ΓΔ: 920.98 -2.28% Τζίρος: 47.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
Φωτο: Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ

Μπρατάκος: Τα τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης αντικατέστησαν τους τραπεζίτες

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρθηκε στο ζήτημα της δυσκολίας χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

«Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, δικαίως δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση και άλλα πιο δυναμικά στοιχεία, στοιχεία που αποτυπώνουν τις προοπτικές, η εικόνα αλλάζει». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, σε πάνελ με θέμα τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε σήμερα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με την Qualc.

Ερωτηθείς για τα άλματα στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των επιχειρήσεων, ο κ. Μπρατάκος δήλωσε ότι «η επέλαση της πανδημίας λειτούργησε καταλυτικά για την περαιτέρω ανάληψη δράσης, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει για παράδειγμα να κατασκευαστούν σύγχρονα δίκτυα, τα οποία θα επιτρέψουν τη διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας. Να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες υποδομές, ώστε να αξιοποιηθούν νέες δυνατότητες σε πεδία όπως η τηλεργασία ή η τηλεϊατρική. Σε επίπεδο θεσμών είναι αναγκαία η αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Σήμερα, κεφάλαια που αποτελούν το διακύβευμα μίας διένεξης, κινδυνεύουν να παραμείνουν αδρανοποιημένα έως και 5 χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, το σύστημα να ενισχυθεί με έμψυχο δυναμικό και άυλους πόρους και να  θωρακιστεί θεσμικά».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Ως εκπρόσωπος του μεγαλύτερου φορέα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα σας έλεγα ότι πραγματικά έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες». 

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Επιμελητήριο δημιούργησε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας τα μέλη μπορούσαν να καταχωρήσουν τα οικονομικά μεγέθη τους, ώστε να γίνει μία διάγνωση αν καλώς ή κακώς "κόπηκαν" από τις τράπεζες. «Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών δικαίως δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση και άλλα πιο δυναμικά στοιχεία, στοιχεία που αποτυπώνουν τις προοπτικές, η εικόνα αλλάζει».

Ο κ. Μπρατάκος απέδωσε την κατάσταση αυτή στον αφανισμό των τραπεζιτών και τη συρρίκνωση των τραπεζών στην Περιφέρεια. «Δείκτες έχουν αντικαταστήσει τον τραπεζίτη. Δηλαδή, τα παραδοσιακά τραπεζικά στελέχη, που ήταν διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια, και τα οποία γνώριζαν την τοπική πιάτσα, την αγορά κάθε επιχείρησης αλλά και τη δυναμική της κάθε επιχείρησης και αξιολογούσαν αν είναι ή όχι αξιόχρεη. Οι τραπεζίτες θα πρέπει να πάρουν κάθε επιχείρηση, να δουν το business plan, αν είναι βιώσιμο, να δουν τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, αν είναι βιώσιμος, αν αναπτύσσεται. Να δουν επίσης την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση και αν έχει προοπτικές, θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για να αναπτυχθεί. Όλα αυτά δεν γίνονται. Τα καθαρά τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης έχουν αντικαταστήσει τους τραπεζίτες». Κλείνοντας, πάντως, ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι σταδιακά οι τράπεζες συνειδητοποιούν το πρόβλημα και προσπαθούν να το αλλάξουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρατάκος: Τα νέα μέτρα στήριξης ανακουφίζουν εμπόριο και βιομηχανία

Οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος προσφέρουν μία άμεση, αν και προσωρινή, λύση στο συνεχιζόμενο πρόβλημα των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρατάκος: Πρέπει να ανοίξουν τα εργαλεία χρηματοδότησης των ΜμΕ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν μακριά από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς αυτή τη στιγμή έχει αντικατασταθεί ο παραδοσιακός τραπεζίτης από συγκεκριμένους δείκτες, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Giannis-Mpratakos-ebea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρατάκος: Ηub καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας υπέρ των startups

O πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στη Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας που στεγάζεται στο κτίριο του επιμελητηρίου επί της οδού Αμερικής και στα σχέδια για τη μετατροπή της σε επιταχυντή της επιχειρηματικότητας.
Thalis o Milisios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκαν τα 2α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος»

Ο κ. Αραβώσης, γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην οδηγία της Ε.Ε. για την ταξινομία που θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις θα πρέπει να αξιολογούνται και με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Giannis-Mpratakos-ebea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξελέγη σήμερα ο Γιάννης Μπρατάκος

Ο νέος πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην αποστολή του επιμελητηρίου και όπως σημείωσε: «προσδοκώ να αναλάβετε πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες. Επιζητώ τη συνεργασία μου μαζί σας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναντήσεις ελληνικών και τσεχικών επιχειρήσεων νανοτεχνολογίας στο ΕΒΕΑ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και τσεχικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της νανοτεχνολογίας.