ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Korkidis-EBEP
Φωτο: ΑΠΕ

Κορκίδης: Αναγκαία και έγκαιρη η στήριξη κατά της ενεργειακής κρίσης

Τα μέτρα στήριξης επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες της ΕΕ που εγκαίρως εφάρμοσε και συνεχίζει να επιδοτεί λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

«Έγκαιρη και αναγκαία η διεύρυνση των μέτρων για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, την επέκταση των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τον μήνα Φεβρουάριο.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο κ. Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

«Η "ενεργειακή καταιγίδα" που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομία της χώρας μας, καθώς απομειώνει την ελάχιστη ικμάδα των αδύναμων νοικοκυριών, την περιορισμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων και, βεβαίως, την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Είναι γεγονός πως, στα μέτρα στήριξης ύψους 1,35 δισ. ευρώ το τελευταίο τετράμηνο του 2021 και τα 395 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου, προστίθενται άλλα 350 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες της ΕΕ-27 που εγκαίρως εφάρμοσε και συνεχίζει να επιδοτεί λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες με εθνικά μέτρα στήριξης.

Η συγκεκριμένη οικονομική στήριξη, που έφτασε τα 2 δισ. ευρώ, πρέπει να είναι συνεχής μέχρι την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, εφ' όσον υπάρχει ή δημιουργηθεί, με στοχευμένα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. Όλοι κατανοούμε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι βραχυπρόθεσμα και, για να αντιμετωπιστούν στο εγγύς μέλλον ανάλογες κρίσεις, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επενδύουν στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω αυτών, όχι για πώληση, αλλά για αποθήκευση και κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών στη ζήτηση ενέργειας, η οποία οδήγησε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες σε "μπλακάουτ". Η ετήσια έκθεση για την ηλεκτρική ενέργεια προειδοποιεί ότι η τάση υψηλών τιμών θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμη και για τρία ακόμη χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις, εκτός αν υπάρξουν άμεσα δομικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΕΒΕΠ έχει, με σχετική ανακοίνωση, τοποθετηθεί υπέρ της πρότασης-επιλογής του "net metering", που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα αφαιρέσει ένα τμήμα των ανελαστικών δαπανών, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα του μεταποιητικού τομέα, αλλά και στην αναδιαμόρφωση των τιμών των τελικών προϊόντων. Ο πρόσφατα ψηφισμένος από την Βουλή νέος Αναπτυξιακός Νόμος στην αναφορά για την "πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων" με δραστηριότητες στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιδότηση συστημάτων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κάλυψη δαπανών για μέτρα ενεργειακής απόδοσης αλλά και συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ.

Αντίστοιχα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης επενδύσεων που αφορούν στις ΑΠΕ και επενδύσεις, οι οποίες γίνονται μέσω μικρών, μεσαίων ή μεγαλύτερων συλλογικών σχημάτων στην παραγωγή ενέργειας. Τέλος, στις μεσοπρόθεσμες ενέργειες επισημαίνουμε την εύλογη παράταση υποβολής αιτήσεων του προγράμματος "Εξοικονομώ" και του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Αναμφισβήτητα το ενεργειακό κόστος μας έχει "τραυματίσει" βάναυσα όλους και κάθε έγκαιρο μέτρο ανακούφισης είναι αναγκαίο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά μας

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις: μείωση άμεσων φόρων, μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση φορολογίας μερισμάτων, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης 3,2 δισ. για το ρεύμα, πώς θα δοθεί επιδότηση έως 600 ευρώ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για το σκοπό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου. Θα απορροφηθεί το 70% - 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι αιτήσεις του επιδόματος βενζίνης για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

Οι λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής διαδικασίας περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Οι αιτήσεις των δικαιούχων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαφές της ΕΔΕΥ με Exxon και Total, στο επίκεντρο οι έρευνες στην Κρήτη

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) οι επαφές με ExxonMobil και Total εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης του πρωθυπουργού να αναβαθμιστούν τα έργα σε εθνικής σημασίας.
Skertsos-Akis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ά. Σκέρτσος: Αυξημένη η νέα επιδότηση σε ευάλωτα νοικοκυριά-επιχειρήσεις

Τι προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας για την εξειδίκευση της κυβερνητικής γραμμής σχετικά με την προστασία των εισοδημάτων όσων πλήττονται από την ενεργειακή αστάθεια και την ακρίβεια.