ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σούπερ μάρκετ: Από το ρεκόρ του 2020 σε νέα αύξηση ο τζίρος του 2021

Αφού έβαλαν στα ταμεία τους επιπλέον 1 δισ. ευρώ στη χρονιά της πανδημίας, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αύξησαν κι άλλο τις πωλήσεις το 2021. Άνιση η κατανομή του «μπόνους», μεγάλος κερδισμένος ο Σκλαβενίτης.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα σούπερ μάρκετ βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, με την πανδημία του κορονοϊού να υπογραμμίζει τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζουν στην επισιτιστική και εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Με το μεγαλύτερο μέρος του 2020 να κυριαρχείται από μια σειρά από περιοριστικά μέτρα και lockdown, ήταν αναμενόμενο ότι τα εγχώρια σούπερ μάρκετ θα έβγαιναν κερδισμένα στο τέλος του έτους, βάζοντας τελικά στα ταμεία τους επιπλέον 1 δισ. ευρώ, παίρνοντας τζίρο από την κλειστή εστίαση και τη μικρή λιανική, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε το μοναδικό κανάλι το οποίο παρέμεινε ενεργό. Στις αρχές του 2021, το εύλογο ερώτημα που απασχολούσε τον κλάδο ήταν ποιο ποσοστό του επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα χανόταν από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ μετά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα της αγοράς.

Στην εκπνοή, λοιπόν, του έτους, με μια πρώτη ανάγνωση, αυτό που φαίνεται είναι ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο συνέχισε να «ψαρεύει» τζίρους με μοχλό ανάπτυξης τα τρόφιμα και τα προϊόντα σταθερού barcode, σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της IRI. Οι συνήθειες που εντάθηκαν στην πανδημία, όπως η μαγειρική στο σπίτι, διατήρησαν τη δυναμική τους, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να ξοδεύουν χρήματα για τις αγορές προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.

Κατά το πρώτο μισό του 2021, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ είναι δικαιολογημένο οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο να σημειώνουν ανάπτυξη με μοναδικές εξαιρέσεις τον Μάρτιο του 2021 όπου οι πωλήσεις σε αξία σημείωσαν πτώση 8,5% -μια μείωση λογική, καθώς οι πωλήσεις συγκρίθηκαν με τον μη κανονικό Μάρτιο του 2020, όπου είχαν εκδηλωθεί  αγορές πανικού- και τον Μάιο, μήνα όπου έγινε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το γ΄τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ συνεχίστηκε, με καλύτερο μήνα τον Ιούλιο για τις πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι η αγορά λειτουργούσε σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο ενισχύθηκαν κατά 3,6%, τον Οκτώβριο κατά 1% ενώ ο Νοέμβριος υπήρξε ο μήνας, όπου μπήκε φρένο στην ανοδική πορεία με πτώση 5,5%. Στους 11 μήνες του 2021 το οργανωμένο λιανεμπόριο εμφάνισε αύξηση 1,5% ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στις επιδόσεις που θα σημειώσει ο Δεκέμβριος, ένας μήνας που παραδοσιακά κλείνει με υψηλές πωλήσεις λόγω των Χριστουγέννων.

Από αυτή την ανάπτυξη του τζίρου κάποιες αλυσίδες παίρνουν μεγαλύτερο κομμάτι και κάποιες άλλες μικρότερο μερίδιο, με τον Σκλαβενίτη να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, αποτελώντας έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Θυμίζουμε ότι το 2020 ο Σκλαβενίτης εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κλάδο της τάξεως του 15,59% με τζίρο 3,79 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που ο συνολικός τζίρος των 10 μεγαλύτερων αλυσίδων του κλάδου εκτός της Lidl, η οποία δε δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις, έκλεισε στα 9,73 δισ. ευρώ. Έτσι, η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, έχοντας ενσωματώσει και την αλυσίδα Μαρινόπουλος, έχει ανεβάσει το μερίδιό της στις πωλήσεις της κορυφαίας 10άδας (πάντα χωρίς να υπολογίζεται η Lidl) στο 39%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στις αγορές από σούπερ μάρκετ έφεραν τα «χαράτσια» της ενέργειας

Μικρές οι αυξήσεις τον Οκτώβριο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, της τάξεως του 1%. Όμως, οι καταναλωτές δεν αύξησαν τις αγορές, καθώς αφιέρωσαν μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων στο ρεύμα και τη βενζίνη.
MERE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει και δεύτερο κατάστημα η ρωσική εκπτωτική αλυσίδα MERE

Μετά το κατάστημα στον Λαγκαδά, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί στο κλείσιμο και το κατάστημα στην Τρίπολη. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το εγχείρημα εισόδου του ρωσικού ομίλου στην ελληνική αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα λόγω εκπτώσεων, πώς θα λειτουργήσουν

Ανοιχτά μέχρι τις 18:00 θα είναι σήμερα Κυριακή τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων που έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το express delivery αρχίζει να «κλέβει» τζίρο από τα σούπερ μάρκετ

Με πλεονέκτημα τους αστραπιαίους χρόνους παράδοσης και παρά τις υψηλότερες τιμές τους, οι υπηρεσίες γρήγορης διανομής αρχίζουν να παίρνουν μερίδια από τα σούπερ μάρκετ στα είδη παντοπωλείου.