ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Το σχέδιο για την αύξηση των δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Από τον Μάρτιο θα αρχίσει το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και θα ολοκληρωθεί σε 10 - 12 μηνιαίες δόσεις. Από τον Απρίλιο ή Μάιο ο φόρος εισοδήματος, επίσης με αύξηση του αριθμού δόσεων.

Σε αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος το επόμενο έτος με αύξηση των μηνιαίων δόσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δοθούν «ταμειακές ανάσες» στους φορολογούμενους

Όπως αποκαλύπτει η Κομισιόν στη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2022 να ξεκινήσει από το Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι η εξόφλησή του θα γίνει σε 10 μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου ή σε 12 μηνιαίες δόσεις αν εφαρμοστεί το ισχύον μοντέλο για καταβολή της τελευταίας δόσης στο τέλος Φεβρουαρίου αντί σε 6 δόσεις που είναι σήμερα.

Η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του φόρου θα διευκολύνει τους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους καθώς θα περιορίσει το φορολογικό βάρος στον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου με ΕΝΦΙΑ ύψους 1.000 ευρώ φέτος πληρώνει το μήνα 166,6 ευρώ ενώ το 2022 θα καταβάλλει 100 ευρώ αν οι δόσεις είναι 10 ή 83,3 ευρώ για 12 δόσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με τις νέες αυξημένες σε χιλιάδες περιοχές της χώρας αντικειμενικές τιμές αλλά το οικονομικό επιτελείο υπόσχεται ότι με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές θα εξουδετερώσει το επιπλέον φορολογικό βάρος για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και μάλιστα για τα ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας ο φόρος θα μειωθεί σε σχέση με φέτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τον Μάρτιο οι πληρωμές είναι να έχει οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ, εγχείρημα καθόλου εύκολο, με την αρμόδια επιτροπή να τρέχει διάφορα μοντέλα προκειμένου να βρει τη συνταγή για το κόφτη των επιβαρύνσεων από τις αντικειμενικές τιμές. Λόγω της πολυπλοκότητας της άσκησης, το σχετικό νομοσχέδιο παραπέμπεται για τον Ιανουάριο όταν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη κατάθεση του στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση στις ζώνες που ήταν εκτός του αντικειμενικού συστήματος της αξίας των ακινήτων, σημειώνοντας ότι έχουν ενσωματωθεί οι νέες αντικειμενικές τιμές στις υφιστάμενες ζώνες και τώρα ελέγχεται εάν οι νέοι συντελεστές φέρνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η κλίμακα του νέου ΕΝΦΙΑ θα έχει περισσότερους συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του ενώ σε αυτή θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ο οποίος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό του φόρου που θα καταβάλουν το επόμενο έτος πάνω 7,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος δηλαδή στα 2,1 δισ. ευρώ.  

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για τον φόρο εισοδήματος με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του επόμενου έτους, δηλαδή σε 9 ή 11 δόσεις από 8 σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα στείλουν τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α ) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το φορτίο του φόρου εισοδήματος διογκώνεται το 2022 καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται κατά 653 εκατ. ευρώ στα 10,352 δισ. ευρώ έναντι 9,699 δισ. ευρώ φέτος. Συνολικά ο φόρος εισοδήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ανέλθει στα 15,348 δισ. ευρώ από 10,040 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι υψηλότερος κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στα δηλωμένα στοιχεία ακινήτων

Ως τις 29 Οκτωβρίου μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους για να αποφύγουν επιβαρύνσεις. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης της περιουσίας των Ελλήνων και πόσα πληρώσαμε για ΕΝΦΙΑ

Παρά τις ελαφρύνσεις, το συνολικό ποσό του φόρου είναι φέτος αυξημένο, λόγω αδήλωτων τετραγωνικών και αναγνώρισης αυθαιρέτων. Οι φτωχοί με περιουσία έως 60.000 και οι πλούσιοι με ακίνητα άνω του 1 εκατ.