ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Έκδοση ομολόγων 50 δισ. για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Από τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 71 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ με την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων.

Την έκδοση ομολόγων μακροχρόνιας διάρκειας συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2022 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα υπάρξει και παράλληλη έκδοση χρεογράφων βραχυπρόθεσμης διάρκειας. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής μετά την επιτυχή έναρξη της δανειοληψίας για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU τον Ιούνιο του 2021, και σύμφωνα με τη στρατηγική της για ανοικτή και διαφανή επικοινωνία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της για την έκδοση χρεογράφων με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο πλαίσιο του NextGenerationEU για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις πληρωμές στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και όλα τα άλλα προγράμματα στο πλαίσιο του μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU κατά την εν λόγω περίοδο.

Το τρέχον σχέδιο χρηματοδότησης βασίζεται στις τελευταίες προβλέψεις σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες πληρωμών στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Δεδομένου ότι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας –ο οποίος αντιπροσωπεύει το 90% των πληρωμών στο πλαίσιο του NextGenerationEU– είναι ένα μέσο που βασίζεται στις επιδόσεις και ότι οι πληρωμές το 2022 θα εξαρτώνται από την τήρηση των οροσήμων και την επίτευξη των στόχων που προβλέπουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών, οι ακριβείς χρηματοδοτικές ανάγκες και ο χρόνος των πληρωμών μπορεί να ποικίλλουν. Τυχόν αλλαγές θα γνωστοποιούνται στην αγορά έγκαιρα και με διαφανή τρόπο.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί επίσης την έκδοση από την Επιτροπή της ετήσιας απόφασης δανειοληψίας για το 2022. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τα μέγιστα ποσά που εξουσιοδοτείται να δανειστεί η Επιτροπή έως το τέλος του έτους.

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε τα εξής: «Το 2022, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ανθεκτικότερου μέλλοντος για όλους. Με όγκο 50 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναμένουμε να διατηρήσουμε ισχυρή παρουσία στις αγορές, βοηθώντας τα κράτη μέλη στην πορεία ανάκαμψης, και στηρίζοντας την ολοκλήρωση της κεφαλαιαγοράς και τον διεθνή ρόλο του ευρώ

Οι εκδόσεις θα συνεχιστούν το 2022 μετά την επιτυχή έναρξη του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU το 2021. Από τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 71 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ με την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει εκδώσει επί του παρόντος βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή κατέβαλε 54,15 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ ως προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άνω των 6 δισ. ευρώ σε άλλα προγράμματα της ΕΕ που επίσης χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Με τον τρόπο αυτόν καλύφθηκαν πλήρως όλα τα αιτήματα πληρωμών το 2021.

Το 2022, η Επιτροπή προτίθεται να εκδώσει συμβατικά και πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, στο πλαίσιο κοινοπρακτικών εκδόσεων και δημοπρασιών. Τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών. Μετά την επιτυχή έναρξη του προγράμματος δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή θα επεκτείνει τη χρήση των δημοπρασιών ως μορφότυπο έκδοσης. Η ακριβής αναλογία μεταξύ δημοπρασιών και κοινοπρακτικών εκδόσεων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και τις ακριβείς χρηματοδοτικές ανάγκες της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να είναι παρούσα στην αγορά στο πλαίσιο των άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης, SURE και μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή), με εκτιμώμενο όγκο χρηματοδότησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα σχέδιά της σχετικά με την έκδοση χρεογράφων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους τον Ιούνιο 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Paolo Gentiloni, Tzentiloni, European Commission, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: «Μοντέλο» για την αντιμετώπιση κρίσεων το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μετά την κρίση χρέους, αποτελώντας μία από τις χώρες που προωθούν και την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 225 δισ. έχουν εκταμιευθεί στα κράτη - μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και «μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Εκταμίευση 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα θετική αξιολόγηση, και μάλιστα σε κορυφαίο θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν κατέβαλλε 3,64 δισ. στην Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκτός της Ελλάδας που έλαβε 1,69 δισ. ευρώ σε μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια, η Κομισιόν εκταμίευσε πληρωμές και σε Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Πορτογαλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Θετική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής δανείων της Ελλάδας

Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιδοτήσεων αξιολογήθηκε θετικά αφού ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχοι που αφορούν μεταξύ άλλων στην συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο» στις τέσσερις αλλαγές που ζήτησε η Ελλάδα

Το τροποποιημένο σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις νέες ή ενισχυμένες μεταρρυθμίσεις σε πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και στον χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και τέσσερις νέες επενδύσεις.