ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Επενδύσεις επιχείρησης κέρδη
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση 9,2% στις νέες επιχειρήσεις, μόνο 1 πτώχευση στο γ' τρίμηνο

Στη γεωργία, δασοκομία και αλιεία στρέφονται οι περισσότεροι Έλληνες με τις περισσότερες νέες επιχειρήσεις να ανοίγουν στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες η μεγαλύτερη άνοδος εγγραφών νέων επιχειρήσεων.

Παραμένει η ανοδική τάση που καταγράφει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, καθώς αν και επιβραδύνθηκε στο γ΄ τρίμηνο του 2021 συνεχίστηκαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων με την μεγαλύτερη κινητικότητα να σημειώνεται στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και τους περισσότερους Έλληνες να στρέφονται στη γεωργία, δασοκομεία και αλιεία. Παράλληλα οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων, για το σύνολο των τομέων της οικονομίας για το γ’ τρίμηνο 2021 ήταν 1 έναντι 6 για το γ' τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 22.642 στο σύνολο των τομέων της οικονομίας, το Γ’ τρίμηνο 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 9,2% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2020 που είχαν ανέλθει σε 20.725. Ωστόσο ο αριθμός των νέων εγγραφών είναι μειωμένος κατά 14,1% σε σχέση με το β' τρίμηνο όπου είχαν ανέλθει σε 26.370.

Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων έτους αναφοράς 2018, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, το Γ’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020, καταγράφηκε στον τομέα "Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες" (34%) και στον τομέα "Μεταφορά και Αποθήκευση" (12,4%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα "Μεταποίηση" (22,1%) και στον τομέα "Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης" (15,6%).

Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους καταγράφηκε το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων επιχειρήσεων, ανά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή της Ελλάδας, είναι:

  • Βόρεια Ελλάδα: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 2.280 εγγραφές σε σύνολο 6.406. 
  • Κεντρική Ελλάδα: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 2.031 εγγραφές σε σύνολο 5.510. 
  • Αττική: «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες», με 1.497 εγγραφές σε σύνολο 7.642.
  • Νησιά Αιγαίου - Κρήτη: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 1.408 εγγραφές σε σύνολο 3.084. 

Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους καταγράφηκε το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων επιχειρήσεων, ανά κατηγορία Νομικής Μορφής επιχείρησης, είναι: 

  • Ατομικές Επιχειρήσεις: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 5.915 εγγραφές σε σύνολο 16.541.
  • Προσωπικές Επιχειρήσεις: «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών», με 507 εγγραφές σε σύνολο 2.002.
  • Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις: «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας», με 91 εγγραφές σε σύνολο 350.
  • Λοιπές Νομικές Μορφές: «Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού», με 592 εγγραφές σε σύνολο 3.749
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 6,7% στο βάρος φορτίων το α' τρίμηνο στην Ελλάδα

Το πρώτο τρίμηνο του 2026 σημειώθηκε αύξηση 6,7% στο βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι μεταφορές σε τονοχιλιόμετρα αυξήθηκαν κατά 3,5%.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αγορά ποτάσας από Καναδά λόγω έλλειψης από Λευκορωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγοράζουν ποτάσα από τον Καναδά, ενώ η Λευκορωσία επιθυμεί να προσφέρει τη δική της σε χαμηλότερες τιμές, καθώς οι Αμερικανοί αγρότες χρειάζονται φθηνά λιπάσματα.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς-Γαλλίδα Υπ. Γεωργίας: Συνεργασία για ΚΑΠ και ευρωπαϊκή παραγωγή

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, συναντήθηκε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Ανί Ζενεβάρντ. Συζήτησαν για τη νέα ΚΑΠ, τον μελλοντικό προϋπολογισμό και ενίσχυση του συντονισμού Ελλάδας-Γαλλίας.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Διακοπή εισαγωγών αβοκάντο από τον κορυφαίο παραγωγό του Μεξικού

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις εισαγωγές αβοκάντο από τον μεγαλύτερο παραγωγό του Μεξικού, λόγω θεμάτων ασφαλείας, ανακοίνωσαν η ένωση παραγωγών και η κυβέρνηση της Μιτσοακάν, μετά τη σύλληψη επικεφαλής του οργανωμένου εγκλήματος.