για τα ποιοτικά προϊόντα delicatessen, για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Επισημάνθηκε μάλιστα και  το πόσο έχει συμβάλει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ενίσχυση, την προώθηση και την εμπορία αγρο-διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση και αναφερόμενη στην συνεργασία των δύο χωρών, η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, δήλωσε: «Η Ιταλία καταλαμβάνει την 1η  θέση στη λίστα των χωρών προορισμού ελληνικών προϊόντων και αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 11% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών για το 2020. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει ανεκμετάλλευτη δυναμική και για αυτό η Enterprise Greece, θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, συστήνει στις ελληνικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, συνεργασία και εξωστρέφεια, ενώ για την επόμενη χρονιά σχεδιάζει δράσεις, προγράμματα και υπηρεσίες που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του, ο κος Παναγιώτης Ζάραγκας, Προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ιταλία τόνισε ότι: «Ελλάδα και Ιταλία συνθέτουν δύο ισχυρούς κρίκους στην αλυσίδα της εταιρικής, στρατηγικής σχέσης τους. Το πεδίο των εμπορικών σχέσεών μας ταυτοποιείται δικαιωματικά από την πρωταγωνιστική θέση της ελληνικής εξωστρέφειας. Ο αγροδιατροφικός τομέας διακρίνεται, εμβληματικά, για την αναγνωρισιμότητα, αποδοχή διεισδυτικότητα και τις ευρείες προοπτικές διεύρυνσής του στην ιταλική αγορά. Η πρωτοβουλία της ενημερωτικής παρέμβασής μας, εστιάζει σε διττή στοχοθεσία, στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και απαιτήσεων της αγοράς, αλλά και στη διαμόρφωση βέλτιστων όρων ανταπόκρισης των ελληνικών επιχειρήσεων. Προφανή σκοπό της κοινής δράσης με την Enterprise Greece, συνιστά η ενθάρρυνση και ενίσχυση της συντεταγμένης μετεξέλιξης των επιχειρήσεων μας που επιδιώκουν να τοποθετηθούν και να μεγεθύνουν την παρουσία τους με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυροποιείται η ιταλική ακροδεξιά σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το ακροδεξιό "Εθνικό Μέλλον" φτάνει το 8%, ενώ τα "Αδέλφια της Ιταλίας" της Μελόνι πέφτουν στο 25,4%. Η Φόρτσα Ιταλία σταθερή στο 7,3% και η Λέγκα πέφτει για πρώτη φορά στο 4,8%.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Παράταση στη μείωση φόρων στο πετρέλαιο κίνησης από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Μελόνι παρατείνει ως 5/9 τη μείωση φόρου στο πετρέλαιο κίνησης κατά 17 λεπτά/λίτρο, χωρίς αντίστοιχο μέτρο για τη βενζίνη. Ο Ταγιάνι δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει μόνιμο μέτρο στήριξης χαμηλών εισοδημάτων και μεσαίας τάξης.
Μπαταρίες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η METLEN επεκτείνεται στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών

Η METLEN ενισχύει τη θέση της M RESET του Κλάδου Ενέργειας στην αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες (BESS), υλοποιώντας σημαντικά έργα και ορόσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα.
salamis, fregata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για αγορά 2 φρεγατών Bergamini – Τι προβλέπεται

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2026 θα υπογραφεί στη Ρώμη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM, παρουσία των υπουργών Άμυνας Δένδια και Κροσέτο, οριστικοποιώντας τους σχετικούς όρους αγοράς.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός ΥΠΠΕΘ: Μαθήματα ιταλικών στους γονείς αλλοδαπών μαθητών με χαμηλές επιδόσεις

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα πρότεινε μαθήματα ιταλικών για γονείς αλλοδαπών μαθητών με χαμηλές επιδόσεις, ενώ εξήγγειλε απαγόρευση της μπούρκας στα σχολεία και φόρουμ για την ένταξη ξένων μαθητών.
Σημαία Τυνησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: Εντοπίστηκαν 11 σοροί μετά από ναυάγιο με μετανάστες

Έντεκα πτώματα περισυνελέγησαν από την τυνησιακή ακτοφυλακή μετά τη βύθιση σκάφους με μετανάστες προς Ιταλία. Τρεις αγνοούνται, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες με ελικόπτερα. Μόνο ένας διασώθηκε από τους 15 επιβαίνοντες.