ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma
Φώτο: Shutterstock

Αθ. Δαγούμας: Κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης οι τιμές του ρεύματος

Για την υποστήριξη των καταναλωτών, ο πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε ότι εξετάζεται η δημιουργία Ενεργειακού Διαμεσολαβητή για διαφορές με παρόχους, ενώ σε δύο μήνες θα αποσταλούν οι πρώτοι νέοι λογαριασμοί ρεύματος.

Στον μέσο όρο των τιμών των αγορών της «γειτονιάς» μας και λίγο ακριβότερη από το μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα, αναφερόμενος στις τιμές του ρεύματος. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Αρχή έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από την αγορά για το πώς διαχειρίστηκαν τα ποσά της επιδότησης των καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως σημείωσε, αναφέροντας στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν ακόμη δεν είχαν εκτιναχθεί στα ύψη οι τιμές, αυτές βρέθηκαν στον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης, ενώ ανέφερε ότι οι αυξημένες τιμές στη λιανική έρχονται και ως αποτέλεσμα της έλλειψης διμερών συμβάσεων. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επιβάρυνση που προκύπτει από το αυξημένο ποσοστό (περί το 45%) φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι υπάρχει μία δεδομένη επιβάρυνση λόγω της μεγάλης εξάρτησης της αγοράς από το ΦΑ, ωστόσο με την εκτιμώμενη αποκλιμάκωση των τιμών το 2023, η εικόνα αυτή ενδεχομένως να αλλάξει δραστικά. Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ ξεκαθάρισε ότι η σύνθεση του ενεργειακού μείγματος εξαρτάται από το ΕΣΕΚ ενώ σημείωσε ότι η Αρχή θα κάνει και εκείνη σχετική εισήγηση.

Αναφερόμενος στις δράσεις της Αρχής για υποστήριξη των καταναλωτών, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός εργαλείου Ενεργειακού Διαμεσολαβητή υπό την αιγίδα της ΡΑΕ. Χωρίς κόστος για τον καταναλωτή ο θα μπορεί να προσφύγει στον Ενεργειακό διαμεσολαβητή για την επίλυση διαφορών με παρόχους ή διαχειριστές. Πρόκειται για μία κίνηση που έχει γίνει μόνο σε τρεις χώρες στην Ευρώπη ενώ θα παρέχεται αποκλειστικά online στην ιστοσελίδα της Αρχής. Παράλληλα, σε δύο μήνες περίπου θα αποσταλούν οι πρώτοι νέοι  λογαριασμοί ρεύματος όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι χρεώσεις, το αν είναι ή όχι σταθερό το τιμολόγιο και ποια είναι τα όρια διακύμανσης στην περίπτωση που πρόκειται για κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι γίνονται σε βάθος έλεγχοι τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας ενώ, όπως είπε, έχουν κληθεί σε ακρόαση 12 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλες το 2021 ενώ έχουν υποβληθεί πρόστιμα σε 5 από αυτούς. Επιπρόσθετα, η Αρχή θα χρησιμοποιήσει νέες κατευθυντήριες για τη διαφάνεια προβαίνοντας εκτός από κυρώσεις και σε θετικές αναφορές για τους παρόχους που συμμορφώνονται με τις οδηγίες λειτουργίας της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή θα αναρτήσει πίνακα προμηθευτών που εκουσίως υιοθέτησαν το υψηλότερο επίπεδο ποιοτικής ενημέρωσης των καταναλωτών.

Όπως σημείωσε, οι οφειλές των παρόχων προς τους διαχειριστές βαίνουν μειούμενες ενώ, επίσης, σε τελευταία ενημέρωση από την αγορά στα τέλη του 2021 φαίνεται ότι υπήρχε κάποια μικρή αύξηση στους διακανονισμούς οφειλών καταναλωτών, αλλά όχι σημαντική, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει το «κούρεμα» άνω του 50% στη λιανική τιμή του ρεύματος

Ενεργοποιείται τον Ιούλιο το νέο σύστημα για την αγορά ενέργειας που θα «κόβει» τα υπερκέρδη των παραγωγών και θα αξιοποιούνται για την επιδότηση των καταναλωτών. Στόχος, να πέσει η τιμή λιανικής από 0,23 στα 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «βροχή» προστίμων από ΡΑΕ για μονομερείς αλλαγές συμβάσεων

Καταχρηστικές οι περισσότερες μονομερείς αλλαγές τιμολογίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, όπως διαπίστωσε η Ρυθμιστική Αρχή με τους ελέγχους της. Αρχίζει ακροάσεις για την επιβολή κυρώσεων.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται ανησυχητικά τα «φέσια» από καταναλωτές για το ρεύμα

Κατά 22 φορές αυξήθηκαν οι επισφαλείς απαιτήσεις της ΔΕΗ για το α' τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και ανήλθαν σε 45,9 εκατ. ευρώ. Συνεχής αύξηση και των διακανονισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ακρίβεια της ενέργειας με τη διεύρυνση των επιδοτήσεων

Σήμερα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τον Μάιο και Ιούνιο, ενώ ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο οι πρωτοβουλίες για πλαφόν. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το ρεύμα.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Καταναλωτές στα δικαστήρια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ενώσεις όπως το ΙΝΚΑ και η ΕΚΠΟΙΖΩ αμφισβητούν με συλλογικές αγωγές τη ρήτρα αναπροσαρμογής που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς. Τι απαντούν οι εταιρείες προμήθειας. Στις 18 Μαΐου συζητείται η πρώτη αγωγή.