ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Enterprise Greece: Ισχυρές οι προοπτικές εμπορικών σχέσεων με την Ιταλία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία ξεπέρασε το 2020 το επίπεδο των τριών δισ. ευρώ, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμη πιο θετικές.

Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών τους σχέσεων, παρουσιάστηκαν στο webinar: «Doing Business in Italy  – COVID 19 Challenges and Opportunities», το οποίο διοργάνωσε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως οι εμπορικές συναλλαγές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2020, να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών. Τα βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα είναι, το ελαιόλαδο, οι μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, τα ιχθυηρά, το αλουμίνιο και τα φαρμακευτικά.

Ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και τεράστιες ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (ITC), η ευκαιρία ανάπτυξης των εξαγωγών μας προς την Ιταλία, μπορεί να αυξηθεί κατά 1 δισ. δολάρια εστιάζοντας και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι, τα φαρμακευτικά, τα αλιεύματα, τα τυριά, οι ελιές, το αλουμίνιο, ο χαλκός και τα παρασκευάσματα τροφίμων.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, συμμετείχαν με  μεγάλο ενδιαφέρον στο διάλογο και αντάλλαξαν απόψεις, προτάσεις και βέλτιστες πρακτικές, για την είσοδο και την εδραίωση των ελληνικών προϊόντων στην ιταλική αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια του webinar, στο πόσο απαιτητική είναι η αγορά της Ιταλίας, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς.  Παρατηρείται πάντως σημαντική διεισδυτικότητα των ελληνικών προϊόντων στα ιταλικά supermarkets, με τους συμμετέχοντες να αναφέρονται και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ειδικά για τα ποιοτικά προϊόντα delicatessen, για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Επισημάνθηκε μάλιστα και  το πόσο έχει συμβάλει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ενίσχυση, την προώθηση και την εμπορία αγρο-διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση και αναφερόμενη στην συνεργασία των δύο χωρών, η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, δήλωσε: «Η Ιταλία καταλαμβάνει την 1η  θέση στη λίστα των χωρών προορισμού ελληνικών προϊόντων και αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 11% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών για το 2020. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει ανεκμετάλλευτη δυναμική και για αυτό η Enterprise Greece, θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, συστήνει στις ελληνικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, συνεργασία και εξωστρέφεια, ενώ για την επόμενη χρονιά σχεδιάζει δράσεις, προγράμματα και υπηρεσίες που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του, ο κος Παναγιώτης Ζάραγκας, Προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ιταλία τόνισε ότι: «Ελλάδα και Ιταλία συνθέτουν δύο ισχυρούς κρίκους στην αλυσίδα της εταιρικής, στρατηγικής σχέσης τους. Το πεδίο των εμπορικών σχέσεών μας ταυτοποιείται δικαιωματικά από την πρωταγωνιστική θέση της ελληνικής εξωστρέφειας. Ο αγροδιατροφικός τομέας διακρίνεται, εμβληματικά, για την αναγνωρισιμότητα, αποδοχή διεισδυτικότητα και τις ευρείες προοπτικές διεύρυνσής του στην ιταλική αγορά. Η πρωτοβουλία της ενημερωτικής παρέμβασής μας, εστιάζει σε διττή στοχοθεσία, στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και απαιτήσεων της αγοράς, αλλά και στη διαμόρφωση βέλτιστων όρων ανταπόκρισης των ελληνικών επιχειρήσεων. Προφανή σκοπό της κοινής δράσης με την Enterprise Greece, συνιστά η ενθάρρυνση και ενίσχυση της συντεταγμένης μετεξέλιξης των επιχειρήσεων μας που επιδιώκουν να τοποθετηθούν και να μεγεθύνουν την παρουσία τους με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα το 61ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Οργανισμών Προώθησης Εξαγωγών

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε από την Enterprise Greece, με τον επικεφαλής της να τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ως προς την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αφρική».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise Greece: Με 9 ελληνικές συμμετοχές η αμυντική έκθεση AUSA στις ΗΠΑ

Αυτή είναι η 8η χρονιά που η Ελλάδα συμμετείχε στην AUSA, διοργανώνοντας το ελληνικό περίπτερο, και κάθε χρόνο η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με την Enterprise Greece, γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
AUSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise Greece: Συμμετοχή στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού AUSA

Το ελληνικό περίπτερο διοργανώθηκε και φέτος από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπ. Εθνικής 'Αμυνας, με την ενεργή υποστήριξη της Enterprise Greece και συμμετείχαν 9 ελληνικές επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες

Πρόκειται για δύο εκθεσιακά events, με την πρώτη να διαμορφώνει τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο παγκοσμίως και τη δεύτερη, να θεωρείται η πιο σημαντική διεθνής, εμπορική έκθεση, στον κλάδο τροφίμων και ποτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα προώθησης κατεψυγμένων αλιευμάτων

Στόχος του προγράμματος της Enterprise είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης και των εξαγωγών των ελληνικών κατεψυγμένων  αλιευμάτων μέσα από ένα καινοτόμο προωθητικό πρόγραμμα στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες.