ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
exoikonomo, anakainisi
Φώτο: Shutterstock

Αποκαλυπτήρια στο «Νέο Εξοικονομώ», αιτήσεις μέσα στα Χριστούγεννα

Τον επίσημο οδηγό του προγράμματος αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα το υπουργείο με καθυστέρηση, ενώ ως τις 15 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις και θα «τρέξουν» για ένα μήνα. Τι προβλέπει το «Νέο Εξοικονομώ».

Σήμερα δημοσιεύεται, εκτός σοβαρού απροόπτου, ο επίσημος οδηγός του «Νέου Εξοικονομώ», ενώ νέα παράταση παίρνει η έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας. Έως τις 15 Δεκεμβρίου – και σίγουρα όχι νωρίτερα από τις 12 του μήνα, αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Το πρόγραμμα, που φέτος παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους, έχει πάρει πολλές αναβολές για την έναρξή του. Η μεγάλη φετινή αλλαγή του διαθέσιμου χρόνου για την υποβολή της αίτησης που ορίζεται στον ένα μήνα, όπως όλα δείχνουν θα συμπέσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάνοντας ίσως πιο δύσκολες τις διαδικασίες για τους πιθανούς δικαιούχους. Παράλληλα, η ουσιαστική έναρξη του προγράμματος, η διαδικασία των εργασιών δηλαδή, φαίνεται πως θα «πιάσει» το 2022.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τον νέο Κλιματικό Νόμο, είχε παραδεχτεί πως υπάρχει καθυστέρηση «3 με 4 εβδομάδες από την αρχική εκτίμηση που είχαμε και το αρχικό ορόσημο το οποίο είχαμε προσδιορίσει να ανοίξει».  Ο υπουργός είχε αποδώσει την καθυστέρηση αυτή στη διεξαγωγή επιπλέον ελέγχων, ώστε να μην υπάρξουν πολλά προβλήματα κατά τη λειτουργία της πλατφόρμας. Επιπρόσθετα, είχε σημειώσει πως μέσα από τη δημόσια διαβούλευση προέκυψαν κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες και ενσωματώθηκαν, τοποθετώντας, τότε την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, ενώ είχε προαναγγείλει ειδικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια.

Στο «Νέο Εξοικονομώ» στα 50.000 υπολογίζονται τα νοικοκυριά που θα λάβουν τις επιδοτήσεις που θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν έως και το 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ανά εισοδηματική κατηγορία ορίζεται ως εξής:

 • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 75% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.
 • Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 70% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.
 • Ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 55% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.
 • Ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 45% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.
 • Ατομικό εισόδημα έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 40% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

 • Υφίσταται νόμιμα.
 • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
 • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
 • Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α' Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
 • Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενοίκου (Ε1), εάν υπάρχει μίσθωση/δωρεάν παραχώρηση της κύριας κατοικίας και στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (Ε2), καθώς και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) να εμπεριέχεται πλήρως και ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης
 • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
 • Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
 • Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Μετά το πέρας υποβολής των αιτήσεων και μόνο για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις, θα δίνεται προθεσμία 60 ημερών για την υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Εγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο Πρόγραμμα με Δάνειο λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης. Εντός της άνωθεν προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση. Εάν παρέλθει άπρακτο το άνω διάστημα, ο αιτών έχει την επιλογή να προχωρήσει με Ίδια Κεφάλαια.

Σε περίπτωση δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται έως και 30 ημέρες από την έκδοση της απόφασης Υπαγωγής του έργου. Για τις προθεσμίες υλοποίησης του έργου προβλέπονται τα εξής:

 • Εντός 120 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατ' ελάχιστον το 30% του επιλέξιμου Προϋπολογισμού.
 • Εντός 365 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος. Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Κατά την συμπλήρωση της αίτησης γίνεται η διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων επιλεξιμότητας, η καταχώρηση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών, η λήψη των ενεργειακών στοιχείων του Α' ΠΕΑ, η υποβολή της πρότασης με τα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών, και η αρχική δήλωση χρηματοδοτικού σχήματος.

Κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων, δίνεται το δικαίωμα ακύρωσης και επανυποβολής αίτησης. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων, δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης. Με την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα γίνεται και η λήψη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου και υπολογίζεται αυτόματα η συνολική Βαθμολογία της αίτησης, βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης του Προγράμματος.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, το δικαίωμα σε υποβληθείσα αίτηση στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται (με εξαίρεση την περίπτωση αναγκαστικής μεταβίβασης ακινήτου λόγω αποβίωσης).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Πού θα δοθούν 450 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων και ηλεκτρικά οχήματα διανομής.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 450 εκατ. στις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Έρχεται το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ» που θα επιδοτήσει αναβάθμιση κτηρίων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις. Τι θα γίνει για τα νοικοκυριά και την ανακύκλωση συσκευών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από τους στόχους έκλεισε το Εξοικονομώ, στον αέρα χιλιάδες αιτήσεις

Ξεπέρασαν κατά πολύ τον στόχο των 50.000 κατοικιών οι αιτήσεις στο Νέο Εξοικονομώ. Χιλιάδες, ωστόσο, αιτήσεις παραμένουν στον αέρα καθώς δεν πρόλαβαν να υποβληθούν εγκαίρως και λόγω προβλήματος της πλατφόρμας.
exoikonomo, anakainisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μεγάλες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ»: Από αύριο αρχίζουν οι αιτήσεις

Τουλάχιστον κατά τρεις βαθμίδες πρέπει να ανεβαίνει η ενεργειακή κλάση, καθώς το πρόγραμμα απευθύνεται στις κατοικίες χαμηλής ενεργειακής απόδοσης των οικονομικά ασθενέστερων. Αυξημένα τα ποσά επιδοτήσεων. Τέλος στην έγκριση με σειρά προτεραιότητας.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στο επόμενο «Εξοικονομώ», οφέλη για τους ασθενέστερους

Τέλος στην επιλογή με μοναδικό κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί έμφαση στις κατοικίες με μεγάλες ενεργειακές απώλειες για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Ανακοινώσεις πριν το καλοκαίρι.