ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εφορία: Οι 27.500 έλεγχοι του 2022 με τρεις τεχνολογικές καινοτομίες

Με τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζονται υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τάμπλετ θα γίνονται οι επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις, ενώ το πληροφοριακό σύστημα Eispraxis θα εντοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για το νέο έτος μπαίνουν οι φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ καθώς και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας με επίκεντρο τις δηλώσεις των τριών προηγούμενων ετών για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους, με τον προγραμματισμό να προβλέπει συνολικά 27.500 φορολογικούς ελέγχους.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2022 επιστρατεύονται νέα ψηφιακά μέσα για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής ειδικά στον ΦΠΑ όπου οι απώλειες φθάνουν τα 5,3 δισ. ευρώ ετησίως, ενεργοποιούνται αυτόματες κατασχέσεις για οφειλέτες ενώ ανοίγει η βεντάλια των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους φορολογούμενους για δηλώσεις και έκδοση πιστοποιητικών.

Στο μέτωπο των ελέγχων, απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή προβλέπει:

  • 25.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70%  θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. 
  • 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Θα ελεγχθούν δηλαδή υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.

H ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας οι ελεγκτές θα εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογούμενων, θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και θα μπορούν να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς. Το σύστημα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές κινήσεις.

Στους επιτόπιους ελέγχους οι φοροελεγκτές θα χρησιμοποιούν τάμπλετ για να έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα θα έχουν στη διάθεσή τους το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis για να εντοπίσουν οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά δεν το πράττουν και να προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των χρεών. Είναι χαρακτηριστικό το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει δράσεις όπως η υλοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων, η επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων), η ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων, νέο πλαίσιο ενημέρωσης για την τήρηση ρυθμίσεων και  προτεραιοποίηση λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Επίσης η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των καταγγελιών μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος που θα βαθμολογεί τις καταγγελίες και πληροφορίες από φορολογούμενους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στην Ελλάδα μόνο από τη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ κάθε λεπτό το δημόσιο χάνει έσοδα  1.008 ευρώ έναντι 4.000 ευρώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το έλλειμμα ΦΠΑ. Συνολικά το 2019 η Ελλάδα έχασε έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από την κλοπή ΦΠΑ η οποία συντελείται κυρίως μέσω του εθνικού σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων.

Όσον αφορά στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους φορολογούμενους προγραμματίζονται:

  • ανάπτυξη εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς
  • ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής
  • αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων
  • ανάπτυξη εφαρμογής (appli-cation) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δικαιώνονται φορολογούμενοι για υπερβολικούς φόρους και πρόστιμα

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα από όσους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών νίκησαν την εφορία και μείωσαν τους φόρους. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να κατατεθεί ενδικοφανής προσφυγής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς

Σε ποιες περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση στρέφονται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Έρχονται πρόστιμα για φοροδιαφυγή και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τους ελέγχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» απλήρωτων φόρων κατά 2,5 δισ. έφερε το κύμα ακρίβειας

Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα γενιά «κόκκινων» οφειλών στην εφορία. Εξαντλούνται τα περιθώρια του υπ. Οικονομικών για νέες ρυθμίσεις και διακανονισμούς.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό φόρο ή επιστροφή έχουν τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους

Τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά, ξεπερνώντας το 70% του συνόλου, καθώς μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα φορο-δηλώσεων, τι ισχύει για αποδείξεις, τεκμήρια

Καταργούνται οι εκπτώσεις και απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για εργαζόμενους και επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία.