ΓΔ: 913.99 -3.02% Τζίρος: 71.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Ράλι 50% στα δικαιώματα Co2: Νέα απειλή για τους καταναλωτές ρεύματος

Εκρηκτική πορεία αύξησης ακολουθούν τα ευρωπαϊκά δικαιώματα ρύπων από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η Ευρώπη καίει περισσότερα ορυκτά καύσιμα. Τι σημαίνει αυτό για τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Καμία ελπίδα δε φαίνεται στον ορίζοντα για μείωση των φουσκωμένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες. Το νέο «καπέλο» που πρέπει να υπολογίσουν οι καταναλωτές για τους επόμενους μήνες έρχεται αυτή τη φορά από τα συνεχόμενα ρεκόρ που σπάνε οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδικότερα, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έχει σπάσει το φράγμα των 80 ευρώ /τόνο ενώ από την αρχή της χρονιάς η αύξηση ξεπερνάει το 140%. Σε σχέση με την τιμή των 8 ευρώ, στις αρχές του 2018, καταγράφεται δεκαπλασιασμός. To συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2021 χθες έκλεισε στα 85,41 ευρώ /τόνο με αύξηση άνω του 3%, ενώ εκείνο του Μαρτίου 2022 σήμερα έφτασε στα 85,42 ευρώ /τόνο σημειώνοντας άνοδο άνω του 4%. Από τις αρχές Νοεμβρίου, η αύξηση φτάνει το 50%.

Η αποκλιμάκωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων δε φαίνεται να έρχεται άμεσα, καθώς παρ’ ότι η Ευρώπη προσβλέπει σε αύξηση των ΑΠΕ, εντούτοις συνεχίζει να βασίζεται για την ενεργειακή ασφάλειά της στην καύση του άνθρακα. Αυτό έγινε ξεκάθαρο τους τελευταίους μήνες της έντονης ενεργειακής κρίσης. Η επιλογή αυτή για καύση ορυκτών καυσίμων δημιουργεί ανάγκη για ακόμα περισσότερες άδειες ρύπανσης, ενώ οι κανόνες της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση αυξάνουν και τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Εκτίμηση του BloombergNEF θέλει τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχουν συνεχίσει σταθερά την ανοδική τους πορεία φτάνοντας τα 100 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Γιατί ωστόσο η εξέλιξη αυτή δημιουργεί φόβο σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος που θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή; Η απάντηση βρίσκεται στις ρήτρες αναπροσαρμογής στα συμβόλαια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ρήτρα αυτή δείχνει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε τιμολογούμενη περίοδο κατανάλωσης τόσο σε έναντι, όσο και σε εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και ενεργοποιείται όταν οι τιμές στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ξεπερνούν τα 60-70 ευρώ. Το ράλι, λοιπόν των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων πιέζει κι εκείνη τις τιμές της χονδρικής προς τα πάνω, πίεση που θα δουν και οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.

Μάλιστα, παρά τις μικρές μεταπτώσεις της χονδρικής τιμής στην αγορά της επόμενης ημέρας και του φυσικού αερίου, οι αναλυτές δεν βλέπουν γρήγορη αποκλιμάκωση.  Μπορεί οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτόνωση της γενικότερης ενεργειακής κρίσης μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, ωστόσο δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί αισιοδοξία για επιστροφή στους χαμηλούς λογαριασμούς πριν την ενεργειακή κρίση, καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής θα παραμείνει ενεργή για μεγάλη περίοδο. Ειδικότερα, η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας δε φαίνεται να πέφτει κάτω από τα  90 ευρώ /μεγαβατώρα έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 και εκτιμάται ότι στη συνέχεια θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τα 60 - 70 ευρώ, κρατώντας ενεργή τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Εξάλλου, η ελληνική αγορά χονδρικής για το ρεύμα εξακολουθεί να δίνει πολύ υψηλές τιμές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα καταγράφεται η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στην Ευρώπη (7,4%), ενώ μόνο σε άλλες δύο αγορές σημειώθηκε αύξηση και σε όλες τις υπόλοιπες καταγράφεται πτώση. Στα 233,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα είναι η η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά τις τιμές στη Γαλλία και την Ιταλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ. Δαγούμας: Κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης οι τιμές του ρεύματος

Για την υποστήριξη των καταναλωτών, ο πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε ότι εξετάζεται η δημιουργία Ενεργειακού Διαμεσολαβητή για διαφορές με παρόχους, ενώ σε δύο μήνες θα αποσταλούν οι πρώτοι νέοι λογαριασμοί ρεύματος.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θλιβερό ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα με αύξηση 22% στο ρεύμα τον Δεκέμβριο

Τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στη λιανική καταγράφει διεθνής έρευνα που παρακολουθείται από την Κομισιόν, ενώ η τιμή στην Ελλάδα, σταθμισμένη με βάση το εισόδημα των καταναλωτών, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πενταψήφιος αριθμός και επιδότηση για την επανασύνδεση ρεύματος

Από σήμερα μπαίνει σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών. Καταργούνται οι επιδοτήσεις σε όλους το 2022, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι νέοι δικαιούχοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ τιμών για το ρεύμα στην Ευρώπη, νέα βάρη στους Έλληνες καταναλωτές

Σε επίπεδα άνω των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχθηκαν οι τιμές χονδρικής στη Β. Ευρώπη, εξαιρετικά υψηλές οι τιμές για το φυσικό αέριο το α' τρίμηνο του 2022. Μεγάλες επιβαρύνσεις από Ιανουάριο στην Ελλάδα με την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νευρική κρίση η τιμή του ρεύματος με διακύμανση 67% σε δύο ημέρες

Ελάχιστα κράτησε η «προσγείωση» της τιμής χονδρικής στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης και εκτινάχθηκε από τα 197 στα 328 ευρώ μέσα σε 48 ώρες. Η ευεργετική επίδραση των υδροηλεκτρικών και τα άλυτα προβλήματα στη χρήση τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όριο εισοδήματος για επιδότηση ρεύματος, διπλάσια έκπτωση στο φυσικό αέριο

Τέλος από την αρχή του 2022 στην οριζόντια επιδότηση λογαριασμών ρεύματος. Θα δίνεται μόνο στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με εισοδηματικό όριο 27.000 ευρώ. Από 15% σε 30% αυξάνεται η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.