ΓΔ: 949.39 -0.67% Τζίρος: 82.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Ανάσα» σε συνταξιούχους που έμεναν απλήρωτοι

Υπεγράφη εγκύκλιος από τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη για να πληρωθούν συντάξεις σε δικαιούχους, που είχαν βρεθεί από το 2016 παγιδευμένοι σε «γκρίζα ζώνη» του νόμου Κατρούγκαλου.

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία χορήγησης σύνταξης, που αφορά υπαλλήλους οι οποίοι εργάστηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, παρέχει τις απαραίτητες διευκρινήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των ποσών που δικαιούνται οι εν λόγω ασφαλισμένοι.

Πρόκειται για περιπτώσεις συντάξεων υπαλλήλων των οποίων ο κανονισμός σύνταξης ανήκε στο παρελθόν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μεγάλος αριθμός αυτών προέρχονται από το ΤΣΑΥ (Υγειονομικοί) και το ΜΤΣ- ΝΙΜΤΣ (ένστολοι). Λόγω αδυναμίας υπολογισμού των εισφορών που θεωρούνται ως συντάξιμες, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας  παρέμεναν εγκλωβισμένοι για σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς να μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

Ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Συνεχώς ανακαλύπτουμε κενά και παραλείψεις από τον αντισυνταγματικό και πρόχειρα σχεδιασμένο νόμο Κατρούγκαλου, τα οποία επιλύουμε με αποτελεσματικότητα και αμεσότητα. Με επίκεντρο τον πολίτη, προχωράμε στον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη. Η εγκύκλιος αυτή θεωρείται «πιλότος» ώστε να έχει αίσιο τέλος και το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα το BusinessDaily, σε «γκρίζα ζώνη» του νόμου Κατρούγκαλου είχαν βρεθεί 1.200 δικαιούχοι. Το πρόβλημα ήταν ότι από τον ισχύοντα Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016), γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου», δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί από ποια τμήματα των εισφορών που καταβάλλουν όσοι εργάζονται σε ΝΠΔΔ, θα πρέπει να προσμετρώνται οι συντάξιμες αποδοχές. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος, βρίσκεται σε ισχύ από τις 13 Μαΐου 2016, εδώ και πάνω από μία τριετία, το υπουργείο Εργασίας δεν είχε λύσει το «γρίφο».

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν ποσά από 50.000 έως και 70.000 ευρώ έκαστος. Έχει υπολογιστεί ότι αυτή η αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου, έχει συσσωρεύσει αναδρομικά ποσά, άνω των 80 εκατ. ευρώ, έως τώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.