ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τσακλόγλου: Βιώσιμη ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων βάσει αρχών

«H συγκυρία για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης είναι πολύ καλή» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας σε παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για την Επαγγελματική Ασφάλιση.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία και τον κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, τόσο για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, όσο και για την αύξηση των αποταμιεύσεων που χρηματοδοτούν επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας συνολικά». Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με αφορμή την παρουσίαση της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ για την Επαγγελματική Ασφάλιση που έγινε σήμερα σε αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

«H συγκυρία για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα είναι πολύ καλή. Όμως δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στον «αυτόματο πιλότο», αλλά εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές από τις προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Εργασίας όπως η ενοποίηση και η ενίσχυση των φορέων εποπτείας και η δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης», πρόσθεσε.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου, «η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Σε όλο τον κόσμο ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα – δηλαδή, σύνταξη.  Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά εφάπαξ. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Βασική υπηρεσία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι η επένδυση και βασικό προϊόν η καθαρή απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων.  Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προσδιόρισε τις βασικές αρχές, της Καλής Διακυβέρνησης, της Διαφάνειας και των Οικονομιών Κλίμακας, οι οποίες πρέπει να διέπουν την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων του 2ου πυλώνα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός κ. Τσακλόγλου: «Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες – ειδικά τους νέους - να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη σημασία της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, πέρα από την υποχρεωτική αποταμίευση της κοινωνικής ασφάλισης. Χρειάζεται μια διαρκής εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανάγκη αύξησης των αποταμιεύσεων σε εθελοντική βάση, προκειμένου να επιτευχθεί ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθήσει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενισχύοντας την βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

texnologia-efarmoges-smartphones
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε το πρώτο βήμα για την μετάβαση στη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, για το γεγονός ότι ανέβηκε σε app η ΕΡΓΑΝΗ, πλέον κάθε εργαζόμενος μέσα από το κινητό του θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης του για εκείνον.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Κρίσιμος ο ρόλος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., ο ρόλος του θεσμού των ΤΕΑ είναι καίριος και αποτελεί πυλώνα της ασφάλισης και της εθνικής αποταμίευσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελέτη του ΙΟΒΕ για το θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε τον σημαντικό διακριτό ρόλο του δεύτερου πυλώνα και αναφέρθηκε σε προτεραιότητες για τη συνολική ανάπτυξη του ασφαλιστικού συστήματος.