ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Εκτός προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα παραμείνει η Ελλάδα

Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στο τακτικό λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Θα γίνονται καποιες αγορές με επανεπένδυση εσόδων.

Εκτός του τακτικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΑΡΡ, θα παραμείνουν τα ελληνικά ομόλογα μετά τον Μάρτιο και τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου θα κληθεί να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «διορθώσει ελαφρώς» τον τρόπο με τον οποίο επανεπενδύει τα κέρδη από τα ομόλογα που έχει αποκτήσει μέσω του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα. 

Μία πρόταση είναι να επεκταθεί ο χρόνος που πραγματοποιούνται αυτές οι επανεπενδύσεις αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στη «γεωγραφική» κάλυψη, ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες από τυχόν μελλοντικά σοκ. Μία τέτοια κίνηση θα ήταν ευνοϊκή για την Ελλάδα καθώς όπως όλα δείχνουν τα ομόλογά της δεν θα ενταχθούν στο ΑΡΡ με δεδομένο ότι η χώρα δεν διαθέτει την κατάλληλη πιστοληπτική αξιολόγηση. 

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο μιλώντας στο πρακτορείο ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για «ουσιαστική πρόοδο της οικονομίας» και εκτίμησε ότι η πιθανή συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο APP θα συζητηθεί. «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε την πανδημία η επενδυτική βαθμίδα θα είχε αποκατασταθεί», είχε πει τότε.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η δραστηριότητα της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκή για τα ελληνικά χρεόγραφα καθώς η αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει φθάνει στα 35 δισ. ευρώ. 

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, μέσα σε ένα μήνα (από τις 21/10 έως τις 21/11/2021) η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 2,749 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και στη συγκράτηση των ονομαστικών επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο. Μετά και τις τελευταίες αυτές αγορές η ΕΚΤ κατέχει πλέον το περίπου το 52% των λεγόμενων «ομολόγων αναφοράς» του Ελληνικού Δημοσίου.

Στα ομόλογα αναφοράς περιλαμβάνονται μόνο όσα ομόλογα βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση. Δεν περιλαμβάνονται τα ομόλογα SMP-ANFAS ούτε τα ομόλογα που έχουν μείνει από το PSI μετά την ανταλλαγή το 2017, ούτε και τα private placement με τράπεζες. Το σύνολο των ομολόγων που διαπραγματεύονται στην αγορά -και χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμα από την ΕΚΤ- ανέρχεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε περίπου 93 δισ. ευρώ. Επομένως η ΕΚΤ διακρατά το 37,6% του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, (294 δισ. ευρώ) το υπόλοιπο κομμάτι του χρέους αποτελείται από τα δάνεια του ΔΝΤ, τα διακρατικά καθώς και εκείνα του ΕSM που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο των Μνημονίων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χλιαρή» παρέμβαση ΕΚΤ για τα ομόλογα, στο μέλλον το νέο εργαλείο

Με αγορές από επανεπένδυση εσόδων του PEPP θα υποστηριχθούν βραχυχρόνια τα ομόλογα της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων οικονομιών. Ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί για νέο εργαλείο παρέμβασης. Αρνητική αντίδραση από την αγορά ομολόγων.