ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio-gas
Φώτο: Shutterstock

«Καίνε» οι λογαριασμοί φυσικού αερίου, καταγράφεται αύξηση κατά 476%

Σχεδόν στο σύνολό τους οι αυξήσεις των διεθνών τιμών, που ξεπερνούν το 500% σε βάση 12μήνου, έχουν περάσει στους Έλληνες καταναλωτές. Πολύ ακριβή και η θέρμανση με ρεύμα, στροφή των νοικοκυριών στο πετρέλαιο.

Αυξήσεις «φωτιά» στο φυσικό αέριο απειλούν τις οικονομικές ισορροπίες των νοικοκυριών, την ώρα που η τιμή του ρεύματος συνεχίζει το ράλι, ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται και πάλι στο πετρέλαιο για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Είναι ενδεικτικό ότι από τον περσινό Νοέμβριο –που βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές ήταν ασυνήθιστα χαμηλές– η αύξηση του φυσικού αερίου για αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό φτάνει φέτος στο 476%. Πιο συγκεκριμένα, από 0,017 ευρώ/KWh τον Νοέμβριο του 2020 φέτος φθάνει στα 0,098 ευρώ/KWh. Αντίστοιχα, τον Νοέμβριο του 2019 έφθανε στα 0,05194 ευρώ/KWh. Δηλαδή, σε σχέση με τις πιο «φυσιολογικές» τιμές του 2019, η αύξηση φτάνει το 89%.

Πιο αναλυτικά, για κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο οι καταναλωτές αυτό τον μήνα θα πληρώσουν 0,10 ευρώ/KWh από 0,019 ευρώ/KWh πέρυσι τον Νοέμβριο και για χρήση κουζίνας και ζεστό νερό 0,101 ευρώ/KWh από 0,021 ευρώ/KWh τον ίδιο μήνα πέρυσι. Συνολικά, η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου για τον μέσο καταναλωτή από την αρχή του 2021 υπολογίζεται στο 198%.

Μοναδική παρηγοριά για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους είναι ότι φέτος εντάσσονται στις προβλέψεις του επιδόματος θέρμανσης ενώ προβλέπεται έκπτωση 15% για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μένει να φανεί αν αυτά τα μέτρα μπορούν να φανούν αποτελεσματικά έναντι των αυξήσεων στα τιμολόγια που φθάνουν καθημερινά στους καταναλωτές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν κάνει ένα πρωτοφανές ράλι φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες παρέμεναν στο επίπεδο των 93 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 15 ευρώ στα τέλη του Νοεμβρίου 2020, καταγράφοντας μια ετήσια αύξηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 500%. Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις προσδοκίες για αύξηση των προμηθειών στην Ευρώπη, ενώ η ζήτηση αερίου για θέρμανση αυξάνεται όσο υποχωρούν οι θερμοκρασίες.

Το ράλι του φυσικού αερίου το τελευταίο 12μηνο (τιμή προθεσμιακών συμβολαίων στην Ολλανδία)

TTF_gas

 

Η θέρμανση των νοικοκυριών γίνεται ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα φέτος, καθώς στα «κόκκινα» κινούνται και οι τιμές του ρεύματος με αυξήσεις που πλησιάζουν το 120% από την αρχή του έτους. Το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει τη μικρότερη αύξηση που φθάνει στο 36%, ενώ σε 12μηνη βάση η τιμή του είναι αυξημένη κατά 45%.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος πίσω από την μεγάλη αύξηση στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, καθώς όπως φαίνεται οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στην θέρμανση των σπιτιών τους με ηλεκτρικό. Η αύξηση στη ζήτηση τον φετινό Νοέμβριο σε πετρέλαιο θέρμανσης φθάνει στο 15% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης παίζει και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Επιπλέον 300.000 νοικοκυριά συγκριτικά με πέρυσι υπολογίζεται ότι δικαιούνται φέτος το επίδομα από 100 έως και 750 ευρώ. Το επίδομα θέρμανσης θα έχει πληρωθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, σε όσους υποβάλλουν αίτηση έως το τέλος Νοεμβρίου και ταυτόχρονα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αύξηση στα 39 ευρώ το μήνα της επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινή απάντηση στον Πούτιν ψάχνει η ΕΕ, κρίσιμη συνεδρίαση στις 2 Μαΐου

Εκτάκτως συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας για να αποφευχθεί διχασμός της Ευρώπης από τις εκβιαστικές απαιτήσεις Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια. Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιβαλλοντικές άδειες με fast track σε έρευνες για φυσικό αέριο

Η αναφορά Μητσοτάκη σε αναβάθμιση των ερευνών σε έργα εθνικής σημασίας γεννά προσδοκίες για ένταξή τους στον νόμο για τις επενδύσεις fast track. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα των ερευνών σε έξι περιοχές της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιάζει με... τη στρόφιγγα ο Πούτιν, σχέδιο «Β» με λιγνίτη και LNG

Από σήμερα σε ισχύ το διάταγμα για υποχρεωτική πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, «όχι» στον εκβιασμό λέει η Ευρώπη. Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» σε ισχυρά ευρωπαϊκά μέτρα για υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης

Το μπλοκ των χωρών του Βορρά «καίει» τις προτάσεις του Νότου για πλαφόν στο φυσικό αέριο και ευρωομόλογα, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ανησυχία στην Αθήνα για τις μεγάλες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού από μέτρα στήριξης των καταναλωτών.