ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Δήμας: Ελκυστική η Ελλάδα για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας ανέφερε πως η χώρα είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για επενδύσεις στους τομείς αυτούς και αναμένεται στα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις να ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ.

Την εκτίμηση πως το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη και πως πλέον η χώρας μας είναι από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για επενδύσεις στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ανέφεραν οι ομιλητές του πάνελ «Tech R&I Challenges and Incentives» στο Emerging Tech Forum που διοργανώνει η HETiA σε συνεργασία με την Tsomokos

Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, σημείωσε ότι ήταν «βασικό να γίνει μια σαφής καταγραφή του οικοσυστήματος στην Ελλάδα έτσι ώστε να παράξουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν το οικοσύστημα να αναπτυχθεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες, προϊόντα και φυσικά νέες καλά αμειβόμενες  θέσεις εργασίας».

Προσέθεσε πως πλέον η Ελλάδα είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για επενδύσεις στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης και αναμένουμε στα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις να ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο υφυπουργός  τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες, όπως οι υπερ-έκπτωσεις των δαπανών, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και λειτουργία του οικοσυστήματος, και πρόσθεσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες αλλά και για την οικονομία της χώρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως στους βασικούς στόχους είναι να αυξηθεί η εξωστρέφεια του οικοσυστήματος, η  έννοια της επιχειρηματικότητας να μπει στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα και να υπάρχει σύνδεση των επιχειρήσεων με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο συντονιστής του πάνελ Στέλιος Σµπυράκης, Head of Research & Development and Government Incentives, Deloitte Greece, ανέφερε πως ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης είναι καταλύτης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.  Σημείωσε πως τα κίνητρα που πλέον δίνονται στις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται η χώρα μας να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει το εκπαιδευτικό της σύστημα ώστε οι χιλιάδες των αποφοίτων που διαθέτει να είναι έτοιμοι για απασχόληση υψηλών προδιαγραφών και παράλληλα να υπάρχει σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Απαιτείται λοιπόν η εισαγωγή στα πανεπιστήμια υποχρεωτικών μαθημάτων και πρακτικών εργασιών που σχετίζονται με τις ανάγκες των επενδύσεων που επιθυμεί να προσελκύσει η Ελλάδα. Σημείωσε επίσης πως η ελληνική αγορά έχει να ωφεληθεί πολύ από τη δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία θα αναβαθμίσουν την αγορά εργασίας και θα φέρουν μαζί τους εμπειρία και πρακτικές για την υλοποίηση καινοτομίας.

Από την πλευρά του, o Μπάμπης Μπακολιάς, Country Manager, Ansys, τόνισε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ακόμα προβλήματα στην ελληνική αγορά, το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις που θα ευνοήσουν το περιβάλλον ανάπτυξης του οικοσυστήματος, όπως η δημιουργία του Elevate Greece και η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου επενδύσεων με αρκετά κίνητρα για τέτοιου είδους προσπάθειες. Σημείωσε ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ αποτελούν ουσιαστικά «εργαλεία χρηματοδότησης» παρά «κίνητρα», και ωφελούν τις επιχειρήσεις που θέλουν να χτίσουν σχέσεις και συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα να καλύπτουν και κάποια κενά χρηματοροών, τα οποία δεν είναι ασυνήθιστα σε μικρές επιχειρήσεις.

Προσέθεσε πως μία δυσλειτουργία που παρουσιάζουν τα προγράμματα αυτά είναι ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ τόσο σε σχέση με τις θεματικές ενότητες αλλά και με την γεωγραφία (περιφερειακή κατανομή). Ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα ήταν επιθυμητή η εισαγωγή ελάχιστων κατωφλίων ποιότητας ώστε να μην επιλέγονται κακές και χαμηλά βαθμολογημένες επενδυτικές προτάσεις λόγω της γεωγραφικής ή θεματικής κατανομής, διότι η χρηματοδότηση κακών προτάσεων τελικά βλάπτει το οικοσύστημα παρά το ωφελεί. Σημείωσε πως ο συμψηφισμός δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με μισθολογικό κόστος είναι καίριας σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων Ε&Α πολυεθνικών έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα ερευνητικά κέντρα τα οποία θα προσελκύσουν επαναπατριζόμενους επιστήμονες αλλά και γύρω από τα οποία θα ευδοκιμήσουν και τα startups.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από EBRD για Ελλάδα την επόμενη 2ετία

Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), στην προστασία και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στην γενική συνέλευση της τράπεζας.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 19,13 εκατ. ευρώ για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας 699 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με επιχορήγηση 268,8 εκατ. ευρώ, για συνολικές επενδύσεις 693,3 εκατ. ευρώ.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟ Greece: Καινοτομία και ανθρώπινο δυναμικό τα «κλειδιά» της ανάκαμψης

Τις επενδύσεις στην καινοτομία, την προσαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου αλλά και την επιλογή των κατάλληλων στελεχών, υπογραμμίζει έρευνα του EO Greece, με σκοπό την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μετά τον κορονοϊό.