ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
Φωτο: Shutterstock

Euler Hermes: Αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος και 4,3% το 2023 για την Ελλάδα

Όπως αναφέρεται στην έκθεση σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία προσφέρουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος.

Ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για την ελληνική οικονομία προβλέπει για το 2022 η Euler Hermes, σε έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία, στην οποία τονίζει ότι το 2021 το ελληνικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 8,1%, ταχύτερα από αυτόν της ευρωζώνης. Για το 2023 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 4,3%. 

Παράλληλα εκτιμά ότι η μετάλλαξη Όμικρον  μπορεί να κόστισε 0,2% της ανάπτυξης το 4ο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να είναι περιορισμένος.

Σύμφωνα με την ανάλυση εκτός από την ιδιωτική κατανάλωση που αναμένεται να αυξηθεί κατά +7% το 2022 και +4% το 2023, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις θα είναι ο κύριος μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μειώσει σημαντικά το βάρος του από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ενισχύοντας την ικανότητά του να παρέχει πιστώσεις στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU), ύψους 18% του ΑΕΠ (επιχορηγήσεις και δάνεια), δημιουργεί μια πρόσθετη ώθηση για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Υπολογίζουμε τον αντίκτυπο της NGEU στην ανάπτυξη σε 7% σωρευτική ανάπτυξη μέχρι το 2026.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 2,2% το 2022 ενώ η ανεργία θα παραμείνει σταθερή στο 15,3%. Η Δημόσια οικονομία παραμένει επηρεασμένη από τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία (8,7% του ΑΕΠ), αλλά καθώς αναμένουμε να καταργηθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, το έλλειμμα θα μειωθεί από 9,3% του ΑΕΠ το 2021 σε 3,9% το 2022 και 2,5% το 2023.

Οι εκτιμήσεις για παγκόσμια ανάπτυξη, εμπόριο και πληθωρισμό 

Παρά τις εκ νέου ανησυχίες για την εξελισσόμενη δυναμική του ιού, η δυναμική της ανάπτυξης έχει συγκρατηθεί από την κατανάλωση, τις αυξανόμενες επενδύσεις και την έντονη ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου. Η Euler Hermes, ο κορυφαίος πάροχος ασφάλισης πιστώσεων στον κόσμο, αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά +4,1% το 2022 πριν συγκλίνει με την τάση ανάπτυξης στο +3,2% το 2023. 

Η Euler Hermes αναμένει ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την Όμικρον θα μειώσει (μόνο) έως και -0,3% της αύξησης του ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες το 1ο τρίμηνο, αλλά θα αυξήσει την αναστάτωση στην εργασία και το παγκόσμιο εμπόριο. Οι προηγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να κατέχουν ηγετική θέση σε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ (+2,2% το 2022 και +1,6% το 2023) ενώ οι αναδυόμενες αγορές υστερούν — για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC).

Οι προβλέψεις μας για το ΑΕΠ για το 2022 παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, με την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ να αναμένεται να αναπτυχθούν κατά +4,1% και +3,9%, αντίστοιχα, ενώ η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται στο +5,2% λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών στον τομέα των ακινήτων και της επικέντρωσης του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η χαμηλότερη συμβολή της Κίνας στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 2015 είναι πιθανό να έχει αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές των οποίων η ανάκαμψη θα είναι πιο περιορισμένη σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις.

Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά +5,4% το 2022 και +4,0% το 2023. Βραχυπρόθεσμα, οι εστίες Όμικρον θα διατηρήσουν υψηλές διαταραχές και πιέσεις κόστους. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο έως τεσσάρων μηνών, αναμένουμε κάποια απώλεια προστιθέμενης αξίας σε κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά με χαμηλές (ή καθόλου) δυνατότητες τηλεργασίας και υψηλότερο πληθωρισμό λόγω της αλυσίδας εφοδιασμού και των ελλείψεων παραγωγής στην Κίνα να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του αυξημένου πληθωρισμού σε 1,5% έως 2,0% στην Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, οι αναλυτές συνεχίζουν να αναμένουν μια καμπή κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους λόγω:

  • μείωσης των καταναλωτικών δαπανών για διαρκή αγαθά, δεδομένων των μεγαλύτερων κύκλων αντικατάστασής τους και της στροφής προς βιώσιμες καταναλωτικές συμπεριφορές﮲
  • χαμηλότερες ελλείψεις εισροών καθώς τα αποθέματα επιστρέφουν (ή και ξεπερνούν) τα προ κρίσης επίπεδα στους περισσότερους τομείς και
  • μικρότερους χρόνους παράδοσης, καθώς η υψηλότερη χωρητικότητα μειώνει τους περιορισμούς της ναυτιλίας.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιβραδυνθεί φέτος καθώς η ανάκαμψη εδραιώνεται, αντανακλώντας κυρίως τη σταδιακή κατάργηση των μεταβατικών παραγόντων, την εξασθένιση των συνεπειών της σύγκλισης των οικονομιών (catch-up effects) της ζήτησης αγαθών και τη μείωση των τιμών της ενέργειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την κλίμακα και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς μια πιο επιθετική νομισματική στάση για να αποτρέψουν την ενσωμάτωση του πληθωρισμού.

Η δημοσιονομική ώθηση στην Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη από ό,τι στις ΗΠΑ φέτος, αλλά θα μειωθεί γρήγορα καθώς οι περισσότερες χώρες ξεκινούν την πορεία εξυγίανσής τους. Οι περισσότερες χώρες αναδυόμενων αγορών μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και αναδομούν δημοσιονομικό χώρο, αλλά οι εξαγωγείς εμπορευμάτων παραμένουν ευάλωτοι απέναντι στην επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης από την Κίνα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,9% το 2025 «βλέπει» για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Η διεθνής οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή έναντι των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετώπισε το 2023, τονίζει το Ταμείο και ανεβάζει κατά 0,3% την πρόβλεψή του για την αύξηση παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος και το 2025.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού, τι λέει για τους μισθούς

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2,9%, εάν απορροφηθούν γρήγορα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας η αύξηση του κατώτατου μισθού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική πορεία αλλά και σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, πιθανή έξαρση του πληθωρισμού αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, αποτελούν τις βασικές προκλήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το δ' τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές

Συρρίκνωση στο 0,1% για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένουν αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με «βαρίδι» τη γερμανική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% στο δ' τρίμηνο.