ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Αλέξης Πατέλης, Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Αλ. Πατέλης: Ανώφελη μία προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μόνιμης μείωσης του ΦΠΑ καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα είχε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Τέλος σε κάθε συζήτηση περί προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του φόρου στα καύσιμα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ . Τόνισε ότι πυξίδα της κυβέρνησης, είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων και πως «δεν πρέπει να πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε».

«Να το δούμε στα οικονομικά. Μια προσωρινή μείωση ΦΠΑ  δεν θα είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Είναι πολύ πιθανό, να την απορροφούσαν οι επιχειρήσεις. Είμαστε σίγουροι δηλαδή ότι θα δοθεί πίσω στον καταναλωτή; Και μετά όταν θα έρθει η ώρα να το πάρει κανείς πίσω τι θα γίνει;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι μια μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, θα είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Για τα καύσιμα τόνισε ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και επεσήμανε πως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Ελλάδα εισάγει το πετρέλαιο και το εμπορικό ισοζύγιο δεν πρέπει να αυξηθεί απότομα.

Ο κ. Πατέλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη σημαντική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% και τη νέα αύξηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά και την ενεργειακή στήριξη με «πακέτο» για τα νοικοκυριά που επεκτάθηκε και στις επιχειρήσεις για τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο. Στάθηκε ιδιαίτερα και στη μείωση της ανεργίας, στη στήριξη της μισθωτής εργασίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Την προηγούμενη εβδομάδα το περιοδικό Economist έλεγε χαριτολογώντας ότι η Ολλανδία είχε πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και μήπως πρέπει να στείλουμε μια ‘’ελληνική τρόικα’’ να τους βοηθήσει. Αυτά είναι προφανώς αστειάκια, αλλά δείχνουν το πώς έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας και αυτή τη νέα εικόνα πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να την θωρακίσουμε», τόνισε ο κ. Πατέλης.

Χαρακτήρισε προτεραιότητα την ανάπτυξη που, όπως είπε, έχει ανακτήσει τον βηματισμό της και το ΑΕΠ το 2021 θα κλείσει πάνω από το 8%.  «Σε αυτή την πορεία θα πορευτούμε, να σιγουρευτούμε ότι δεν θα τη διακινδυνεύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τυχόν συνέπειες που θα είχε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στα σχέδια του πρωθυπουργού. Είπε πως η αξιοπιστία μιας χώρας στις αγορές χτίζεται δύσκολα και χάνεται εύκολα και επικαλέστηκε την ανάλυση στελέχους της Goldman Sacks ο οποίος εκτιμά ότι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας είναι η πολιτική της σταθερότητα, πως είναι η πιο σταθερή χώρα στη νότια Ευρώπη και πιθανώς και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒΤ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής - Προειδοποιήσεις από ΕΛΠΕ

«Δεν περιμένουμε τεράστια μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Θα μειωθεί πιστεύω. Δεν θα μειωθεί όμως ούτε στο επόμενο τρίμηνο ούτε στο επόμενο εξάμηνο», τόνισε ο Ανδ. Σιάμισιης διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΠΕ.
alkool-pota-alcohol
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 42,4% στα έσοδα από ΦΠΑ οινοπνευματωδών ποτών το α' εξάμηνο

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, αν και παρουσιάζεται αύξηση στα έσοδα ΕΦΚ, ΦΠΑ συγκριτικά με το 2020, χάρη στην ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς, εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή.
trofima, pota, supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για το market pass, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Πώς και πότε θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται οι πληρωμές στους δικαιούχους.