ΓΔ: 791.6 -1.73% Τζίρος: 36.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:04:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Endysi, Rouxa, Lianiki
Πηγή: Unsplash

Ισχυρή ανάκαμψη στην ένδυση με αύξηση εξαγωγών 23%

Σημαντική ανάκαμψη για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος να αναφέρει πως οι εξαγωγές ενδυμάτων έφτασαν τα 780 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκαν και οι λιανικές πωλήσεις εντός των τειχών.

Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η καλή πορεία της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, χάριν στην  αύξηση των εξαγωγών κατά 23%, όσο και των λιανικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 13,5%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα που πλησιάζουν τα προ πανδημίας.

Ειδικότερα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021:  

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 16,9% στην ένδυση και 9,3% στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ και οι εξαγωγές, που αποτελούν την ατμομηχανή του κλάδου, κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 26,2% και ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,27 δισ. το 2020. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 19,6% και άγγιξαν τα 780 εκατ ευρώ, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,9% και ανήλθαν σε 370 εκατ ευρώ.

Πολύ σημαντική συμβολή σε αυτή τη θετική πορεία της αλυσίδας είχαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 53%, λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του βαμβακιού, διαμορφούμενες σε 460 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις εισαγωγές, καταγράφηκε αύξηση 10,7%, την  αύξηση να είναι μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών, κατά 20%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 7,8%.

Τέλος οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια σημείωσαν σημαντική άνοδο 25,8% και σε αξία έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πανδημία δίνει χρυσή ευκαιρία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Αναβαθμίζεται ο κλάδος από την ΕΕ στους 14 σημαντικότερους, ενώ οι Ευρωπαίοι retailers αλλάζουν πολιτική προμηθειών και απομακρύνονται από την Ασία. Δυναμική ανάκαμψη στο 5μηνο με μεγάλη αύξηση εξαγωγών.