ΓΔ: 858.71 0.88% Τζίρος: 41.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:45:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απλησίαστες οι ανακαινίσεις κατοικιών: Αύξηση έως 70% στο κόστος ανά τ.μ.

Το αδιάκοπο ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά φέρνει σε δυσχερή θέση μηχανικούς και ιδιοκτήτες. Εκτιμάται ότι το μέσο κόστος ανακαίνισης έχει εκτοξευθεί από 950 σε 1600 ευρώ/τ.μ. Αναπροσαρμογές κόστους στα έργα ακόμη και με διαφορά λίγων εβδομάδων.

Με αυξήσεις που μπορεί να πλησιάζουν και το 70% στις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες που προχωρούν σε ανακαινίσεις κατοικιών αυτό το διάστημα. Το ράλι των τιμών οικοδομικών υλικών και η ταχύτητα των ανατιμήσεων αναγκάζει του επαγγελματίες να αναπροσαρμόζουν τις προσφορές τους ακόμα και σε διάστημα εβδομάδων.

Μιλώντας στο Business Daily, ο πολιτικός μηχανικός και εκτιμητής κατοικιών, κ. Φρίξος Σακελλάρης, σημειώνει πως η πλειονότητα των υλικών έχουν δει ανατιμήσεις άνω του 40% μέσα σε διάστημα ενός έτους. Όπως εξηγεί, η τιμή του χάλυβα έχει διπλασιαστεί, τα κρύσταλλα έχουν ανατιμηθεί σημαντικά ενώ δεν υπάρχει και μεγάλη διαθεσιμότητα στην αγορά, τα καλώδια σημειώνουν σημαντική αύξηση, τα κουφώματα είδαν την τιμή τους να ανεβαίνει κατά 35% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ στο σύνολό τους σχεδόν οι πρώτες ύλες κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τον τελικό καταναλωτή; Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, όλα τα παραπάνω οδηγούν το κόστος ανά τ.μ. για μία μέση ανακαίνιση από 950 ευρώ περίπου τον Δεκέμβριο του 2020 στα 1.500-1.600 σήμερα. Πρόκειται για μία αύξηση έως 68% για τον καταναλωτή.

Οι παρενέργειες της πανδημίας με τις αναστολές εργασίας εργαζομένων στην παραγωγή των πρώτων υλών εν μέσω αυξημένης ζήτησης καθώς η οικοδομή δε σταμάτησε παρά την πανδημία, η εκτόξευση της τιμής της ενέργειας και οι ανατιμήσεις στα καύσιμα εν γένει και, τέλος, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως, είναι μερικοί από τους λόγους για τις παραπάνω αυξήσεις.

Αυτό εξηγεί ο κ. Βαγγέλης Σεκκουλίδης, πολιτικός υπομηχανικός και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας με έδρα την Πτολεμαΐδα και δραστηριοποίηση σε όλη τη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο ΒD, πλέον οι προσφορές που δίνει σε πελάτες του έχουν ισχύ έως 3 εβδομάδες καθώς η ταχύτητα των ανατιμήσεων είναι τέτοια που μέσα μόλις σε εβδομάδες μπορεί να έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα για το υπό εξέταση έργο.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν υλικά που μπορεί να καταγράφουν αύξηση έως και 100% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρει αύξηση στα μέταλλα που φτάνει το 70%, 50% άνοδο στην ξυλεία για στέγες και εκτόξευση της τιμής για αλουμίνια. Δίνοντας μία εικόνα των αυξήσεων για τον τελικό καταναλωτή ο κ. Σεκκουλίδης εξηγεί ότι για μία ολική ανακαίνιση (με αλλαγές στα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, κουφώματα, πατώματα, θέρμανση κλπ) για ένα τριάρι 80-90 τ.μ., ο ιδιοκτήτης θα πλήρωνε περί τα 24.000 ευρώ. Πλέον, θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 32.000 ευρώ.

Κίνδυνος για την αγορά ακινήτων από τις αυξήσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΤΑΤ η ετήσια αύξηση τιμών οικοδομικών υλικών (από Νοέμβριο 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021) έφτασε στο 7,1%. Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν ως εξής:

  • Ηλεκτρική ενέργεια (37,7%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (34,2%), Σίδηρο οπλισμού (20,3%), Αγωγοί χάλκινοι (17,8%), Σωλήνες χαλκού (16,6%), Θερμαντικά σώματα (8,6%), Τούβλα (8,5%), Πλαστικοί σωλήνες (7,8%), Σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου (6,3%), Μηχανισμοί γκαραζόπορτας (5%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (5%), Κουφώματα αλουμινίου (4,3%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (4,3%), Πόρτες εσωτερικές (3,8%), Έτοιμο σκυρόδεμα (3,2%), Παράθυρα ξύλινα (3%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,9%), Μαρμαρόπλακες (2,8%), Τσιμέντο (2,8%) και Παρκέτα (2,7%).
stoixeia

 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών ενδέχεται να βάλει «φρένο» στη δυναμική ανάκαμψη της κτηματαγοράς. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «εξακολουθούν να υφίστανται παράμετροι αβεβαιότητας, οι οποίες πλέον δεν περιορίζονται στις άμεσες επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά σχετίζονται επιπρόσθετα με τη διάρκεια της διατάραξης των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών, παράγοντες οι οποίοι, εφόσον παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο, ενδέχεται να ανακόψουν τους ρυθμούς της οικοδομικής δραστηριότητας και να περιορίσουν τις τρέχουσες κεφαλαιακές αποδόσεις της αγοράς ακινήτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλεί τις επενδύσεις σε ακίνητα το ράλι τιμών στα υλικά οικοδομής

Μέχρι 79% οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, θέτουν σε κίνδυνο το επενδυτικό κλίμα για τα ακίνητα, όπως τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνιστά στήριξη της αγοράς με άμεσες μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση.
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική... απογείωση των κατοικιών Airbnb στις τουριστικές περιοχές

Αύξηση εγγραφών κατοικιών στις πλατφόρμες έως και 55% καταγράφεται ανάμεσα στην 25η Μαρτίου και το Πάσχα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ελκυστικές οι διακοπές με βραχυχρόνια μίσθωση σε περίοδο αύξησης του κόστους ζωής.
Tourismos, Turism, Ellada, Nisia, Dodekanisa, Patmos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρεσέντο κρατήσεων σε καταλύματα Airbnb, πληρότητα έως 100% το Πάσχα

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί έχουν τη τιμητική τους λόγω εύκολης και φθηνής μετακίνησης. Πώς κινούνται οι κρατήσεις σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς, πόσο διαμορφώνονται οι τιμές για τρεις διανυκτερεύσεις.